Δελτία Τύπου

Κινδυνεύει άμεσα το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», λόγω της μη καταβολής της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης.

Ημερομηνία: 
30/06/2010

Κινδυνεύει άμεσα το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», λόγω της μη καταβολής της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. 
 
Με άμεση αναστολή της λειτουργίας του κινδυνεύει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», αν δεν επιλυθούν άμεσα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Φέτος το «Νόησις» δεν έλαβε την ετήσια επιχορήγηση 200.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ούτε και το ποσό των 500.000 ευρώ που μέχρι πέρσι λάμβανε ετησίως από το ΥΠΟΟ.  
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου κατέθεσαν ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία ζητώντας μία τακτική επιχορήγηση με σκοπό όχι απλώς την επιβίωση, αλλά την επικαιροποίηση, ανανέωση και επέκταση των δραστηριοτήτων του «Νόησις», προκειμένου να μην υποβαθμιστεί και τελικά αδρανήσει ένας από τους ελάχιστους θεσμούς στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, αρμόδιος για τη διάδοση των επιστημών και της τεχνολογίας. Παράλληλα, ζητείται ο άμεσος διορισμός Δ.Σ., καθώς αυτή τη στιγμή το ίδρυμα παραμένει ουσιαστικά χωρίς διοίκηση, γεγονός που δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του.
Σήμερα που η σκληρή πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας, όπως ασκείται από την κυβέρνηση υπό τις ευλογίες του ΔΝΤ –Ε.Ε. –Ε.Κ.Τ., πλήττει καίρια τους νευραλγικούς τομείς της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο Τάσος Κουράκης και η Ευαγγελία Αμμανατίδου –Πασχαλίδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για τη διάσωση ενός πρωτοποριακού πολιτιστικού κέντρου, με μοναδικές υποδομές, καινοτόμες δραστηριότητες και υψηλή μαθητική επισκεψιμότητα. Καθιστούν έτσι σαφές πως το μέλλον της τεχνολογίας και της επιστήμης δεν μπορεί να γίνει μία ακόμη θυσία στο όνομα ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που θέλει το κράτος να αποποιείται σταδιακά τις ευθύνες του, αφήνοντας τα πολιτισμικά αγαθά βορά στη στυγνή λογική των νόμων της αγοράς.
 
 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ