Βουλή - Ερωτήσεις

Συνεχίζεται η αυθαιρεσία και η παράνομη συμπεριφορά της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» σε βάρος των οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν το τέλος των διοδίων.

19/04/2010
Προς: 
τους κκ. Υπουργούς • Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων •Οικονομικών •Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλου κατάθεσης:1905/458/19.4.2010
 
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
 
Συνεχίζεται η αυθαιρεσία και η παράνομη συμπεριφορά της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» σε βάρος των οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν το τέλος των διοδίων.
 
 Οι έξω από κάθε νομιμότητα πρακτικές της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» αναδείχτηκαν πρόσφατα με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο (6/4/2010) που δημιούργησαν υπάλληλοι της εταιρείας σε βάρος του Γιώργου Θεοδωρόπουλου και της οικογενείας του και τη μήνυση που κατέθεσε ο ίδιος, όταν αρνήθηκε να πληρώσει το αντίτιμο διέλευσης στο σταθμό των διοδίων Λεπτοκαρυάς στην Πιερία. Η εταιρεία, σύμφωνα και με άλλες καταγγελίες, απαιτεί παράνομα από τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το τέλος διοδίων την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και την υπογραφή εντύπων, που εκδίδει η ίδια, για αποδοχή οφειλής. Επίσης η παράνομη και επί ώρες κατακράτηση των αυτοκινήτων στο χώρο του σταθμού εκτός από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και την πρόκληση κυκλοφοριακής συμφόρησης, δημιουργεί ταυτόχρονα κίνδυνο για την ασφαλή κίνηση των διερχόμενων αυτοκινήτων.
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η σύμβαση παραχώρησης - εκμετάλλευσης των διοδίων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας, που κυρώθηκε με το Νόμο 3605/2007, προβλέπει ρητά πως σε περίπτωση άρνησης πληρωμής των διοδίων, η εταιρεία, και αφού εξασφαλίσει την άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι υποχρεωμένη να εκδώσει βεβαίωση της μη καταβολής του Διοδίου Τέλους συνοδευόμενη αποκλειστικά από ευκρινή φωτογραφία του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.
Επιπροσθέτως ανησυχία έχουν προκαλέσει στους οδηγούς, που διέρχονται από τον υπό δημόσιο έλεγχο σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα, δημοσιεύματα στον τύπο για επικείμενη αύξηση του τέλους διέλευσης από 2 σε 2,40 Ευρώ. Η σχεδιαζόμενη αυτή αύξηση είναι αντιπαροχή από το ελληνικό δημόσιο προς την εταιρεία ύστερα από απαίτηση της για «διαφυγόντα» κέρδη εξαιτίας της μη λειτουργίας των διοδίων στο ύψος του Αιγινίου, λόγω του προβλήματος στα Τέμπη.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, άρχισε σιωπηρά η σκιώδης λειτουργία των διοδίων Αιγινίου με καταγραφή των διελεύσεων και καταβολή από το ελληνικό δημόσιο 40 λεπτών ανά διερχόμενο αυτοκίνητο. 
 
Επειδή η μέχρι σήμερα κατακράτηση τριών πολιτών στα διόδια της Λεπτοκαρυάς αποδεικνύει την αυθαιρεσία της πολυεθνικής κοινοπραξίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.»
 
Επειδή στην περίπτωση άρνησης πληρωμής του τέλους διοδίων η διαφορά μεταξύ ιδιώτη και εταιρείας είναι αστική και όχι ποινική και για το λόγο αυτό η παρεμπόδιση συνιστά άσκηση βίας από την πλευρά της εταιρίας, γεγονός που αποτελεί λόγο παρέμβασης των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών.
 
Επειδή η διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικού δημοσίου, εργολάβων και εκπροσώπων τραπεζών, η οποία αφορά ολόκληρο το πακέτο, από την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στο λεκανοπέδιο και αλλού έως τη διαχείριση των υπό κατασκευή οδικών αξόνων πραγματοποιείται κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.
 
Επειδή η κατολίσθηση στα Τέμπη δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για αύξηση του τέλους διοδίων.
 
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
 
  1. Ποιά μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να σταματήσουν η αυθαιρεσία και η παράνομη  συμπεριφορά της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» προς τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το τέλος διοδίων και να συμμορφωθεί με όσα προβλέπονται ακόμα και στην ίδια τη σύμβαση παραχώρησης - εκμετάλλευσης των διοδίων (άρθρο 23);
  2. Θα προβούν στο συνολικό επανασχεδιασμό της δημόσιας διαχείρισης των εθνικών οδών με στόχο την κατάργηση των διοδίων ώστε προτεραιότητα να αποτελεί η ασφαλής διέλευση των διερχόμενων και όχι η παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά συμφέροντα;
  3. Επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για καταγραφή των διελεύσεων από τα διόδια Αιγινίου και παραχώρηση μέρους των εσόδων των διοδίων Μαλγάρων στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε»;
  4. Προτίθενται να συμβάλουν στη διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου αναφορικά με τις αιτίες και τις ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών με συμμετοχή της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», της «Εγνατία οδός ΑΕ», του ΤΕΕ και Επιτροπών πολιτών, όπως δημόσια έχουν ζητήσει οι επιτροπές «ακρίβεια στοπ»;
 
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
1. Εάν είναι αληθή τα δημοσιεύματα, παρακαλούμε να μας κατατεθεί η αλληλογραφία μεταξύ των Υπουργείων και της Εταιρίας σχετικά με τη επαναδιαπραγμάτευση που αφορά στους όρους λειτουργίας των σταθμών διοδίων Αιγινίου-Λεπτοκαρυάς-Μαλγάρων;
 
2. Επίσης ζητούμε να μας κατατεθεί η αλληλογραφία μεταξύ των Υπουργείων και των Εταιριών «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» και «Εγνατία ΑΕ» που αφορά το δυστύχημα των Τεμπών.
 
Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές:
 
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
 
Κουράκης Τάσος
 
Διώτη Ηρώ
 

 

Απάντηση: