Δελτία Τύπου

Η καταστροφική πολιτική που οδηγεί σε λουκέτο την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει επιτέλους να συναντήσει τη δυναμική αντίσταση της κοινωνίας.

Ημερομηνία: 
18/05/2011

Η καταστροφική πολιτική που οδηγεί σε λουκέτο την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει επιτέλους να συναντήσει τη δυναμική αντίσταση της κοινωνίας.
Σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου, ημέρα των φοιτητικών εκλογών, έρχονται στη δημοσιότητα τα ποικίλα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η κυβερνητική πολιτική την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς απειλείται άμεσα η λειτουργία του. Με την δραματική περικοπή του προϋπολογισμού του κατά 55%, βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα αν θα χρηματοδοτήσει τα τμήματά του ή αν θα αφήσει σε διαρκή εκκρεμότητα την πληρωμή της ΔΕΗ. Το εκπαιδευτικό έργο υπονομεύεται και η φοιτητική λέσχη, η μοναδική που σήμερα έχει καθαρά δημόσιο χαρακτήρα, δεν μπορεί πια να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του φοιτητικού πληθυσμού. Οι ακαδημαϊκές αρχές της χώρας είναι ανάστατες μπροστά στο αδιέξοδο, καθώς οι πρυτάνεις σε έκτακτη σύνοδό τους στις 23 Μαΐου αναζητούν λύσεις. Παράλληλα, την Παρασκευή 20 Μαΐου διεξάγεται έκτακτη σύνοδος των ΤΕΙ, για να αποφασισθεί το κλείσιμο των Ιδρυμάτων που το ΥΠΕΠΘ οδηγεί στον οικονομικό μαρασμό και στην κοινωνική απαξίωση.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και με το νομοσχέδιο-«ταφόπλακα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να έρχεται στη βουλή πιθανότητα στα τέλη του μήνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ αντιπρόεδρος της βουλής Τάσος Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Υπουργείο Παιδείας ακολουθώντας πιστά το δόγμα του πιο ακραίου και κοινωνικά καταστροφικού νεοφιλελευθερισμού διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ξεκίνησε με τα νομοσχέδια για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέσα από μία πρωτοφανή κατασυκοφάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας επιχειρεί τώρα να μεθοδεύσει την ιδιωτικοποίηση των ανώτατων ιδρυμάτων. Με την αιτιολογία ότι οι περικοπές είναι μονόδρομος, οδηγεί τα πανεπιστήμια στην απόλυτη αδυναμία ύπαρξης, ώστε τελικά αυτά να αναγκασθούν να εισάγουν δίδακτρα και να αναζητήσουν στην αγορά πρόσθετες πηγές για τη χρηματοδότησή τους. Ουσιαστικά μεθοδεύει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ελληνικού πανεπιστημίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις, εντός και εκτός βουλής, θα αντισταθεί στις πολιτικές που εκποιούν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Στο δρόμο που χάραξε το κίνημα για την υπεράσπιση του άρθρου 16, καλεί το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να ανατρέψει τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης».
 
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ