Βουλή - Ερωτήσεις

Η Περιβαλλοντική Αξιοποίηση του στρατοπέδου /Καρατάσιου/ κινδυνεύει να πέσει στο κενό

15/05/2013
Προς: 
τους κ.κ. Υπουργούς - Εθνικής Άμυνας, - Οικονομικών, - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Ερώτηση

Αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:10599/15.5.2013

 

Η περιβαλλοντική αξιοποίηση του στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ» κινδυνεύει να πέσει στο κενό.

 

 Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου στην Ευρώπη και με ιδιαίτερα αυξημένους δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, Ειδικά στις δυτικές συνοικίες και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Παύλου Μελά, τα προβλήματα είναι πιο έντονα, λόγω της γειτνίασης με τη ρυπογόνο βιομηχανική περιοχή. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου δήμου εντάσσεται και το πρώην στρατόπεδο «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ» το οποίο σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των άλλων στρατοπέδων θα αποτελέσει ευκαιρία για τη γενικότερη αναζωογόνηση της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα το κάτω τμήμα του πρώην στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ»  με την ονομασία «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α’» εξακοσίων εβδομήντα δύο (672) στρεμμάτων περίπου βρίσκεται και γεωγραφικά στο Δήμο Παύλου Μελά και μπορεί να αποτελέσει και αυτό με τη σειρά του ένα χώρο πρασίνου με παράλληλη αξιοποίηση των κτιρίων που παρουσιάζουν αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.

Σε αντίστοιχη ερώτηση βουλευτών, οι απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων από την με αριθμό πρωτοκόλλου 8211-10/10/2012 απάντηση της κτηματικής υπηρεσίας Θες/νίκης, τμήμα Β’ Ανταλλάξιμων Κτημάτων δεν προκύπτει  κυριότητα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με όλες τις πράξεις που έχουν γίνει έως τώρα. Επιπλέον ενώ εξαρχής αυτή η έκταση είναι καταγεγραμμένη στο κτηματολόγιο της ανταλλάξιμης περιουσίας της κτηματικής υπηρεσίας με ΑΚ 11978 και η κυριότητα δεν περιήλθε ποτέ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το αντίστοιχο Υπουργείο θεωρεί ότι το πρόβλημα της αποσαφήνισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτής της έκτασης, παραμένει άλυτο.

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες (;) στρατιωτικές υπηρεσίες πριν από λίγο καιρό  έβαλαν λουκέτο και απαγόρευσαν την είσοδο στους πολίτες στο Πάρκο που βρίσκεται εντός του «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ», το οποίο  χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους του προγράμματος  ” ΘΗΣΕΑΣ ”,με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι πολίτες και να καταθέσουν μήνυση.

 

Ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό ότι τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να διευθετήσουν το ζήτημα του «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ», έτσι ώστε να γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

 

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

 

1)    Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα  παραχώρησης  του πρώην στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ» στην τοπική κοινωνία ως χώρου  κοινόχρηστου πρασίνου;

 

2)    Ποιές είναι οι θεσμοθετημένες χρήσεις γης για τα πρώην στρατόπεδα της Δυτικής Θεσσαλονίκης; Γίνονται διαβουλεύσεις για την αλλαγή των υπαρχουσών χρήσεων γης και προς ποια κατεύθυνση;

 

3)    Υπάρχει πρόθεση παραχώρησης αυτών των «φιλέτων» του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ;

 

4)    Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν ζητά την παράδοση της χρήσης του χώρου του «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού οι στρατιωτικές μονάδες είχαν μόνο τη χρήση του «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ» και έχουν αποχωρίσει οριστικά πριν από 10 χρόνια;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

 

Τάσος Κουράκης

 

 

Γιάννης Αμανατίδης

 

 

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

 

 

Ιωάννα Γαϊτάνη

 

 

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

 

Απάντηση: 

Δείτε την απάντηση εδώ: http://bit.ly/1cmmEWi