Βουλή - Ερωτήσεις

Η έλλειψη παιδιατρικών κλινικών στη Δ.Μακεδονία ευθύνεται για το θάνατο μικρού παιδιού.

24/03/2010
Προς: 
την κα Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:8056/24.3.2010
 
 
Η έλλειψη παιδιατρικών κλινικών στη Δ.Μακεδονία ευθύνεται για το θάνατο μικρού παιδιού.
 
Ο θάνατος ενός μικρού παιδιού ηλικίας ενός έτους, δυστυχώς ήρθε να επιβεβαιώσει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Με την ερώτηση που υποβάλλαμε στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 1.2.2010 είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την υπολειτουργία των κλινικών σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Ειδικότερα για τις παιδιατρικές κλινικές Κοζάνης και Πτολεμαΐδας είχαμε επισημάνει ότι οι κλινικές είναι κλειστές λόγω υποστελέχωσης των μονάδων, δεν υπάρχει αντιμετώπιση των παιδιατρικών περιστατικών και τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των παιδιών.
Η περιπέτεια του παιδιού ξεκίνησε όταν προσκομίστηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Επειδή όμως η παιδιατρική κλινική είναι κλειστή λόγω έλλειψης γιατρών από το περασμένο φθινόπωρο, στη συνέχεια το παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας. Η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης. Η όλη ταλαιπωρία που είχε υποστεί, είχε ήδη προκαλέσει πολυοργανική ανεπάρκεια και διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης σε κατάσταση βαρύτατου σοκ με ανύπαρκτη περιφερειακή κυκλοφορία. Την περασμένη Τετάρτη, η ανεπάρκεια επέφερε καρδιακή ανακοπή και παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί δεν επανήλθε.
 
Επειδή, λόγω της κατάστασης, είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα,
Επειδή το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλα τμήματα των δύο νοσοκομείων, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, αλλά και γενικότερα στα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας.
Επειδή η όλη κατάσταση εκθέτει το ΕΣΥ της χώρας και βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.
Επειδή είναι πολύ νωπές τόσο οι προεκλογικές εξαγγελίες όσο και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
 
Ερωτάται η κ. Υπουργός
 
  1. Θα αναλάβει το Υπουργείο τις ευθύνες του για την τραγική κατάληξη του παιδιού εξαιτίας της έλλειψης κλινικών στη Δ.Μακεδονία;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο για τη στελέχωση και λειτουργία τόσο των παιδιατρικών κλινικών, αλλά και των υπολοίπων νοσηλευτικών μονάδων;
 
Ο ερωτών βουλευτής
 
 
Τάσος Κουράκης