Άρθρα

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΜΑΣ

Εφημερίδα Τα Νεα , 04/11/2008

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΜΑΣ

Να εξηγούμαστε. Αυτοί που διαμαρτύρονται σήμερα για τις απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισής τους είναι όσοι δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν τον εγκλεισμό για εκείνα τα αδικήματα που δεν επιτρέπονται. Δεν είναι δηλαδή ούτε όσοι αξιοποίησαν το δικηγορικό και δικαστικό κύκλωμα για να απαλλαγούν ούτε όσοι έκαναν αδικήματα που δεν διώκονται. Δεν ήταν, ας πούμε, golden boys που κυκλοφορούσαν τοξικά ομόλογα σπρώχνοντας στην πτώχευση δεκάδες μικροεπενδυτές ούτε μεγαλοαπατεώνες με πολιτική κάλυψη νταβατζήδων υψηλά ιστάμενων. Ήταν οι φτωχοδιάβολοι που η δικαιοσύνη με το ένα μάτι ανοιχτό (και όχι η τυφλή και αδέκαστη) τους φόρτωσε με παραπάνω ποινή για να μπορούν οι δικαστές να ξεκαρφώνονται και να μειώνουν ή να απαλλάσσουν εκείνους που γουστάρουν ή εκείνους από τους οποίους τα παίρνουν.

Και τι ζητούν οι άνθρωποι που δεν μπήκαν στη φυλακή για να τιμωρηθούν, αλλά μπήκαν επειδή τιμωρήθηκαν; Να μην στερούνται πέρα από την ελευθερία τους και ένα σωρό άλλα αγαθά και αξίες για τα οποία δεν τιμωρήθηκαν. Δεν τους στερήθηκε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία.

Γι αυτό ζητάνε την κατάργηση του άβατου των φυλακών. Για να είναι σε κοινή θέα όσοι έτυχε, ναι ΕΤΥΧΕ να βρίσκονται εκεί. Να μπορούν κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς να ασκούν κοινωνικό έλεγχο σε κείνη τη γειτονιά της κοινωνίας που βιώνει τη μεγαλύτερη ασφυξία. Χωρίς αυτόν τον έλεγχο οι ανθρωποφύλακες και οι καθωσπρέπει αξιωματούχοι θα εξακολουθούν να ασελγούν ασύστολα στο σώμα των αποκλεισμένων που αυτή τη φορά λέγονται κρατούμενοι.

Ζητάνε να κλείσουν οι φυλακές των ανηλίκων και να λειτουργήσουν ανοιχτοί εναλλακτικοί θεσμοί ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο με τεχνογνωσία, πόρους και κυρίως τόλμη.

Ζητάνε να παρέχεται το δικαίωμα στα ευεργετικά ημερομίσθια, στη φοίτηση, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στα επαγγελματικά εργαστήρια αναλογικά και χωρίς καμία διάκριση. Να χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες σε όλους τους κρατούμενους που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για σπουδές εκτός φυλακών και για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης. Ζητάνε ουσιαστική επέκταση των θεραπευτικών προγραμμάτων σε όλες τις φυλακές.

Ζητάνε τη θέσπιση εναλλακτικών μορφών κράτησης, διεύρυνση του θεσμού των αγροτικών φυλακών και εφαρμογή του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης καθώς και του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας. Την εργασία και την πρόσβαση σε δημιουργικές δραστηριότητες για όλους και για όλες με ευεργετικό υπολογισμό των ημερών απασχόλησης στην ποινή.

Και επειδή δεν στερήθηκαν του δικαιώματος να είναι άνθρωποι με οικογενειακές ανάγκες ζητούν τη διεύρυνση του θεσμού του ελεύθερου επισκεπτηρίου σε ανθρώπινες συνθήκες με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των κρατουμένων και των επισκεπτών. Και επειδή δεν τιμωρήθηκαν στον ακρωτηριασμό των σεξουαλικών τους αναγκών ζητούν ιδιαίτερο κλειστό χώρο για τη συνεύρεση με τον /την σύντροφό τους.
Ζητάνε να σταματήσει η κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης και να μειωθεί το όριο στους 12 μήνες. Δεν θέλουν να έχουν την ελευθερία να αυτοκτονούν ( 377 την τελευταία δεκαετία) ή να αποπατούν σε ανοιχτές τουαλέτες στα κελιά τους.

Με άλλα λόγια ζητάνε αυτονόητα πράγματα για τον συνάνθρωπο, δηλαδή για τον εαυτό μας. Γιατί πολύ εύκολα ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα υπό ορισμένες συνθήκες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης το μόνο που κάνει είναι να φτιάχνει νέες φυλακές. Δεν χρειαζόμαστε νέες φυλακές. Χρειαζόμαστε την αναγκαία σωφρονιστική μεταρρύθμιση που θα μειώνει τον αριθμό των φυλακισμένων και με δεκάδες εναλλακτικούς τρόπους θα αντιμετωπίζει την μη επιτρεπόμενη παραβατικότητα. Γιατί όπως είπαμε υπάρχει και παραβατικότητα που επιτρέπεται, αλλά για ορισμένους.

Γιατί οι συνθήκες στις φυλακές είναι ευθεία αντανάκλαση του τι συμβαίνει στην κοινωνία σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι φυλακές δεν είναι έξω από μας. Είναι μέσα μας και οι φυλακισμένοι είμαστε εμείς.

Τάσος Κουράκης
Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Επιστροφή στην ενότητα Άρθρα