Βουλή - Ερωτήσεις

Υποχρηματοδότηση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Λήξη των συμβολαίων ασφάλισης και στατικής φύλαξης της συλλογής Κωστάκη.

27/02/2014
Προς: 
Τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ερώτηση

Αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:6617/27.2.2014

Υποχρηματοδότηση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Λήξη των συμβολαίων ασφάλισης και στατικής φύλαξης της συλλογής Κωστάκη.


Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας. Η περίφημη συλλογή Κωστάκη, η οποία αποτελεί ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου και κοστολογείται περίπου στα 110.000.000 ευρώ, στεγάζεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο και τηδιαχειρίζεται. Η συλλογή Κωστάκη είναι μία παγκοσμίως γνωστή συλλογή ρώσικης πρωτοπορίας και αποτελεί μέσο επικοινωνίας του Μουσείου με τα μεγαλύτερα μουσεία του εξωτερικού, καθώς έχει εκτεθεί στο Museum Of Modern Art της Νέας Υόρκης, στο Guggenheim, στην Tate, στην Royal Academy of Arts, στο Martin Gropius Bau, στο MUMOK και αλλού.

Εντός των επομένων λίγων εβδομάδων λήγει το συμβόλαιο στατικής φύλαξης και το συμβόλαιο ασφάλισης της συλλογής.

Η επιχορήγηση του Μουσείου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει μειωθεί δραματικά. Παλαιότερα το Μουσείο λάμβανε επιχορήγηση ύψους 2.200.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.200.000 διατίθεντο για την αποπληρωμή της συλλογής Κωστάκη. Πλέον το Μουσείο λαμβάνει επιχορήγηση 500.000 ευρώ, τα οποία αρκούν μόλις για την κάλυψη των μισθολογικών δαπανών, με αποτέλεσμα το Μουσείο αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες για την ασφάλιση και τη στατική φύλαξη της συλλογής Κωστάκη, καθώς και τα λειτουργικά του έξοδα. Η συλλογή Κωστάκη κινδυνεύει να μείνει έκθετη σε κινδύνους φθοράς και ελλιπούς ασφάλειας.

Επειδή η συλλογή Κωστάκη είναι μια συλλογή τεράστιας καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας.

Επειδή τα ποσά που απαιτούνται για την ασφάλιση και στατική φύλαξη της συλλογής Κωστάκη είναι δυσανάλογα μικρά συγκριτικά με την αξία της συλλογής και τις προφανείς συνέπειες ενδεχόμενης φθοράς της.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:


 Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλιση και στατική φύλαξη της συλλογής Κωστάκη;

 Προτίθεται να προβεί στην αύξηση της επιχορήγησης προς το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δεδομένου ότι αυτό αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Κανελλοπούλου

Τάσος Κουράκης

Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου

Γιάννης Αμανατίδης

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Ιωάννα Γαϊτάνη

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Παναγιώτα Δριτσέλη

Τζένη Βαμβακά

Απάντηση: 

Δείτε την απάντηση εδώ: http://bit.ly/1ktU5PM