Βουλή - Ερωτήσεις

Κλειστό το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης 'Αγριων Ζώων Βόρειας Ελλάδας (ΕΚΠΑΖ)

27/05/2008
Προς: 
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ερώτηση

Κλειστό το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης 'Αγριων Ζώων Βόρειας Ελλάδας (ΕΚΠΑΖ)

Η γεωγραφική κατανομή της χώρας μας και το ανάγλυφό της της επιτρέπει να φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό σπάνιας πανίδας. Ιδιαιτέρα ως κύριος άξονας μετανάστευσης Ευρώπης - Αφρικής κατά περιόδους εμβολίζεται από χιλιάδες μεταναστευτικά είδη. Τα Κέντρα προστασίας άγριων ζώων, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης καλύπτουν ένα σημαντικό κενό στην προστασία της άγριας ζωής. Είναι ενδεικτικό ότι στο Κέντρο της Αίγινας, παράρτημα του οποίου ήταν αυτό της Θεσσαλονίκης, φιλοξενούνται πάνω από 3.500 θηλάστηκα και πουλιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν σε είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, σύμφωνα με τον κόκκινο κατάλογο των σπονδυλωτών .
Με στοιχεία που κατέγραψαν τα Κέντρα περίθαλψης, δεκάδες είναι τα είδη άγριων ζώων στη χώρα μας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Δυστυχώς ο κυριότερος εχθρός και υπαίτιος για την κατάσταση αυτή είναι ο άνθρωπος και οι επιλογές του. Η λαθροθηρία αλλά και οι παρεμβάσεις στο περιβάλλον είναι η κύρια απειλή για την άγρια ζωή.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σταθμός περίθαλψης Θεσσαλονίκης μαζί με το σταθμό Δυτ. Μακεδονίας στην Καστοριά συνέβαλε ουσιαστικά κατά την περίοδο της «Γρίπης των πτηνών» με εκατοντάδες δειγματοληψίες νεκρών και ζωντανών πουλιών από ομάδες εθελοντών σε όλες τις περιοχές της Βορείου Ελλάδας
Το κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στη Θεσσαλονίκη έκλεισε επειδή τα τελευταία χρόνια στεγαζόταν σε υπόγειο πολυκατοικίας στην περιοχή Αμπελοκήπων, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους για την δημόσια υγεία και γιʼ αυτό είχε προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής .
Η απόφαση να κλείσει το ΕΚΠΑΖ Βορείου Ελλάδας δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στην προστασία και περίθαλψη άγριων ζώων και πουλιών και είναι απαραίτητο να βρεθεί νέος χώρος που θα διασφαλίζει όλες τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να επαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
- Με ποιες πρωτοβουλίες στηρίζει η Κυβέρνηση αυτές τις εθελοντικές δράσεις και με τι μέτρα θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Κέντρου σε νέο κατάλληλο χώρο.
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Αναστάσιος Κουράκης
Μιχάλης Παπαγιαννάκης