Βουλή - Ερωτήσεις

Έξοδα μετακίνησης των εργαζομένων στην αρχαιολογική Υπηρεσία

06/12/2011
Προς: 
τον κ. Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού
Ερώτηση
αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:2333/6.12.2011

 

Έξοδα μετακίνησης των εργαζομένων στην αρχαιολογική Υπηρεσία
 
           Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται τελευταία στην καταβολή των εξόδων μετακίνησης, στους υπαλλήλους της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που ορισμένες φορές ξεπερνούν και το ένα έτος.
         Οι εργαζόμενοι στην αρχαιολογική υπηρεσία μετακινούνται τακτικά τόσο στους αρχαιολογικούς χώρους, όσο και σε θέσεις όπου πρόκειται να χωροθετηθεί κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν, από πλευράς αρχαιολογικού νόμου, και για  να παρακολουθήσουν την πορεία των ανασκαφικών ή άλλων εργασιών. Επιπλέον τα 250 συγχρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα καθιστούν τις ανάγκες για μετακινήσεις των υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας ακόμη μεγαλύτερες.
Η συνήθης διαδικασία που εφαρμόζεται είναι ο υπάλληλος να μεταβαίνει με δικά του έξοδα και στη συνέχεια σε σύντομο χρονικό διάστημα να του καταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησης από το ΥΠΠΟΤ. Στη σημερινή ωστόσο συγκυρία με τις τεράστιες μειώσεις των μισθών, που με το ενιαίο μισθολόγιο αγγίζουν το 40%, με μέσο μισθό λιγότερο από 1000 ευρώ και έχοντας να αντιμετωπίσουν συνεχείς έκτακτους φόρους, οι υπάλληλοι δυσκολεύονται να καταβάλουν εκ των προτέρων τα έξοδα τα οποία συχνά περιλαμβάνουν αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια και έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των εξόδων μετακίνησης και να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα χρήματα ;
 
Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την αντικειμενική δυσκολία που έχουν οι υπάλληλοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας να καταβάλουν οι ίδιοι τα έξοδα κίνησης μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης;
 
Προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση ώστε τα έξοδα κίνησης να προκαταβάλλονται στους υπαλλήλους;
                                                                                              
                                                                            

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης

 

 

 

Απάντηση: