Ομιλίες
Τοποθέτηση Α' Αντιπροέδρου της Βουλής Τάσου Κουράκη στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη Συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. 31.10.2016
«Να προχωρήσουμε με συναινετικό τρόπο ώστε να έχουμε, αν είναι δυνατόν και σήμερα, τη συγκρότηση του ΕΣΡ.»
Εαν θέλετε να δείτε και το κείμενο της ομιλίας κάντε κλικ στον τίτλο.
Κύριε Πρόεδρε, στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε τη διαβεβαίωση σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός από τα δύο κόμματα που για διαφορετικούς λόγους δήλωσαν «παρών», ότι θα έπρεπε να περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Εκεί είχα τοποθετηθεί και είχα πει ότι έτσι ή αλλιώς, τη στιγμή που δηλώνουν ότι μετά την απόφαση θα πρέπει να προχωρήσουμε, να το κάνουμε τότε. Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι για διαφορετικούς λόγους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είχαν πάρει αυτή τη θέση. Και εξηγούμαι: η μεν Νέα Δημοκρατία έβαζε ως όρο τη μεταφορά των όλων αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ (sic: την πλήρη απόσυρση του νόμου 4339/2015) και περίπου εξακολουθεί να βάζει αυτή την προϋπόθεση, αλλά με χαρά μου διαπίστωσα ότι οι προϋποθέσεις που έβαλε κατ’ αρχάς ο κ. Λοβέρδος είναι προϋποθέσεις, οι οποίες υπό ένα ορισμένο πρίσμα θα μπορούσαν να θεραπευθούν.
Στη συνέχεια, είδα τον κ. Δανέλλη, τον κ. Λυκούδη και άλλους να μιλάνε στο ίδιο πνεύμα, δηλαδή αν μπορούσε να θεραπευθεί η καχυποψία τους -θα έλεγα- η «αναστολή» με την «κατάργηση», θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και σήμερα ακόμα με αυτά ή με άλλα πρόσωπα –δεν έχει σημασία- στη συγκρότηση του Συμβουλίου.
Εκτιμώ πάρα πολύ την τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος δεν έβαλε προϋποθέσεις, αλλά είπε ότι θα έπρεπε να γίνει με έναν διαφορετικό τρόπο η επιλογή των προσώπων, με έναν πιο μυστικό –θα έλεγα- και πιο διακριτικό, ώστε να μην εκτίθενται και πρόσωπα. Αυτό μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.
Με την έννοια αυτή και καταλαβαίνοντας τις αιτιάσεις που θέσατε για το ότι η λέξη «κατάργηση» ίσως θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις από τους υπερθεματιστές, αλλά επίσης ακούγοντας με πολύ μεγάλη προσοχή ότι ακόμα και η λέξη «αναστολή» εγείρει αυτές, θα έλεγα ως μια πρόταση που θα μπορούσε ενδεχομένως να λύσει το πρόβλημα, εάν δεν μπορεί να μπει η λέξη «κατάργηση», τουλάχιστον στην αιτιολογική έκθεση, η οποία είναι ένα πολύ ισχυρό νομικό κείμενο, θα μπορούσε να περιγραφεί όλη η επιχειρηματολογία αυτή που θα θέλαμε να έχει τη λέξη «κατάργηση» -παρ’ όλο που προσωπικά δεν είμαι νομικός- και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την περίπτωση και έτσι θα φαινόταν πολύ καθαρά ποιοι θεωρούν αυτό ως μία προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στη σύσταση ή όχι.
Εκτιμώ ότι η πρόταση η οποία έχει κατατεθεί από τον κύριο Πρωθυπουργό και από εσάς είναι μια συναινετική πρόταση. Στον βαθμό, όμως, που είδα ότι υπάρχει αντίδραση από τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, έχω να κάνω την εξής παρατήρηση: εκτιμώ πάρα πολύ το ότι όσοι συνάδελφοι από την αντιπολίτευση είπαν ότι δεν συμφωνούν με το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα πρότειναν άλλα πρόσωπα με τα οποία θα μπορούσαν να έχουν συναινέσει για το ΕΣΡ. Αυτό μου δίνει την πεποίθηση –δεν λέω τη λέξη «βεβαιότητα»- ότι είναι διατεθειμένοι, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις προσώπων πια, να προχωρήσουν στη συγκρότηση αυτού του πολύ σημαντικού οργάνου.
Κλείνω, λέγοντας το εξής: Θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό και την Κυβέρνηση, να δούμε αν μπορεί να θεραπευθεί αυτή η ελάχιστη αμφιβολία όσον αφορά το «αναστέλλεται» ή το «καταργείται η εφαρμογή του νόμου» και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε πραγματικά με έναν συναινετικό τρόπο, ώστε, αν είναι δυνατόν και σήμερα, να έχουμε τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.