Βουλή - Ερωτήσεις

Χωρίς παιδίατρο επτά νησιά της χώρας μας

20/04/2010
Προς: 
την Υπουργό -Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:9034/20.4.2010
 
 
Χωρίς παιδίατρο επτά νησιά της χώρας μας
 
Έξι συν ένα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και συγκεκριμένα η Ιθάκη, η Σαμοθράκη, η Σκόπελος, η Πάτμος, η Μήλος, η Κίμωλος καθώς και η Αλόννησος, παραμένουν για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς παιδίατρο. Ενδεικτική η περίπτωση της Σκοπέλου, όπου η οργανική θέση παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας παραμένει κενή εδώ και 3 χρόνια και οι γονείς αναγκάζονται να μεταβούν με τα παιδιά τους στα μεγάλα αστικά κέντρα (Βόλο, Αθήνα, Θεσ/νίκη) για ό,τι συμβεί, με όποιες καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τον απόπλου.
Η κατάσταση δεν είναι λιγότερο χαλεπή και στα άλλα νησιά. Συγκεκριμένα στην Ιθάκη, ζουν 3.500 κάτοικοι εκ των οποίων 600 παιδιά μικρής ηλικίας. Στο τοπικό Κ.Υ. υπηρετούν τρεις γιατροί, αλλά κανένας παιδίατρος. Στη Σαμοθράκη διαμένουν 3.000 κάτοικοι, εξ αυτών 130 παιδιά του Δημοτικού και 110 Γυμνασίου και Λυκείου. Στη Σκόπελο και την Αλόννησος ζούνε 5.700 και 2.800 κάτοικοι με 725 και 350 παιδιά αντίστοιχα, ενώ το καλοκαίρι στα δύο αυτά νησιά ο πληθυσμός ξεπερνά τους 45.000. Η δε Πάτμος αριθμεί 3.000 κατοίκους με 350 παιδιά.
Σε πρόσφατη διαμαρτυρία στη Σκόπελο, όπου συμμετείχαν κάτοικοι και από τα υπόλοιπα νησιά που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα, ο διευθυντής του εκεί Κ.Υ. πληροφόρησε τους διαμαρτυρόμενους ότι ο διορισμός παιδιάτρου και παθολόγου στο νησί βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και ως το καλοκαίρι το θέμα θα έχει διευθετηθεί.
Επειδή η διακομιδή ασθενών παιδιών εκτός των νησιών, εκτός του κινδύνου που διατρέχουν τα ίδια, προκαλεί ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.
Επειδή η απουσία παιδιάτρου αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια από το να επιλέξουν τα νησιά ως τόπο μόνιμης διαμονής τους, πράξη που θα μπορούσε να ενδυναμώσει και να αναζωογονήσει την ελληνική περιφέρεια.
Επειδή ο πληθυσμός των νησιών δεκαπλασιάζεται το καλοκαίρι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βάρος που πέφτει στους ώμους των λιγοστών εργαζομένων στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.
Επειδή η υγεία των παιδιών δεν είναι προς διαπραγμάτευση και όλοι οι πολίτες δικαιούνται παροχή υπηρεσιών υγείας, δημόσιας και δωρεάν, υψηλού επιπέδου
 
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
 
·        Επιβεβαιώνει ότι ο διορισμός παιδιάτρου και παθολόγου στο Κ.Υ. Σκοπέλου βρίσκεται στο τελικό στάδιο; Εάν ναι, πότε θα ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις τους;
·        Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν σε στελέχωση των Υγειονομικών Μονάδων των εν λόγω νησιών με παιδιάτρους, αλλά και σε όποια άλλα νησιά υπάρχουν ελλείψεις;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Ηρώ Διώτη
 
Αναστάσιος Κουράκης
 
Αθανάσιος Λεβέντης
 
Βασίλης Μουλόπουλος