Δελτία Τύπου

Εκρηκτικά τα προβλήματα της σχολικής στέγης στο Νομό Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία: 
16/10/2009

Θέμα: Εκρηκτικά τα προβλήματα της σχολικής στέγης στο Νομό Θεσσαλονίκης
 
 
Για άλλη μια χρονιά το πρόβλημα των σχολικών κτιριακών υποδομών στο νομό Θεσσαλονίκης θα ταλαιπωρήσει χιλιάδες μαθητές και γονείς με δυσμενείς συνέπειες στην ποιότητα σπουδών, αλλά και στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για το μαθητικό πληθυσμό και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος όπως Θεσσαλονίκης, Ευόσμου, Σταυρούπολης, Συκεών, Πολίχνης, Νεάπολης, Ελευθερίου-Κορδελιού, Αγίου Παύλου, Πυλαίας, αλλά και ευρύτερα στο δήμο Θέρμης και στο δήμο Θερμαϊκού η κατάσταση είναι τραγική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 
Η διπλοβάρδια, οι μισθωμένοι χώροι, οι αίθουσες που διαχωρίζονται πρόχειρα με γυψοσανίδες, η χρήση υπόγειων και αύλειων χώρων είναι η απαράδεκτη τακτική που εφαρμόζεται από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Παιδείας για να καλυφθούν οι οξυμένες ανάγκες. Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσλειτουργίες. Ακόμα και στα σχολεία που λειτουργούν ως ημερήσια και ολοήμερα τα τμήματα είναι υπεράριθμα και οι βοηθητικοί χώροι που προοριζόταν για εργαστήρια μαθημάτων ή και για σίτιση αξιοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας. Στο μεταξύ λόγω έλλειψης χρηματοδότησης έχουν μείνει ημιτελή πολλά σχολικά κτίρια και έχει μετατεθεί η ημερομηνία περαίωσής τους στο προσεχές μέλλον.
 
Τα εκρηκτικά αυτά προβλήματα, με συγκεκριμένα στοιχεία και προτάσεις θα φέρουν ως πρώτη ερώτησή τους στη Βουλή, τη Δευτέρα (με την έναρξη δηλαδή του κοινοβουλευτικού ελέγχου) οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.