Δελτία Τύπου

Τάσος Κουράκης: Συντονισμένος με το Υπουργείο Παιδείας είναι ο Πρόεδρος του ΣΒΕΕ

Ημερομηνία: 
19/05/2011

Τάσος Κουράκης: Συντονισμένος με το Υπουργείο Παιδείας είναι  ο Πρόεδρος του ΣΒΕΕ
Με αφορμή δηλώσεις του Γ.Πέντζου, Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, ο Τάσος Κουράκης, Ζ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε τα εξής:
΄΄Την πλήρη υποταγή των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου αξιώνει με δηλώσεις του Προέδρου του, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας.
Ζητά μεταξύ άλλων ο ΣΒΒΕ να συμπεριληφθούν στα κριτήρια εξέλιξης των μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων και των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της ερευνητικής τους διαδικασίας. Ζητά επίσης η ενίσχυση των ερευνητικών εργαστηρίων να γίνεται με βάση την παραγωγή αξιοποιήσιμου ερευνητικού αποτελέσματος από εθνικές επιχειρήσεις.
Είναι προφανές ότι ο ΣΒΕΕ παραβιάζει ανοιχτές θύρες γιατί γνωρίζει - και ως προνομιακός συνομιλητής του Υπουργείου - ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας έχουν εδώ και καιρό επιδοθεί σε μια άνευ όρων παράδοση της δημόσιας εκπαίδευσης στις αγορές, με σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων που στόχο έχουν τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.
Η πρωτοφανής για τη χώρα μας κυβερνητική ώθηση του πανεπιστημίου σε ιδιότυπες επιχειρηματικές δραστηριότητες ΄΄παροχής ερευνητικών και διδακτικών υπηρεσιών΄΄ στηρίζει χωρίς αιδώ τον λεγόμενο ΄΄ακαδημαϊκό καπιταλισμό΄΄. Στα πλαίσια αυτού του (αμερικάνικου) προτύπου, η εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων τίθεται σε εξάρτηση από την χρηματοδότηση των ενδιαφερομένων εταιριών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση των εφαρμοσμένων και τεχνολογικών ερευνητικών σκοπών και των επ’ αμοιβή ερευνών έναντι της ανιδιοτελούς δημιουργικής αναζήτησης νέας γνώσης.
Θυμίζουμε ότι βαθμηδόν, στην τροχιά αυτού του ΄΄ακαδημαϊκού καπιταλισμού΄΄ δεν έχουν μπει μόνο τα αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά σύρονται πλέον βάσει της ΄΄διαδικασίας της Μπολόνια΄΄ και της δημιουργίας του ΄΄Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης΄΄ και τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, γεγονός που γίνεται όλο και πιο έκδηλο με την αλλαγή προτεραιοτήτων στην χρηματοδότηση, στον προσανατολισμό των επιστημονικών ερευνών και στην αλλαγή της δομής και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών.
Η επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση συνιστούν κατεξοχήν κοινωνική δραστηριότητα, θεμελιωμένη στη λειτουργία της νόησης-συνείδησης, στη χρήση ιδεών, θεωριών, ανακαλύψεων που συγκροτούν τη συλλογική εμπειρία της ανθρωπότητας. Η ουσιαστική ανάπτυξή τους είναι εφικτή μόνο εντός σχέσεων συλλογικότητας και συνεργασίας οι οποίες υπηρετούν πανανθρώπινες υποθέσεις και σκοπούς και σε καμία περίπτωση το κέρδος.
Ως ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούμε ότι σήμερα μόνο μια μεγάλη και διαρκής πανεκπαιδευτική κινητοποίηση όλων όσων αντιλαμβάνονται την μεγάλη αναγκαιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου οι ταξικές αντιθέσεις οξύνονται, θα στείλει στον κάλαθο των αχρήστων τους βαθιά αντιλαϊκούς προγραμματισμούς του Υπουργείου Παιδείας μαζί με προτάσεις σαν και αυτές του ΣΒΕΕ. ΄΄