Βουλή - Ερωτήσεις

Κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού

08/03/2012
Προς: 
τους κκ. Υπουργούς • Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων • Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:6489/8.3.2012
 
 
Κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού
 
 
Κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού έχουν προ πολλού  καταγγείλει την ύπαρξη κρουσμάτων φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού. Η επιβεβαίωση ήρθε και από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας οι οποίοι με ανακοίνωση- καταγγελία τους αναφέρουν ότι ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝ Λαμίας με κατεπείγον έγγραφό του προς κάθε αρμόδια υπηρεσία αποκαλύπτει αύξηση των προσερχόμενων στο Νοσοκομείο  με κλινική και εργαστηριακή εικόνα φυματιώδους λοίμωξης από τις Φυλακές Δομοκού, ενώ τα συμπεράσματα του μέχρι τώρα ελέγχου με φυματινοαντίδραση Mantoux στους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών Δομοκού (σε 373 από 850 συνολικά) δείχνουν μεγάλη αύξηση του δείκτη διαμόλυνσης (θετική Mantoux στους 171 από 373, ποσοστό 45,8%) στο 5πλάσιο σχεδόν από ό,τι στον γενικό πληθυσμό! Ο Διευθυντής προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως την άμεση πρόσληψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στην Πνευμονολογική Κλινική και συνολικά στο ΓΝ Λαμίας, στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στις Φυλακές Δομοκού, προκειμένου να προστατευθεί η  υγεία των πασχόντων και των υγιών μολυσμένων, όσο και των οικείων  των ασθενούντων και υγιών μολυσμένων και κυριότατα του πληθυσμού του Νομού  Φθιώτιδας, αποτρέποντας εξάπλωση και έκρηξη του προβλήματος.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί η φυματίωση, καθώς η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της νέας φτώχειας.
 
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
 
  1. Ποια μέτρα θα λάβουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος στις Φυλακές Δομοκού;
  2. Θα προχωρήσουν  σε  άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο ΓενικόΝοσοκομείο Λαμίας, στα Κέντρα Υγείας της περιοχής και στις Φυλακές Δομοκού;
 
                                          Ο ερωτών βουλευτής
 
                                            Τάσος Κουράκης