Ομιλίες

Ομιλία Τάσου Κουράκη 10.10.2014 στη Βουλή στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

10/10/2014

Εαν θέλετε να δείτε και το κείμενο της ομιλίας κάντε κλικ στον τίτλο 

10/10-14

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ: Συζήτηση για την  ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

 

Ο κ. Αναστάσιος Κουράκης έχει το λόγο. Θα ακολουθήσει ο κ. Δαβάκης και μετά ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αρχίσω όχι ακριβώς με τα ζητήματα Παιδείας, αλλά με ανακοινώσεις που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά –τώρα μιλάω και ως γιατρός και όπως θα δείτε και ως γιατρός της Αριστεράς- τον ιό Έμπολα.

Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο ιός. Σε αυτό θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο: Τώρα άρχισε να ξυπνάει η Δύση και ο λεγόμενος ανεπτυγμένος κόσμος, μπροστά στην απειλή του ιού ο οποίος έχει αφανίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Αφρική. Καταλαβαίνουμε ότι όταν η λεγόμενη –επαναλαμβάνω- πολιτισμένη ανθρωπότητα κωφεύει για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν και για τη νοσηρότητα που υπάρχει στον Τρίτο Κόσμο, να ξέρετε ότι κάποια στιγμή και αυτό θα το βρει στο σπίτι της. Καλώς ή κακώς όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι. Όλοι έχουμε την ίδια μοίρα και στο βαθμό που εξακολουθούμε να κωφεύουμε δεκάδες ιοί Έμπολα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, αν δεν εξαλειφθούν οι αιτίες της ανισότητας σε όλο τον πλανήτη. Ξέρετε, αυτό δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας. Είναι θέμα αλληλεγγύης, που είναι μία διαφορετική έννοια. Αυτό σημαίνει ότι η μοίρα του καθενός μας είναι αλληλένδετη με τη μοίρα όλων των υπολοίπων πολιτών και ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Προχθές ο Υπουργός Παιδείας μάς περιέγραψε μία εικονική πραγματικότητα. Αναφέρθηκε στην Παιδεία χρησιμοποιώντας το ρήμα «καταφέραμε».

Αλήθεια, γιατί αισθάνεται υπερήφανος ο κ. Λοβέρδος, όταν αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από επτά χιλιάδες διδακτικά κενά, όταν λείπουν πέντε χιλιάδες δάσκαλοι από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πεντακόσιοι από την ειδική αγωγή και υπάρχουν πάνω από χίλια διακόσια κενά σε ειδικό βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό;

 Αισθάνεται υπερήφανος ο κ. Λοβέρδος με τη διαγραφή χιλιάδων νέων από τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που μας παρουσίασε την Τετάρτη ως τακτοποίηση του κύκλου σπουδών, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο σύγχρονος ευεργέτης των κολεγίων, καθώς οι μνημονιακές δυνάμεις ονόμασαν εν μία νυκτί τα κολέγια πανεπιστήμια, τα οποία  σπεύδουν να προσφέρουν χείρα βοηθείας στους φοιτητές που πρόκειται να διαγραφούν, αναγνωρίζοντας πιστωτικές μονάδες στα μαθήματα που έχουν περάσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει για ακόμη μία φορά από το Βήμα αυτό ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί διαγραφές φοιτητών. Δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το «νόμο Διαμαντοπούλου» και θα διευκολύνει τα ιδρύματα προκειμένου να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ο κύριος Υπουργός μάς είπε ότι κατάφερε να εφαρμόσει την αξιολόγηση, αυτόν τον τερατώδη μηχανισμό απολύσεων εκπαιδευτικών, με δραστική περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησης.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενάντια στην αξιολόγηση εκείνη η οποία προσπαθεί να εντοπίσει τα αδύνατα σημεία στη δημόσια διοίκηση για να βοηθήσει να πάνε καλύτερα τα πράγματα.

 Εδώ, όμως, η αξιολόγηση που εφαρμόζεται –ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς- θα έλεγα ότι από τη μία μεριά τοποθετεί στη χορεία των εξαιρέτων εκπαιδευτικών εκείνους που έχουν εκδώσει τουλάχιστον ένα βιβλίο ή έχουν συμμετάσχει σε δύο τουλάχιστον συλλογικούς τόμους και έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον ένα άρθρο. Πρόκειται για προσόντα που αρμόζουν σε λέκτορα που διεκδικεί θέση στο πανεπιστήμιο.

Και ταυτοχρόνως επιβάλλει μια ανθρωποφαγία μέσα στα σχολειά ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, ώστε να μην μεταπέσουν στην κατηγορία του 15% -που είναι κάτω από ένα ποσοστό βάσης- οι οποίοι αργότερα μπορεί να αντιμετωπίσουν πέρα από τη μισθολογική καθήλωση, την απειλή της διαθεσιμότητας και της απόλυσης.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα καταργήσει όλο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της τιμωρητικής αξιολόγησης.

Ακόμη, πρέπει να σας πω ότι το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει το καταστροφικό έργο που ξεκίνησε η κ. Διαμαντοπούλου με τη σαρωτική ανατροπή του σχολικού χάρτη και τις μαζικότερες στην ιστορία της εκπαίδευσης συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Στα τέσσερα χρόνια του Μνημονίου η δημόσια εκπαίδευση έχει χάσει συνολικά πάνω από δύο χιλιάδες σχολικές μονάδες. Καταστροφική είναι η κατάργηση των εκατόν δύο ΕΠΑΣ, που είναι δομές τυπικής εκπαίδευσης. Όπως επίσης, καταστρεπτική είναι και η απώλεια εκατοντάδων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών με καθαρά λογιστικά κριτήρια. Αντ’ αυτού έχουμε την εισαγωγή της απλήρωτης μαθητείας και πολλά άλλα δεινά που οδηγούν στη σχολική διαρροή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δηλώνουμε κατηγορηματικά: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παγώσει τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα σχεδιάσει από την αρχή τον σχολικό χάρτη και το μέγεθος των σχολικών μονάδων αποκλειστικά βάσει λειτουργικών και παιδαγωγικών κριτηρίων, ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η διευρυμένη λειτουργία των σχολικών μονάδων με άνοιγμα στη γειτονιά και την τοπική κοινωνία.

Δηλώνουμε ότι τα σχολεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, μπορούν να μετατραπούν σε πολιτιστικούς χώρους κάθε γειτονιάς και να λειτουργούν ως κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, πολιτισμού, ενισχυτικής διδασκαλίας κ.α. Δηλώνουμε ότι θα υπάρχει πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων και θα διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για τις πιεστικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται και επενδύει σε ένα δημόσιο σχολείο ανθρώπινο, οργανικά ενταγμένο στην τοπική κοινωνία, που θα υπηρετεί παιδαγωγικούς στόχους, αλλά και θα συμβάλλει ενεργά στην κοινωνικοποίηση στο πλαίσιο της κάθε τοπικής κοινωνίας και κάθε γειτονιάς. Ένα σχολείο προσβάσιμο σε όλους χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις με ιδιαίτερη μέριμνα στα άτομα με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και τα άτομα με αναπηρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις ευέλικτες μορφές εργασίας στην εκπαίδευση και θα προχωρήσει σε διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Πολύ λίγο, κύριε Πρόεδρε.

Θα παρέχει πολύπλευρη στήριξη εκείνων που διορίζονται για πρώτη φορά και θα κάνει επιμόρφωση των υπηρετούντων εκπαιδευτικών. Θα επαναφέρουμε στα σχολεία τους εκπαιδευτικούς της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα σε θέσεις εκπαίδευσης.

Μας μίλησε ο Υπουργός Παιδείας για σχέδιο νόμου για την ειδική αγωγή. Θα πρέπει να πούμε ότι είναι ένα σχέδιο νόμου για το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων φορέων μιλά απαξιωτικά και ζητά να το πάρει πίσω η Κυβέρνηση. Θα τα πούμε καλύτερα, όταν θα έρθει στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεριμνήσει ώστε η εκπαίδευση που θα παρέχεται να συμπεριλαμβάνει όλους τους μαθητές. Θα λειτουργούν εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε τμήματα ένταξης και θα παρέχεται –όταν αυτό είναι αναγκαίο- προνοιακή, ψυχολογική και ψυχιατρική στήριξη εντός τους σχολείου από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες μετά από συνεργασία με τους γονείς, τον σύλλογο διδασκόντων, τους συμβούλους γενικής, ειδικής και προσχολικής αγωγής.

Για τα ελάχιστα παιδιά, λόγου χάρη με πολλαπλές αναπηρίες, που η ένταξή τους δεν κρίνεται επωφελής, θα υπάρχουν κατάλληλες χωριστές δομές. Αλλά, να ξέρουμε ότι αυτά τα ειδικά σχολεία θα είναι συστεγαζόμενα και συνεργαζόμενα στενά με τα υπόλοιπα σχολεία και σε αυτά θα εφαρμόζονται προγράμματα γνωστικού, ψυχαγωγικού και αθλητικού περιεχομένου, κατάλληλα δηλαδή για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης θα ανασυγκροτήσουμε τη φοιτητική μέριμνα με σίτιση και στέγαση, με την απαραίτητη αποκέντρωση των υπηρεσιών και των πόρων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

Θα θεσμοθετήσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη μαθητική μέριμνα, με οργάνωση σχολικών συσσιτίων, δεκατιανού για όλους τους μαθητές και γεύματος στα ολοήμερα δημοτικά, δημιουργία κοινωνικών κυλικείων. Θα προχωρήσουμε σε δωρεάν προληπτικούς και υγειονομικούς ελέγχους των παιδιών που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη και θα παρέχουμε πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των μαθητών και φοιτητών.

Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία φοιτητικών εστιών με μικρές παρεμβάσεις σε σχολάζουσες περιουσίες. Θα καλύψουμε τις ανάγκες της αυξημένης ζήτησης για δημόσιους και παιδικούς σταθμούς με άμεσα προγράμματα επεμβάσεων σε υφιστάμενα κτήρια σε συνεργασία με δήμους, ώστε να λειτουργήσουν ταχύτατα ως δημόσιοι παιδικοί σταθμοί.

Τέλος, θα αναβαθμίσουμε το μάθημα των ξένων γλωσσών και πληροφορικής στη δημόσια εκπαίδευση με δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης εντός της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Θα καλύψουμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών εντός του δημόσιου σχολείου με μουσική, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αθλητισμό, ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Να γνωρίζουμε -εμείς δεν το ξεχνάμε ούτε λεπτό- ότι η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθολική δωρεάν και δημόσια παιδεία με υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευση. Η αναβάθμιση και ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας πρέπει να είναι τέτοια που θα καταστήσει περιττή επιλογή για τον καθένα και την καθεμιά την ιδιωτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και σε όλα τα επίπεδα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι μόνο η κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί και θέλει να πετύχει κάτι τέτοιο. Και θα το πετύχει.