Συνεντεύξεις

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερβούμε τον εαυτό μας

Έντυπο: 
Εφημερίδα ΑΥΓΗ
27/09/2009
Είναι πολλοί και κρίσιμοι οι λόγοι για τους οποίους χρειάζεται ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση στη Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου δεν φαίνεται ότι μπορεί να θίξει τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της τελευταίας 20ετίας, αναφέρει ο Τάσος Κουράκης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης. Δεν αμφισβητεί τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν σκοπεύει να καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους, τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι μάχες που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη απέδωσαν καρπούς: Ακυρώθηκε η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ πάγωσε, το ίδιο και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης. Στόχος, να γίνει η πόλη χώρος δυναμικής ανάπτυξης νέων ιδεών, επισημαίνει ο Τ. Κουράκης.

 * Δημοσκοπήσεις και μερίδα των ΜΜΕ εμφανίζουν σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την επόμενη μέρα των εκλογών;

Όντως αυτή τη στιγμή φαίνεται πιθανότερη μια άνετη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή όμως η αλλαγή σε κυβερνητικό επίπεδο δεν συνιστά αυτομάτως και ριζική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Απεναντίας, ο Γ. Παπανδρέου όλο και περισσότερο καθιστά σαφές ότι δεν επιθυμεί να θίξει τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της τελευταίας 20ετίας. Εξακολουθεί να είναι προσκολλημένος στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν αμφισβητεί τις ιδιωτικοποιήσεις, εμμένει στην εκτροπή του Αχελώου και στον δασοκτόνο νόμο του Δρυ, δεν σκοπεύει να καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε, δεν προτίθεται να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, καταργώντας τα κολέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, και τάσσεται ανοιχτά πλέον υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.
Έτσι, η επόμενη μέρα των εκλογών θα χρειαστεί μια ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση, μια ισχυρή ριζοσπαστική - ανανεωτική αριστερά, η οποία να αποκαλύπτει αυτή την πολιτική, να στηρίζει όσους αγωνίζονται για την αλλαγή της και να προτείνει όχι μόνο ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση αλλά και μία προοπτική με σεβασμό στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
 
* Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την προωθητική του δύναμη; Μπορεί να την επανακτήσει;
 
Αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τραυματισμένος από τις άγονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του, τη συντονισμένη επίθεση των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου, αλλά κυρίως από τα πολλά δικά του λάθη στην πολιτική του όσο και από τον ελλιπή τρόπο προβολής του δικού του εναλλακτικού προγράμματος στην κοινωνία.
Στο σημείο αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι διαρκής στόχος μας δεν μπορεί να είναι η κατάκτηση του ενός ή του άλλου ποσοστού, αλλά το να κερδίσουμε ανθρώπους, ιδίως νέους, στην αριστερά και να διευρύνουμε την απήχησή μας σε νέα δοκιμαζόμενα κοινωνικά στρώματα. Και αυτό να γίνει με όρους ιδεολογικούς χωρίς να απεμπολούμε τις βασικές μας αναφορές όπως είναι η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, η ταξική πάλη, η σταθερή κατεύθυνση προς τον σοσιαλισμό.
Αν σταθούμε έτσι, τότε σε κοινωνικό επίπεδο μπορούμε να επανακτήσουμε την ίδια και μεγαλύτερη δυναμική, προχωρώντας ταυτόχρονα και στην οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ κατανοώντας ότι το εγχείρημά μας είναι δύσκολο, πρωτόγνωρο και ελπιδοφόρο. Χρειάζεται όχι μόνο πολιτική ωριμότητα, αλλά και συντροφικότητα, αίσθηση του μέτρου και διάθεση να υπερβούμε τον εαυτό μας. Την επομένη των εκλογών τούτο πρέπει να αποτελέσει ένα από τα άμεσα καθήκοντά μας.
 
* Θεωρείτε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει σελίδα σε αυτές τις εκλογές, γυρίζοντας την πλάτη στις συντηρητικές επιλογές;
 
Ξέρω σίγουρα ότι πρέπει να αλλάξει σελίδα. Η συντηρητική ηγεμονία κάνει την πόλη να ασφυκτιά. Δεν αναφέρομαι μόνο στα πρόσωπα (δήμαρχος, νομάρχης κ.λπ.), αλλά κυρίως στις αντιλήψεις. Αν δεν ηττηθούν οι συντηρητικές και εθνικιστικές ιδέες και δεν αντικατασταθούν από σύγχρονες, ανοιχτές αντιλήψεις, η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει μια μεγαλούπολη κλεισμένη στον εαυτό της, με το βλέμμα προς τα πίσω.
Εμείς οραματιζόμαστε μια πόλη που θα αποτελεί χώρο δυναμικής ανάπτυξης νέων ιδεών: στην επιστήμη, την τέχνη, την τεχνολογία, την πολεοδομία. Μια πόλη στην οποία θα προτιμούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν τα πιο ανήσυχα πνεύματα της χώρας. Αυτό όμως απαιτεί σύγκρουση με τον σκληρό πυρήνα της συντήρησης και όχι απλώς αλλαγή δημάρχου ή νομάρχη. Είναι μια μάχη που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει καθημερινά. Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για το ΠΑΣΟΚ ή για άλλες δυνάμεις σε δημοτικό επίπεδο. Και ένα τελευταίο. Στην πόλη μας οι μάχες που δώσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα κινήματα και τους εργαζόμενους είχαν αποτέλεσμα. Η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας, για την οποία δώσαμε μάχες ετών, επιτέλους ακυρώθηκε, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, παρ' όλη την κύρωση από τη Βουλή, πάγωσε, το ίδιο και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης. Άρα μπορούμε να κάνουμε πολλά και το σύνθημα «Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στους αγώνες» είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Z.ΚΑΠΠΑ