Δελτία Τύπου

Μειώσεις στους μισθούς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αφορμή το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ημερομηνία: 
30/11/2011

Μειώσεις στους μισθούς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αφορμή το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Με αφορμή τα δημοσιεύματα του τύπου που καταγγέλλουν τις πιέσεις των εργοδοτών προς τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για τη μείωση των μισθών τους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ύστερα από την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου που συρρικνώνει τους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, οι πιέσεις για συμπίεση του κόστους της εργασίας μεταφέρονται ταχύτατα και στον ιδιωτικό τομέα. Τις τελευταίες εβδομάδες μεγαλοϊδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, με τις πλάτες τους ΣΕΒ, επιχειρούν να πετσοκόψουν τους μισθούς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας «κατ’ αναλογία» το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα στις επιχειρήσεις τους, παρότι εκεί οι μειώσεις έγιναν για λόγους δημοσιονομικής εξυγίανσης, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να αφορά τα ιδιωτικά σχολεία.
Η αγωνία των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους σε περίοδο κρίσης τους είναι απολύτως καταδικαστέα. Είναι όμως το άμεσο αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, που ρίχνοντας το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο τομέα ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αντίστοιχες μειώσεις στον ιδιωτικό, προς όφελος φυσικά της εργοδοσίας. Τα κέρδη των ιδιοκτητών θα αυξηθούν κατά 32 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που οι 9.500 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα χάσουν ετησίως 28 εκατομμύρια ευρώ από τις αποδοχές τους, ενώ το ΙΚΑ και το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα στερηθούν περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Απέναντι στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας, στην κατεδάφιση κάθε εργασιακού δικαιώματος και στη συρρίκνωση των μισθών, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να αντιδράσουν από κοινού απέναντι σε μία πολιτική που με όχημα την κρίση του δημόσιου χρέους επιχειρεί να θυσιάσει στη λογική της αγοράς κάθε κεκτημένο. Θα πρέπει όμως να ξέρουν αυτοί που μηχανεύονται τέτοιες πρακτικές πως θα βρουν το εκπαιδευτικό κίνημα απέναντί τους»
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ