Δελτία Τύπου

Δήλωση Τάσου Κουράκη για τα υπεράριθμα τμήματα στα σχολεία

Ημερομηνία: 
01/11/2010

Δήλωση Τάσου Κουράκη για τα υπεράριθμα τμήματα στα σχολεία
«Το Υπουργείο Παιδείας πλήρως εναρμονισμένο με τους όρους του Δ.Ν.Τ και του συμφώνου σταθερότητας της Ε.Ε και στο πλαίσιο των περικοπών που εφαρμόζει σε όλες τις κοινωνικές δαπάνες δεν προχώρησε στο διορισμό του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών για τις ανάγκες των σχολείων της χώρας.
 Η αναντιστοιχία λόγων και έργων βλέπουμε δυστυχώς να συμβαίνει για άλλη μια φορά, παρά τις δεσμεύσεις της κ. Υπουργού στις αρχές του Σεπτέμβρη στη συνάντηση με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης για την τήρηση του αριθμού των 25 μαθητών ως ανώτατο όριο ανά τμήμα. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σε 302 σχολεία λειτουργούν τουλάχιστον 1.550 τάξεις με αριθμό άνω των 25 μαθητών και σε 25 από αυτές να παραβιάζεται ακόμα και το όριο των 30 μαθητών που προβλέπεται από το Νόμο.
Την εποχή της κρίσης οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί βιώνουν την συρρίκνωση του δικαιώματος στη δημόσια εκπαίδευση σε μια προσπάθεια πλήρους απαξίωσής της, ενώ προωθείται με το νέο νόμο ένα φτηνό, πειθαρχημένο στους νόμους της αγοράς, ιδιωτικοποιημένο και άνισο ως προς τις ευκαιρίες σχολείο.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να παραχθεί σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, δεν μπορεί να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για μόρφωση και τελικά δεν προωθείται η ανάπτυξη της επιστήμης, της έρευνας, του πολιτισμού.
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα θα βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για τη διαφύλαξη του δημόσιου, δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης ενάντια στις πολιτικές που θέλουν να τη μετατρέψουν από δικαίωμα σε εμπόρευμα»