Θέσεις και Δράσεις ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Απόφαση για τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

18/07/2009

Κοινωνική ατζέντα της περιόδου

Τα πολιτικά μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ για τα κοινωνικά προβλήματα αυτή την περίοδο είναι:
    Τα πρόσφατα οικονομικά - φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και αυτά που ετοιμάζει για το Σεπτέμβρη.
    Οι απολύσεις, οι μειώσεις των μισθών, η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, η μη πληρωμή εργαζομένων για τα δεδουλευμένα τους, η αύξηση της εργασιακής επισφάλειας και η εργοδοτική αυθαιρεσία που επικρατούν με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης σε πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
    Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την απασχόληση (ρόλος ΟΑΕΔ), με τα οποία αντί να στηρίζει τους ανέργους χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις.
    Η μείωση των ημερών ή ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
    Τα κλεισίματα επιχειρήσεων και οι απολύσεις στον χώρο των ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Ελεύθερος τύπος, Ρ/Σ ΣΙΤΥ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΑΛΦΑ κλπ.).
    Οι απολύσεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην Εμπορική κλπ., η «μισθωτή εφεδρεία» στον ΟΣΕ, οι απολύσεις μετατάξεις στην ΟΑ.
    Οι νέες ιδιωτικοποιήσεις (ΕΥΑΘ, επιπλέον 5% μετοχών του ΟΤΕ, ΛΑΡΚΟ, Αλυκές, ΔΕΠΑ).
    Τα προετοιμαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης για την εφαρμογή της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών.
    Η περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των αναπηρικών συντάξεων.
    Η οικονομική κατάσταση (κατάρρευση) των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΠΑΔ και του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων.
    Ο λειτουργικός διαχωρισμός των κλάδων υγείας και σύνταξης του ΙΚΑ.
    Οι νέες αναγκαστικές, που όμως παρουσιάζονται ως εθελούσιες,  έξοδοι προσωπικού σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.
    Η στάση των τραπεζιτών για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.
    Το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων.
    Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
    Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η ένταση της κυβερνητικής ρουσφετολογίας στο Δημόσιο (stage, τρίχρονα στου ΟΤΑ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο κλπ.).
    Παιδεία με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υγεία με αφορμή και την πιθανώς επερχόμενη πανδημία.
    Τα κυβερνητικά μέτρα με τη στήριξη και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ενάντια στους μετανάστες.
    Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για περιορισμό των δημοκρατικών κοινωνικών δικαιωμάτων (κάμερες, παρακολουθήσεις, τράπεζες DNA κλπ.).

    Για τη ΔΕΘ, οι συνδικαλιστές μας έχουν περάσει αποφάσεις στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και στα μεγάλα συνδικάτα για να γίνει πανελλαδική αγωνιστική συγκέντρωση συνδικάτων και κινημάτων στις 5/9 στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου με βασικό αίτημα «δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας» και όπου ως ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παρουσιάσουμε 10 απλές και συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση χωρίς να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
    Η αφίσα ήδη τυπώθηκε και μοιράστηκε στις τοπικές επιτροπές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πανελλαδικού συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ.
    Η ανακοίνωση θα είναι έτοιμη μέχρι τις 25/7.
    Δεν θα κάνουμε ξεχωριστή προσυγκέντρωση αλλά θα σχηματίσουμε διακριτό μπλοκ του Δικτύου συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη συγκέντρωση των συνδικάτων.
    Πιέζουμε τα συνδικάτα να γίνει μετά τη συγκέντρωση πορεία προς το χώρο της ΔΕΘ. Σε διαφορετική περίπτωση εμείς θα την πραγματοποιήσουμε μόνοι μας με όποια συνδικάτα πάρουμε μαζί μας.
    Η θεματική εργασίας της Θεσσαλονίκης θα προετοιμάσει στις 4/9 το πρωί δυναμικούς συμβολικούς ακτιβισμούς στη Θεσσαλονίκη σε χώρους που πλήττονται βάναυσα τα εργασιακά δικαιώματα και το απόγευμα ανοικτή δημόσια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και στους μικρομεσαίους επαγγελματίες.
    Μια εβδομάδα πριν την συγκέντρωση θα γίνουν οργανωμένα εξορμήσεις από το δίκτυο συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ σε εργασιακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
    Η κινητοποίηση των συνδικάτων αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πανελλαδική. Ο κόσμος μας θα μετακινηθεί από την Αθήνα με λεωφορεία που θα πάρουμε από τη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και από άλλες πόλεις με λεωφορεία των εργατικών κέντρων  ή όπου αυτά δεν συμμετέχουν μέσω συσπειρώσεων πρωτοβάθμιων σωματείων.
    Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία αντιπροσωπείας του στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την οικονομία και θα έχει ετοιμάσει πρόταση νόμου προς κατάθεση εκείνες τις μέρες στη Βουλή για την απαγόρευση των απολύσεων, στη στήριξη των ανέργων κλπ.
     Με τη θεματική επιτροπή εργασίας της Θεσσαλονίκης κάναμε κοινή συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πανελλαδικού συντονιστικού το Σάββατο 18/7 και καταλήξαμε στις τελικές αποφάσεις για την παρέμβασή μας στη ΔΕΘ.
    Τέλος η Επιτροπή μας ΟΜΟΦΩΝΑ εκτίμησε ότι πήγε πολύ καλά το πρόγραμμα παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε 140 εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους που καταρτίσαμε προεκλογικά, παρά τα προβλήματα καλού συντονισμού μεταξύ μας, και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες.