Δελτία Τύπου

Τάσος Κουράκης: στόχος της κυβέρνησης η διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου

Ημερομηνία: 
29/10/2010

Τάσος Κουράκης: στόχος της κυβέρνησης η διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου
 
Για τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο των πρυτάνεων που έγινε στο Ρέθυμνο, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τάσος Κουράκης  και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:
«Οι εξαγγελίες της κυρίας Διαμαντοπούλου δεν μας εκπλήσσουν γιατί αποτελούν συνέχεια μιας συνεπούς προσπάθειας της κυβέρνησης για πλήρη εμπορευματοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου και της παιδείας γενικότερα. Η προσπάθεια αυτή κάθε χρόνο υποβοηθείται από την απελπιστικά μικρή χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, που κατέχει το ρεκόρ της μικρότερης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα φορά το μανδύα μιας νέας μεταρρύθμισης στο πνεύμα του ΔΝΤ και του Μνημονίου και προωθεί την οριστική απόσυρση του κράτους απ΄ το δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις κινούνται στο όριο της συνταγματικής εκτροπής. Θεσπίζοντας το κουπόνι του φοιτητή, το Υπουργείο ανοίγει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων, ενώ η καινοτομία του «φοιτητοδανείου» δίνει βορά τους φοιτητές στο τραπεζικό σύστημα, σε κατάφορη παραβίαση του άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου πλήττεται καίρια, καθώς οι πρυτάνεις και η σύγκλητος καθίστανται διακοσμητικά όργανα, υπεύθυνα μόνο για ακαδημαϊκά θέματα. Το Συμβούλιο Διοίκησης, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και εκπροσώπους εταιρειών ή managers, όχι μόνο επιλέγει τον πρύτανη, τη στιγμή που το ακαδημαϊκό προσωπικό έχει απλώς γνωμοδοτικό ρόλο, αλλά και είναι αρμόδιο για την οικονομική διαχείριση. Με άλλα λόγια ένα όργανο και με εξωακαδημαϊκή σύσταση εγκρίνει τον προϋπολογισμό, έχει τον έλεγχο της εσωτερικής λειτουργίας του πανεπιστημίου και χαράσσει τη στρατηγική ανάπτυξής του. Την ίδια στιγμή που η πολιτεία αποποιείται των ευθυνών της, χρηματοδοτεί τα ΑΕΙ «με το κεφάλι», και επιβραβεύει τα Ιδρύματα με βάση την «ανταγωνιστικοτητά» τους, την «αξιοποίηση» των πόρων τους ή την προσέλκυση προγραμμάτων και χορηγών.
Απέναντι σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα οι προτάσεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο που με ισχυρή δημόσια χρηματοδότηση θα προάγει τη γνώση και την έρευνα είναι πάντα επίκαιρες και ισχυρές.»