Δελτία Τύπου

Με λουκέτο απειλείται το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Ημερομηνία: 
01/02/2012

Με λουκέτο απειλείται το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Στις 30 Ιανουαρίου 2012, σε επίκαιρή ερώτησή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, εξέθεσε αναλυτικά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), το μόνο κρατικό ωδείο της χώρας που λειτουργεί από το 1914 και προσφέρει πλήρεις μουσικές σπουδές χωρίς δίδακτρα.   
    Ο Τάσος Κουράκης τόνισε πως το ΚΩΘ ουσιαστικά απειλείται με λουκέτο, καθώς η κρατική επιχορήγηση του έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομαλή λειτουργία του. Σήμερα, σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την έναρξη της σπουδαστικής χρονιάς, πολλά μαθήματα δεν γίνονται, δεδομένου ότι οι μόνιμοι καθηγητές και οι καθηγητές αορίστου χρόνου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις διδακτικές ανάγκες του. Οι διδάσκοντες αορίστου χρόνου είναι απλήρωτοι επί δεκάμηνο, ενώ δεν γίνονται προσλήψεις ωρομίσθιου προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται το 80% των μαθημάτων. Οι περίπου 400 σπουδαστές ζουν με τον φόβο ότι από στιγμή σε στιγμή το ΚΩΘ μπορεί να βάλει λουκέτο, αναστέλλοντας στην πράξη επ’ αόριστον τη λειτουργία του.  
Παράλληλα επισήμανε πως το ΚΩΘ αντιμετωπίζει και σοβαρότατο πρόβλημα στέγης, καθώς απειλείται ανά πάσα στιγμή να δεχθεί έξωση από το ΙΚΑ. Επέμεινε πως θα πρέπει οπωσδήποτε σε επίπεδο υπουργείων να λυθεί το ζήτημα για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια. Εξήγησε πως μία ρύθμιση του κτιριακού ζητήματος τέτοια που θα εξασφάλιζε τη μεταβίβαση του κτιρίου στην ιδιοκτησία του ΚΩΘ όχι μόνο θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά και θα επέτρεπε την ένταξη του ΚΩΘ σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με στόχο να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επισκευές στο διατηρητέο που φιλοξενεί σήμερα το Ωδείο.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, δεσμεύτηκε να εξετάσει το κτιριακό ζήτημα και υποσχέθηκε την καταβολή 250.000 ευρώ που εκκρεμούν από τον προϋπολογισμό του 2011. Για το 2012 ανέφερε πως η χρηματοδότηση του ωδείου θα είναι σχετικά αυξημένη, αγγίζοντας το 1.000.000. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, αναμένουμε να δούμε τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού να γίνονται άμεσα πράξη, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία ενός θεσμού με ιστορική παράδοση και πολύχρονη προσφορά στην πόλη.

Το Γραφείο Τύπου