Βουλή - Ερωτήσεις

Κλείνει το μοναδικό Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη!

28/01/2010
Προς: 
τους κκ. Υπουργούς: • Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης •Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου καταθεσης: 5280/ 28.01.2010
 
Κλείνει το μοναδικό Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη!
 
Κλείνει οριστικά, το επόμενο διάστημα, με απόφαση της Διοίκησης του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο της Θεσσαλονίκης ο Ξενώνας του, η μοναδική δομή φιλοξενίας προσφυγικών οικογενειών και ανήλικων προσφύγων που είχε απομείνει στην πόλη. Ο ξενώνας λειτουργεί από το 2000 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της ΜΚΟ ''Κοινωνική Αλληλεγγύη'', συνεργαζόμενος με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χρηματοδοτούμενος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, το Υπουργείο Υγείας και διάφορους χορηγούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στη διάρκεια της δεκαετούς λειτουργίας του παρείχε φιλοξενία, σίτιση, νομική βοήθεια, ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική σε θέματα εκπαίδευσης σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, αδέλφια χωρίς γονείς και ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Το Κέντρο με τις δράσεις του ενίσχυε την επικοινωνία μεταξύ των προσφύγων και παράλληλα συνέβαλλε στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους στην ελληνική πραγματικότητα.
Παρόλα αυτά τα φαινόμενα κακοδιοίκησης, η οικονομική αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση, οι τεράστιες ελλείψεις πόρων και υποδομών και η αρνητική αντιμετώπιση των φιλοξενουμένων προσφύγων αποτελούν πραγματικότητα αλλά δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για τη διακοπή της λειτουργίας του.
Επειδή:
- σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία - και συγκεκριμένα το ΠΔ 220/2007 και την Οδηγία 2003/9 ΕΚ σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο - το ελληνικό κράτος δεσμεύεται να παρέχει στέγη σε κέντρο φιλοξενίας ή άλλο χώρο σε όλους τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι δεν διαθέτουν στέγη ή επαρκείς πόρους (άρθρο 6 παρ. 2 ΠΔ 200/2007). Επίσης σύμφωνα με την παρ. 5 της εγκυκλίου 5401-1—261100/23.03.2008 του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη των υλικών συνθηκών. Εξασφαλίζουν δε ξενοδοχείο ή άλλον κατάλληλο χώρο, όταν κατ’ εξαίρεση δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασης σε Κέντρο Φιλοξενίας.
-   Οι ευθύνες για τα παραπάνω βαρύνουν τόσο την υπεύθυνη  ΜΚΟ, που είχε αναλάβει αποκλειστικά τη διαχείρισή του, όσο και το  Δήμο Θεσσαλονίκης που διατεινόταν ότι στήριζε τον ξενώνα αλλά τώρα ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμμιά σχέση του οποίου αποτελούσε τη μοναδική δράση για τους πρόσφυγες της πόλης.
- Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επέδειξε ολιγωρία για τις καταγγελίες και αδιαφορία για τη λήψη μέτρων με σκοπό την εύρυθμη  λειτουργία του Κέντρου.
- Η πολιτική προστασίας των προσφύγων πρέπει να ασκείται με ανοιχτούς χώρους υποδοχής, με παρέμβαση της κοινωνίας, των φορέων, με κρατική χρηματοδότηση,  κοινωνικό έλεγχο και όχι με στρατόπεδα συγκέντρωσης, ναρκοπέδια και συνοριοφυλακές.
- Η ποινικοποίηση και η βία εναντίον των προσφύγων δεν μπορεί να αποτελεί την πολιτική ενός ευνομούμενου κράτους.
-  Η υπόσχεση στις οικογένειες, που φιλοξενούνται σήμερα, της κατ’ άτομο χορηγίας των 120 ευρώ για τρεις μήνες, ώστε να νοικιάσουν διαμέρισμα φαντάζει κοροϊδία σε σχέση με τις πραγματικές τους ανάγκες
 
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί :
1.      Ποιά μέτρα θα λάβουν για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου και την ενίσχυση των δράσεών του, ώστε να καλύπτει αποτελεσματικά τις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων;
2.      Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αποτραπεί η έξωση των δεκάδων φιλοξενούμενων, οι οποίοι, χωρίς να ρωτηθούν, καλούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο τους;
3.      Ειδικότερα για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, και για τις οικογένειες που θα επιλέξουν να φύγουν από τον ξενώνα ποια μέτρα θα ληφθούν για την στήριξή τους στην ανεύρεση στέγης, εργασίας και σχολικού περιβάλλοντος
 
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
 
 
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
 
 
Ηρώ Διώτη
 
 
Φώτης Κουβέλης
 
 
Τάσος Κουράκης
 
 
Νίκος Τσούκαλης

 

Απάντηση: