Ομιλίες

Ομιλία Τάσου Κουράκη στην συνεδρίαση των επιτρoπών της Βουλής με την ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. 30.3.2016

30/03/2016

Τοποθέτηση Τάσου Κουράκη στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση και η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.».

 

Κύριε Πρόεδρε, της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Ευρωβουλευτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχικά επιτρέψτε μου να εκφράσω την οδύνη μου για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, αλλά και τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων σε όλους τους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά από την τρομοκρατική απειλή. Η Ευρώπη θα εντείνει την προσπάθειά της για πρόοδο, ανεκτικότητα, ελευθερία και ειρήνη και σε αυτή την κατεύθυνση καμία τρομοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Σε σχέση με τη σημερινή συνεδρίαση, συνεχίζουμε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την ισχυροποίηση της διασύνδεσής μας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βασικό στόχο την ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής και στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με όλες τις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, συντονίζουν ήδη εδώ και αρκετό διάστημα τις συζητήσεις τους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πριν από λίγο καιρό συναντηθήκαμε με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα συνεχίζουμε με την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ενώ αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με την  Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Όλες αυτές οι σημαντικές συνεδριάσεις έχουν ως συνεκτικό κρίκο την κοινή μας επιδίωξη για την ενίσχυση δημοκρατικού ελέγχου στο Ελληνικό Οικονομικό Πρόγραμμα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει απευθύνει επίσημα αυτό το θεσμικό αίτημα στον Πρόεδρο του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε αυτή την κατεύθυνση, η Βουλή των Ελλήνων επιδιώκει τη διαρκή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας, που σχετίζονται με την οικονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας.

Νομίζω, ότι θα έχουμε στο πλαίσιο αυτό και σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους συναδέλφους της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, τους στόχους και τη μεθοδολογία αυτής της σημαντικής δουλειάς που έχουμε μπροστά μας. Ιδιαίτερο αντικείμενο, όπως γνωρίζετε, της σημερινής μας συζήτησης, αποτελεί σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, η δουλειά του working group του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παρακολούθηση του Ελληνικού Προγράμματος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων(ECON), ο κ. GUALTIERI, και όλοι οι συνάδελφοι Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν δραστήρια σε αυτή την προσπάθεια, θα έχουν την ευκαιρία να μας ενημερώσουν για το πλαίσιο εργασίας του working group και βέβαια, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να προτείνουμε και όλοι εμείς τρόπους ενίσχυσης του ελεγκτικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Οικονομικό Πρόγραμμα της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σχεδιάσουμε και εμείς ως Βουλή των Ελλήνων τη συμβολή μας σε αυτή τη προσπάθεια.

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω πάρα πολύ σύντομα, τρεις πολύ συγκεκριμένους άξονες, στους οποίους εστιάζουμε τις προσπάθειές μας. Οι στόχοι μας είναι πάρα πολύ συγκεκριμένοι. Το πρόγραμμα προσαρμογής κατ΄ αρχήν που συζητάμε, θέλουμε να είναι και το τελευταίο. Οι στόχοι του θα εφαρμοστούν χωρίς παρεκκλίσεις και σε αυτό το σημείο χρειαζόμαστε απόλυτα τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω της ομάδας εργασίας για το ελληνικό πρόγραμμα.

Δεύτερο ζήτημα είναι η συμβολή  των ευρωπαϊκών θεσμών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Νομίζω ότι ο στόχος αυτός είναι κοινός σε όλους μας. Τρίτο σημείο, είναι η προάσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και η ανόρθωση του κοινωνικού κράτους. Με αυτές τις σκέψεις καλωσορίζουμε τους συναδέλφους ευρωβουλευτές.

Θα σας πω λίγο τη διαδικασία. Θα δώσουμε το λόγο, κατ΄ αρχήν, στον πρόεδρο της  Επιτροπής Οικονομικών Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα δώσουμε το λόγο για τρία-τέσσερα λεπτά, σε ένα συνάδελφο ευρωβουλευτή από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Θα παρεμβληθεί ο Υπουργός κ. Ξυδάκης. Στη συνέχεια οι Ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους εισηγητές από τα ελληνικά κόμματα, καθώς και από έναν εκπρόσωπο κάθε ελληνικού κόμματος διατυπώνοντας τις απόψεις τους. Βεβαίως, όσοι Ευρωβουλευτές επιπλέον θέλουν να ζητήσουν το λόγο, μπορούν να τον έχουν.  Ο χρόνος των εισηγητών θα είναι περίπου 5 λεπτά και αν υπάρχει κάτι το οποίο χρειάζεται μια πιο ελεύθερη συζήτηση, γνωρίζω ότι υπάρχει μια πίεση χρόνου, μπορούμε να το κάνουμε. Θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση θα είναι εποικοδομητική έτσι ώστε όλοι να έχουμε μια καλύτερη εικόνα γύρω από το σκοπό για τον οποίο έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα και συνεδριάζουμε.