Ομιλίες
Ομιλία Τάσου Κουράκη 20-10-2011 στη συζήτηση σ. ν. του Υ. Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις ».
21/10/2011
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Φαντάζομαι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα. Μου δίνουν την εντύπωση ότι ζητάνε από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση επιχειρήματα για να πείσουν τον εαυτό τους. Λυπάμαι που θα χρησιμοποιήσω πολύ σκληρούς όρους, αλλά η κατάσταση είναι σκληρή και βάρβαρη και δεν μπορεί να διατυπωθεί με άλλο τρόπο.
Κατά την εκτίμησή μου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον. Δεν υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον όταν αναγνωρίζουν στις τοποθετήσεις τους, ότι είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο ξεθεμελιώνει πλήρως το κοινωνικό κράτος, τις εργασιακές σχέσεις και βυθίζει τη χώρα σε μία βαρβαρότητα πρωτοφανούς βαθμού.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά υπερασπίζονται το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι αν πάμε σε εκλογές, από τους εκατόν πενήντα τέσσερις Βουλευτές, είναι ζήτημα αν θα εκλεγούν εξήντα κι αν υπολογίσουμε και τους νεοδιορισμένους, θα εκλεγείτε κύριοι συνάδελφοι, λιγότεροι από τριάντα που είστε σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Φτάνει πια…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Φτάνει πια, κύριε συνάδελφε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Παρακαλώ κύριοι συνάδελφοι, αφήστε τον να μιλήσει και να κάνει και τις προβλέψεις του.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Υπήρξαν Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως η Σοφία Σακοράφα, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος και άλλοι, οι οποίοι διαχώρισαν απολύτως τη θέση τους.
Καταλαβαίνετε ότι εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, δεν μπορούμε να λέμε στους ανθρώπους «σας σκοτώνουμε, σας εξαθλιώνουμε, για να σας σώσουμε». Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε παιδιά να λιποθυμάνε στα σχολεία γιατί δεν έχουν πάρει πρωινό, παιδιά που γυρνάνε στα σπίτια τους και βλέπουν τους γονείς τους σε απόγνωση. Αυτό το πράγμα, μαζί με ένα σωρό αλλαγές του επιπέδου «πρώτα ο μαθητής», που έχει καταδικάσει τη χώρα στο επίπεδο που γνωρίζουμε με τα βιβλία και πολλά άλλα, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι πατριωτικό καθήκον.
Κατανοώ απολύτως τον εκνευρισμό σας. Υπάρχει λύση. Καταψηφίστε ή παραιτηθείτε. Δεν μπορείτε να συνεχίζετε αυτήν την κατάσταση όταν απέναντι έχετε όλον αυτόν τον κόσμο κι όταν οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν κάτω από 15%. Δεν έχετε καμμία νομιμοποίηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να σεβαστείτε τους συναδέλφους σας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Όταν ψηφίζετε ο πρωτοδιοριζόμενος δάσκαλος να παίρνει 560 ευρώ, να σκεφθείτε ποιος σέβεται ποιόν. Όταν κάνετε τις περικοπές στα νοσοκομεία, κόβετε τις προσλήψεις των γιατρών και του άλλου νοσηλευτικού προσωπικού, όταν απολύετε πέντε χιλιάδες γιατρούς του ΙΚΑ και πετάτε στον κάδο των αχρήστων την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τότε θα καταλάβετε αν αυτά που λέω είναι ελαφρώς ήπια, κύριοι συνάδελφοι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μα τι είναι αυτά που λέτε;
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Λέει αυτά που λέει το νομοσχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Σας παρακαλώ, κυρία Αμμανατίδου.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Θα ήθελα πάρα πολύ, να μου αντιτάξετε με στοιχεία αυτά που λέω και θα το χαρώ πραγματικά.
Όταν στον τομέα του πολιτισμού ξεκαθαρίζετε πλήρως τους αρχαιολόγους με πολύ μεγάλη υπηρεσία και χρόνια και προσφορά, για να μπορέσετε να περάσετε με fast track και συνοπτικές διαδικασίες τις εκποιήσεις και «αξιοποιήσεις» της δημόσιας περιουσίας, καταλαβαίνετε ότι διαπράττετε ένα πολύ μεγάλο έγκλημα με την κυριολεξία του όρου.
Θέλω να σας πω, ότι σήμερα έξω στο Σύνταγμα κι έξω από τη Βουλή, πέρα από τα επεισόδια που έγιναν, που πραγματικά είναι θλιβερά, θα έλεγα ότι χτίστηκε μία πάρα πολύ μεγάλη ενότητα. Όλες οι δυνάμεις των εργαζομένων από οποιοδήποτε πολιτικό φάσμα που αντιτίθενται σ’ αυτήν την πολιτική, είναι εκεί ενωμένοι και αντιτίθενται. Εμείς περιμένουμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συναντιόνται και αντιτίθενται σ’ αυτόν το νόμο, να συναντηθούν και στο να ανοίξει ένας πολύ μεγάλος δρόμος προς τα μπροστά.
Θεωρούμε ότι αυτές οι συγκεντρώσεις, αυτές οι καταλήψεις που έγιναν και θα γίνουν, δεν θα περιοριστούν στις δύο αυτές ημέρες. Θα υπάρξουν πολλές μετασεισμικές δονήσεις. Το χαρακτηριστικό αυτών των δονήσεων θα είναι αλλαγή της κοινωνικής συνείδησης των εργαζομένων, έτσι ώστε να δούμε πάρα πολύ σύντομα να υψώνονται όσο γίνεται περισσότερες γροθιές. Θα είναι αποτέλεσμα αυτών των μετασεισμικών δονήσεων εξαιτίας των συγκεντρώσεων, που γίνονται σε όλες τις πλατείες της Ελλάδας.
Όπως στα νησιά του Αρχιπελάγους ξεπήδησαν μέσα από τεκτονικές, σεισμικές δονήσεις, έτσι και μέσα απ’ αυτούς τους αγώνες ξεπηδάει ένα νέο υποκείμενο, το οποίο θα βάλει τέρμα στην πολιτική σας και θα ανοίξει το δρόμο προς τα μπροστά.
Σας ευχαριστώ.