Δελτία Τύπου

Τάσος Κουράκης «Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρίσταται στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος απευθύνει δραματική έκκληση για την υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που απειλείται άμεσα από τις περικοπές των μνημονίων »

Ημερομηνία: 
21/03/2012

Τάσος Κουράκης «Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρίσταται στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος απευθύνει δραματική έκκληση για την υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που απειλείται άμεσα από τις περικοπές των μνημονίων »
             
 
         Με αφορμή τη διεθνή εκστρατεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την υπεράσπιση των μνημείων μας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης δήλωσε:
      « Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενος στη δραματική έκκληση που απευθύνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη σωτηρία των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα  των ελλήνων αρχαιολόγων, που αντιστεκόμενοι στη απαξίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και την εγκατάλειψη των μνημείων, ξεκίνησαν διεθνή εκστρατεία και καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε συστράτευση για την υπεράσπιση των ελληνικών αρχαιοτήτων από τη λαίλαπα των μνημονίων.  
           Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πάντα αρωγός και συμπαραστάτης στους αγώνες των εργαζομένων στον πολιτισμό για την προάσπιση του πολιτιστικού  μας πλούτου και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται, μέσα και έξω από την βουλή, ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, που πλήττουν τον πολιτισμό και εξαθλιώνουν τους εργαζομένους σε αυτόν.
        Εξάλλου τα τελευταία κρούσματα αρχαιοκαπηλίας αποδεικνύουν πόσο απροστάτευτα  είναι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι, οι οποίοι έχουν παραδοθεί αφύλακτοι στο έλεος του οργανωμένου εγκλήματος. Αντί η πολιτική ηγεσία να ενισχύσει την ήδη υποστελεχωμένη αρχαιολογική υπηρεσία με προσωπικό και πιστώσεις, την αποδυναμώνει περαιτέρω με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των υπηρεσιών. Ήδη στις 19. 3. 2012 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσε για ψήφιση στη βουλή το νέο οργανισμό του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού που περιλαμβάνει περικοπές στις εφορείες αρχαιοτήτων που αγγίζουν το 40%, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο και για τις απολύσεις εργαζομένων.
        Οι ρητορικές ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και οι συγκινησιακά φορτισμένες εκφράσεις για τις αρχαιότητες περισσεύουν, στην πράξη όμως η κυβέρνηση αφήνει αφύλακτα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους και αντιμετωπίζει τις αρχαιότητες ως εμπόδιο για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την «ανάπτυξη». Η πολιτική του fast track αποτελεί τεράστια απειλή για τα μνημεία μας, καθώς γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθεί η αρχαιολογική υπηρεσία και οι περιορισμοί που θέτει για την προστασία των μνημείων. Ήδη υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που το Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις, αναοριοθετεί τους αρχαιολογικούς χώρους και συρρικνώνει την υπό προστασία περιοχή, παραδίδοντας στους επιχειρηματίες το χώρο, ελεύθερο από τις ενοχλητικές αρχαιότητες.
          Η υπεράσπιση του πολιτιστικού μας πλούτου δεν είναι έργο μόνο των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζομένων στον πολιτισμό. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι κτήμα του ελληνικού λαού, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ευρωπαϊκή και παγκόσμια κληρονομιά. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπορευόμενος με το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, καλεί  όλο τον ελληνικό λαό και την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση και συστράτευση για την υπεράσπιση των ελληνικών μνημείων που κινδυνεύουν άμεσα από την πολιτική της τρόικά και των εγχώριων υπηρετών της.»