Δελτία Τύπου

Διαλύονται οι παιδικές βιβλιοθήκες για χάρη του μνημονίου

Ημερομηνία: 
26/01/2012

Διαλύονται οι παιδικές βιβλιοθήκες για χάρη του μνημονίου
Επίκαιρη ερώτηση στην υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου σχετικά με το μέλλον των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και των εργαζομένων τους, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Ο Τ. Κουράκης, μετά το τέλος της διαδικασίας, δήλωσε σχετικά τα εξής:
«Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για τη διάλυση των 28 Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών του ΟΠΕΒ, οργανισμού χρηματοδοτούμενου κατά το 90% από το Υπουργείο Παιδείας, αφήνοντας εντελώς μετέωρους τους 32 υπαλλήλους του, ήδη απλήρωτους εδώ και δυο χρόνια, επιβεβαίωσε σήμερα η Υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου.
Η σύμπλευση της κας Διαμαντοπούλου με τις μνημονιακές επιταγές για το άγριο πετσόκομμα του Δημόσιου Τομέα, ακόμη κι αν πρόκειται για τις ελάχιστες μορφωτικές ευκαιρίες παιδιών σε μικρά και συχνά ακριτικά χωριά, όπως η Μύκη στα πομακοχώρια, η Ξυλαγανή Ροδόπης, η Βλαχιώτη Λακωνίας, το Λιβάδι Κυθήρων, αλλά και το Βελβεντό της περιοχής Κοζάνης απ’ όπου η ίδια  κατάγεται, δεν μας εκπλήσσει δυστυχώς. Η κα Διαμαντοπούλου, κατ’ επανάληψη, με το λόγο και την πράξη, έχει εμφανιστεί ως ένθερμη θιασώτις αυτής της πολιτικής.
Μας εντυπωσιάζει όμως η εμμονή της με τα βιβλία ή πιο σωστά, εναντίον των βιβλίων. Μετά το κλείσιμο των σχολικών βιβλιοθηκών, εξαιτίας της μη αποστολής ειδικευμένου προσωπικού για να τις λειτουργήσει, κι αφού τα σχολεία ξεκίνησαν φέτος χωρίς βιβλία κι ούτε, τη στιγμή αυτή, έχουν σταλεί όλα τα διδακτικά εγχειρίδια στα σχολεία της χώρας, προχωρεί στην διάλυση των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών.
‘Να καώσι’, λοιπόν, κατά το αλήστου μνήμης σύνθημα των διωκτών της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ε. Βενιζέλου και του Δ. Γληνού ή, πιο εκσυγχρονισμένα, ‘να εκποιηθώσι’ και τα βιβλία και η δημόσια παιδεία και η μόρφωση των παιδιών, για χάρη των τραπεζών, των δανειστών και των φίλων τους που κυβερνούν».