Βουλή - Ερωτήσεις

Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση, εάν πρόκειται να προχωρήσει στην υιοθέτηση της πρότασης του ΟΟΣΑ για την ανάμειξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια

05/03/2014
Προς: 
τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας - Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Ερώτηση

Αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:6736/5.3.2014

Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση, εάν πρόκειται να προχωρήσει στην υιοθέτηση της πρότασης του ΟΟΣΑ για την ανάμειξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια

Στην σελίδα 69 της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας διαβάζουμε ότι, με βάση την προαναφερθείσα ανάλυση για τα μείγματα του ελαιόλαδου, η απαγόρευση της πρόσμιξης του ελαιόλαδου με μίγματα άλλων λαδιών (σπορέλαια) θα πρέπει να καταργηθεί. Ο ΟΟΣΑ αξιολογεί ότι το όφελος από την τροποποίηση αυτή θα είναι μια νέα βελτιωμένη ποικιλία προϊόντων και ενδεχομένως να δημιουργηθούν φθηνότερα προϊόντα για τους καταναλωτές.

Μέσα από ανακοινώσεις τους, επιστημονικοί φορείς και επιστημονικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες καταγγέλλουν την απαίτηση του ΟΟΣΑ και της Τρόικα για την ανάμειξη του έξτρα παρθένου ελληνικού ελαιολάδου με σπορέλαια και κάνουν σημαντικότατες παρατηρήσεις και αναφορές για τους κινδύνους στην παραγωγή, στην ποιότητα του ελαιόλαδου και στη δημόσια υγεία από την υλοποίηση των εν λόγω πολιτικών.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) αναφέρει σε υπόμνημά του προς τα αρμόδια Υπουργεία ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για το ελαιόλαδο είναι άστοχες («η απελευθέρωση ισχύουσας διάταξης στην μαζική εστίαση για την  μέγιστη συσκευασία ελαιόλαδων (5 λίτρα)») και επικίνδυνες για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.

Όπως γνωρίζετε, οι τάσεις της αγοράς ελαιολάδου είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες του συνόλου των φυτικών ελαίων σε διάφορες μορφές, όπως π.χ του ηλιέλαιου που αντιπροσωπεύει το 7,6% της παγκόσμιας αγοράς φυτικών ελαίων, του φοινικέλαιου (31,7%), του σογιέλαιου (29,7%), αλλά και των ελαίων βάμβακος, καρυδέλαιου, φιστικέλαιου κλπ. Η παραγωγή ελαιόλαδου αντιστοιχεί στο 2,3% της παγκόσμιας αγοράς φυτικών ελαίων. Με τις πολιτικές του ΟΟΣΑ, σε λίγα χρόνια θα εκμηδενιστεί η παραγωγή ελαιόλαδου και η διάθεσή του στις αγορές.

Επίσης, "όχι" στα μίγματα ελαιόλαδου-σπορέλαιων στην Ελλάδα , που προτείνει ο  ΟΟΣΑ, λέει ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την Ελιά και τα Προϊόντα της, Ισπανός Rafael Sánchezde Puerta.

Ο Rafael Sánchezde Puerta, που είναι και Γενικός Διευθυντής της  FAECA (Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Ανδαλουσίας), σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα,  δήλωσε πως, ενώ σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο επιτρέπονται τέτοιου είδους μίγματα, ελπίζει ότι η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να απαγορεύουν στις εταιρίες να παράγουν μίγματα ελαιολάδου-σπορέλαιων για κατανάλωση εντός των εθνικών τους συνόρων.

"Τα προϊόντα που αποτελούνται από μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιων απειλούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα και τη διαφάνεια στον ελαιοκομικό τομέα" αναφέρει ο  πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Κομισιόν για την Ελιά και τα Προϊόντα της.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, είναι μοναδικής ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και εξάγεται σε ποσοστό 50% της παραγωγής ελαιόλαδου της και επομένως:

Επειδή οι προτάσεις  του ΟΟΣΑ   θα  καταστρέψουν  την  ελληνική ελαιοπαραγωγή  και  τους  Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, διότι  θα  χαθεί το  συγκριτικό  μας  πλεονέκτημα  που  είναι   η  εξαιρετική  ποιότητα  του έξτρα  παρθένου  ελληνικού  ελαιόλαδου.

Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σταματήσει να υπάρχει με τη μορφή του τελικού προϊόντος το ελληνικό ελαιόλαδο, το πιο ποιοτικό στον κόσμο.

Επειδή ο ελληνικός λαός πλήρωσε την έκθεση του ΟΟΣΑ 900.000 € για να πληροφορηθεί ότι το ελαιόλαδο δεν είναι ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν.

Επειδή οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν την ταφόπλακα, μετά τα μνημόνια και τα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για την ελληνική οικονομία.

Επειδή η διατροφή από το ελαιόλαδο είναι αποδεδειγμένα σημαντική για την υγεία όσων το καταναλώνουν.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Προτίθεστε να απορρίψετε  ρητά  και κατηγορηματικά την πρόταση του ΟΟΣΑ για τη δημιουργία προϊόντων που θα αποτελούνται από μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιων, τα οποία θα υποβαθμίσουν την εξαιρετική ποιότητα   του  ελληνικού  ελαιόλαδου και συνεπώς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών;

•    Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε τους ελαιοπαραγωγούς  και την ελληνική  ελαιοπαραγωγή, όσον αφορά στην ανάδειξη των εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιόλαδου, στην   κατοχύρωση  της  ποιότητάς του, στην κατανάλωση και στην εξαγωγική δυναμική του;

•    Πώς θα προστατεύετε  αποτελεσματικά  το  ελληνικό  ελαιόλαδο  από  την  νοθεία  και  άλλες  αθέμιτες  και παράνομες  πρακτικές, όπως οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενου ελαιόλαδου;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Θανάσης Πετράκος

Απόστολος Αλεξόπουλος

Ευαγγελία Αμανατίδου

Ευάγγελος Αποστόλου

Γιώργος Βαρεμένος

Όλγα Γεροβασίλη

Δημήτρης Γελαλής

Κώστας Δερμιτζάκης

Ηρώ Διώτη

Παναγιώτα Δριτσέλη

Κώστας Ζαχαριάς

Ιωάννης Ζερδελής

Αικατερίνη Ιγγλέζη

Μαρία Κανελλοπούλου

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

Χαρά Καφαντάρη

Σταύρος Κοντονής

Τάσος Κουράκης

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Βασίλης Κυριακάκης

Νίκος Μιχαλάκης

Ιωάννης Μιχελογιαννάκης

Κώστας Μπάρκας

Ανδρέας Ξανθός

Ευγενία Ουζουνίδου

Γιώργος Πάντζας

Δημήτρης Παπαδημούλης

Σοφία Σακοράφα

Στέφανος Σαμοϊλης

Ιωάννης Σταθάς

Δημήτρης Στρατούλης

Μαρία Τριανταφύλλου

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Απάντηση: 

Δείτε την απάντηση εδώ: http://bit.ly/1cH8RL6