Ομιλίες

Δευτερολογία ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ 1-7-2010 στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υ. Δικαιοσύνης: «Βελτιώσεις της Ποινικής Νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες, πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων».

01/07/2010

 

Δευτερολογία  ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ 1-7-2010 στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υ. Δικαιοσύνης: «Βελτιώσεις της Ποινικής Νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες, πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων».
 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, θέλω να πω ότι δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς από την εξέλιξη που είχε η συζήτηση. Καταθέσαμε πλήθος προτάσεων, από τις οποίες τελικά μόνο η τοποθέτησή μας για το ποινικό μητρώο έγινε δεκτή με τον τρόπο που το είπατε ότι χρειάζονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου θα έλθει.
Από εκεί και πέρα η τροπολογία που κάναμε για τους καταδικασθέντες που βρίσκονται στις φυλακές για αδικήματα περί τα ναρκωτικά, να μπορούν να παίρνουν άδεια έχοντας εκτίσει το 1,/5 της ποινής τους, ξέρουμε πολύ καλά ότι όλη η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δέχεται τη φιλοσοφία και απ’ ό,τι μπόρεσα να καταλάβω και από αυτά που είπατε, πιθανότατα, ή ενδεχομένως, ή σίγουρα βρίσκεται μέσα στο νομοθέτημα το οποίο θα έλθει στο τέλος του Δεκεμβρίου.
Εδώ έχω να πω δύο πράγματα.
Το πρώτο είναι, αν δέχεστε τη φιλοσοφία -και επειδή αυτό αφορά και τους ανηλίκους- τουλάχιστον σήμερα να μπορέσει αυτό να ισχύσει και για τους ανηλίκους φυλακισμένους που είναι καταδικασμένοι για τα ναρκωτικά.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους, περιμένουν εναγωνίως αυτήν τη ρύθμιση, γιατί γνωρίζουν τη φιλοσοφία σας και την αποδοχή σας, αλλά δεν το βλέπουν. Ο Δεκέμβριος είναι πολύ μακριά και ενδεχομένως χάνονται άνθρωποι. Σήμερα με πήραν για μια ακόμη φορά να μου θυμίσουν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες ένας τέταρτος άνθρωπος φυλακισμένος πέθανε στις φυλακές των Γρεβενών. Μιλάμε για θανάτους. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να τους παραλαμβάνει ζωντανούς και ζωντανούς να τους αποδώσει στην κοινωνία.
Αν μπορείτε, λοιπόν, να αναφερθείτε που βρίσκεται αυτή η υπόθεση. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο σε αυτή ειδικά τη φυλακή να συσσωρεύονται τόσοι θάνατοι.
Δεύτερον, δεν είναι δυνατόν οι άδειες να έχουν χειροτερεύσει και να μην βγαίνουν οι κρατούμενοι έξω επειδή έχει υπάρξει μία δυσμενής διάταξη που αλλοίωσε το προηγούμενο καθεστώς. Δεν παίρνετε μία πρωτοβουλία -χθες όχι σήμερα- για να μπορεί να λειτουργήσει το προηγούμενο, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από το σύνολο του συμβουλίου και να μην δίνετε μια υπερεξουσία στον Εισαγγελέα, η οποία λειτουργεί με έναν τρόπο όπου περικόπτονται τελικώς οι άδειες, που δεν είναι μόνο οξυγόνο για τους κρατούμενους, αλλά βοηθάει -όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα προφανώς- την κοινωνική επανένταξη. Γι’ αυτό δεν έχετε πει κουβέντα.
Δεν είναι δυνατόν -το θετικό που βάζετε για τη νομική υποστήριξη του κρατουμένου- να μην δέχεστε την τροπολογία τη δική μας που λέει, ότι δεν μπορεί όταν πάει απροστάτευτος ο ανήλικος στο δικαστήριο και επιλέγεται ένας συνήγορος, μέσα σε δέκα λεπτά να πρέπει ο δικηγόρος να τον υπερασπίσει. Τι έχουμε πει; Ένα αυτονόητο: Όταν διορίζεται συνήγορος, να διορίζεται τουλάχιστον τρεις μέρες πριν τη δικάσιμο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Προβλέπεται ήδη στο 340 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Εάν προβλέπεται, δεν ξέρω γιατί δεν εφαρμόζεται. Και αν δεν εφαρμόζεται, κάτι έπρεπε να γίνει για να εφαρμοστεί.
Έρχομαι τώρα στο άρθρο 10 παρ. 5.όπου τι λέει; Θεωρούμε ότι είναι εξωφρενικό πραγματικά. Απορώ πως η ηγεσία του Υπουργείου το έφερε και εσείς προσωπικά. Τι λέει: Να τιμωρούνται ανήλικοι όχι γιατί έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα ή έχουν μία παραβατική συμπεριφορά, αλλά επειδή διαβιώνουν σε κοινωνικό περιβάλλον ατόμων τα οποία τελούν καθ’ έξη, ή κατ’ επάγγελμα αξιόποινες πράξεις.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Υπήρχε και στο προηγούμενο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Το ξέρω.
Απλώς εδώ βάζει ότι χρειάζεται η γνωμάτευση του επιμελητή ανηλίκων. Αυτή είναι η καλυτέρευση, αλλά δεν αρκεί. Φανταστείτε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει τελέσει κανένα αδίκημα, αλλά επειδή βρίσκεται σε ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί να τον οδηγήσει σε μία αξιόποινη πράξη, να τον βάζουμε σε ίδρυμα αγωγής. Ποιο ίδρυμα αγωγής; Του Βόλου, που ξέρουμε πως λειτουργεί. Ξέρουμε ότι οι υπάλληλοι που ασκούν σωφρονισμό είναι απλοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι και δεν είναι ειδικευμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι.Ζητήσαμε μία τροπολογία για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, αλλά ούτε αυτή έγινε δεκτή.
Πραγματικά εκφράζουμε τη βαθύτατη δυσαρέσκειά μας για την όλη εξέλιξη. Θέλαμε μία καλύτερη αντιμετώπιση. Δεν αλλάζουμε βεβαίως τη θέση μας. Εμείς θα ψηφίσουμε «παρών» στο νομοσχέδιο, επειδή κινείται σε μία άλλη φιλοσοφία από τη δική μας. Προφανώς εμμένουμε όσον αφορά στα άρθρα που έχουμε πει ότι τα ψηφίζουμε, αλλά από ό,τι φαίνεται θέλει πολύ δουλειά για να γυρίσει ο ήλιος.
Ευχαριστώ.