Δελτία Τύπου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ημερομηνία: 
04/11/2008

Οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές από την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου έχουν ξεκινήσει αποχή συσσιτίου και θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας ζητώντας την εφαρμογή και βελτίωση του Σωφρονιστικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους βουλευτές Φ. Κουβέλη, Τ. Κουράκη, Π. Κοροβέση και Θ. Δρίτσα συναντήθηκαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση οι βουλευτές επισήμαναν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές και ζήτησαν από τον υπουργό να ανοίξει άμεσα διάλογο με τους κρατούμενους και να δώσει λύση στα αιτήματά τους.

Μετά τη συνάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και ζητούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τα οποία αναφέρονται στα δικαιώματά τους ως πολιτών. Αιτήματα δίκαια κατά τη γνώμη μας.
Ζητήσαμε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να κινηθεί προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης, οι οποίες πολλές φορές συνιστούν, λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων, ένα απαράδεκτο καθεστώς κράτησης. Ζητήσαμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, ώστε πράγματι να μπορέσει να αναπτυχθεί η σωφρονιστική διαδικασία. Διότι η κράτηση δεν είναι τιμωρία αλλά πρέπει να είναι διαδικασία σωφρονισμού.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς θεωρούμε ότι το επίπεδο των συνθηκών κράτησης σταθμίζει τον πολιτισμό της χώρας μας. Και αυτός ο πολιτισμός φέρεται να είναι σε χαμηλό σημείο αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές.»