Θέσεις και Δράσεις ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Για τις στρατιωτικές δαπάνες και το ΝΑΤΟ

19/09/2009

 

Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία 20 χρόνια χαρακτηρίζεται από την προσαρμογή της στις ανάγκες αυτού που ονομάζουμε «νέο δόγμα για το ΝΑΤΟ». Αντί να διαλυθεί το ΝΑΤΟ (όπως έλεγαν παλιά: «όταν θα διαλυθεί το Σύμφωνο της Βαρσοβίας θα διαλυθεί και το Σύμφωνο του ΝΑΤΟ») σήμερα το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο και γίνεται ουσιαστικά ο παγκόσμιος χωροφύλακας. Και η Ελλάδα συμμετέχει με τον ένα ή το άλλο τρόπο σε όλες τις ενέργειες, που είναι κατά τη γνώμη μας, ενέργειες επεκτατικού χαρακτήρα. 
Στη Βουλή τα δυο τελευταία χρόνια από τις εκλογές του 2007 έως σήμερα, όλα σχεδόν τα νομοσχέδια που ήρθαν στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής μας πολιτικής αφορούσαν ουσιαστικά την έγκριση είτε της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτές τις επεκτατικές, επεμβατικές ενέργειες του ΝΑΤΟ σε ξένες χώρες είτε και την έγκριση και υπογραφή της Ελλάδας Συνθηκών που αφορούσαν την ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως είναι μερικές από τις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες, ή από τις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.
Ο κ. Καραμανλής, στη ΔΕΘ είπε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε τις στρατιωτικές δαπάνες. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ του 2009 είναι αυξημένος κατά περίπου 4,2% σε σύγκριση με το 2008. Από τα 4,1 δις ευρώ σε 4,3 δις. και σε αυτά δεν υπολογίζονται κάποιες άλλες δαπάνες που κατά τη δική μας εκτίμηση είναι στρατιωτικές δαπάνες – η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει τα συναφή στοιχεία που ζητήσαμε στη Βουλή – ανεβάζουν τον προϋπολογισμό για τα ζητήματα της Άμυνας και των στρατιωτικών δαπανών στο 6% περίπου του προϋπολογισμού του κράτους.
Ως αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε κάθε τι που σχετίζεται με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ελλάδας, όλα εκείνα τα ζητήματα, που δένουν περισσότερο στενά την Ελλάδα με το ΝΑΤΟ και με τις επεκτατικές, επεμβατικές βλέψεις και ενέργειες των ΗΠΑ. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί και ψήφισε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, που στο άρθρο 42 επιβάλει διαρκή αύξηση των εξοπλισμών των χωρών που μετέχουν στην Ε.Ε. και επιβάλλει όρους και τρόπους ώστε να ελέγχεται αυτή η κλιμάκωση των στρατιωτικών δαπανών. Το ΠΑΣΟΚ την ψήφισε αυτή την Συνθήκη. Ζήτησε βέβαια  δημοψήφισμα, όχι όμως για να καταψηφιστεί, αλλά για να ψηφιστεί αυτή η Συνθήκη.
Εμείς πιστεύουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να επανεξεταστούν από μηδενική βάση. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες σήμερα, με βάση το διεθνές πλαίσιο, και να ξεκινήσουμε από αυτό που αποτελεί για εμάς κεντρική μας επιδίωξη την αποδέσμευση της Ελλάδας από τις επεκτατικές ενέργειες των ΗΠΑ, της Ε.Ε. που έχουν ως αιχμή του δόρατος σήμερα του ΝΑΤΟ, με τον νέο παγκόσμιο ρόλο που έχει αναλάβει. Η δική μας πρόταση είναι να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, δεν χρειάζεται σήμερα το ΝΑΤΟ. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Και κεντρικό μας σύνθημα είναι «κανένας έλληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της Ελλάδας» διότι θεωρούμε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε επεκτατικές ενέργειες είναι απαράδεκτες στη σημερινή φάση και με βάση τις ανάγκες της χώρας μας.
Ο ελληνικός λαός θυσιάζει στο βωμό των εξοπλισμών εξωφρενικά ποσά. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη και 13η στον κόσμο σε ποσοστό του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Αντίθετα σε ποσοστό του ΑΕΠ για την παιδεία, η Ελλάδα είναι 83η στον κόσμο και για την υγεία 56η, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη 2007-2008).
 
 

Η δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας μας είναι επιτακτικά αναγκαία για την απελευθέρωση πόρων και τη διάθεσή τους στην απασχόληση, στην παιδεία, στην υγεία, στην ανάπτυξη. Ένα πολεμικό αεροπλάνο F-16 κοστίζει πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ., ενώ το κόστος αυτό διπλασιάζεται με τον πλήρη εξοπλισμό του. Αν διαθέταμε τα χρήματα αυτά για την παιδεία θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε 1230 νέες σχολικές αίθουσες. Με ένα F-16 λιγότερο θα μπορούσαμε να προσθέσουμε 160 νέες κλίνες στα νοσοκομεία μας. «Περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα – λιγότερα F-16», ήταν η κραυγή των διαμαρτυρόμενων πολιτών όταν καιγόταν η Ελλάδα το 2007, αλλά και η Αττική πρόσφατα.

 
Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού και Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ