Δελτία Τύπου

ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΡΟΛΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Ημερομηνία: 
10/04/2008

Καμιά πρωτοβουλία δεν προτίθεται να πάρει το υπουργείο υγείας ώστε να μην κλείσει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, που απευθύνεται σε εξαρτημένα άτομα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλου, σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη και Θανάση Λεβέντη.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός υγείας στην απάντησή του αναφέρει:
«…λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΝΑ, ενημερώθηκε ο εκπρόσωπος του προγράμματος κ. Ζαφειρίδης Φοίβος ότι ο ΟΚΑΝΑ αδυνατεί να χρηματοδοτεί τη συνέχιση του προγράμματος και ως εκ τούτου διακόπτει τη συνεργασία».

Για το θέμα ο Τάσος Κουράκης δήλωσε:
«Κοινωνικά ανάλγητοι, σαλτιμπάγκοι της πολιτικής ασελγούν στο σώμα της κοινωνίας, δηλώνοντας ανερυθρίαστα ότι δεν έχουν 160.000€ ετησίως για να συνεχιστεί ένα πρόγραμμα που προσφέρει σε 1700 χρήστες ναρκωτικών ουσιών και μέλη των οικογενειών τους διέξοδο στη ζωή. Ακρωτηριάζοντας τον ΟΚΑΝΑ, σταματούν τώρα και τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Με τον κ. Καραμανλή να παίζει μπάλα με τα παιδιά των θεραπευτικών κοινοτήτων, τόσο όσο κρατούν τα φλας των τηλεοράσεων και μετά... στον καιάδα. Κι όποιος θέλει ας πάει να απεξαρτηθεί στα δεκάδες ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης που λειτουργούν χωρίς άδεια, παράνομα, προσφέροντας τις “υπηρεσίες” τους έναντι 2500 ευρώ το χρόνο σε όσους έχουν ανάγκη. Όποιος έχει, πληρώνει και ζει. Οι άλλοι ας πεθάνουν. Αυτή είναι η κοινωνία που ονειρεύονται. Να την χαίρονται.»

Μερικά στοιχεία για το πρόγραμμα
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα του ΑΠΘ, που απευθύνεται σε εξαρτημένα άτομα. Αποτελεί το μοναδικό ανοικτό, στεγνό, χωρίς λίστες αναμονής πανεπιστημιακό θεραπευτικό πρόγραμμα στη Βόρειο Ελλάδα. Στα επτά χρόνια λειτουργίας του:

Έχει παράσχει τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες εξαρτημένα άτομα και μέλη των οικογενειών τους.
Έχει εκπαιδεύσει μεγάλο αριθμό λειτουργών ψυχικής υγείας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και συνολικότερα των ψυχοκοινωνικών.
Το Νοέμβριο του 2007, ο ΟΚΑΝΑ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, δεν προχώρησε σε ανανέωση της χρηματοδότησης του προγράμματος με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να οδηγείται σε κλείσιμο. Το επιστημονικό προσωπικό, αλλά και οι χρήστες του προγράμματος απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να παρέμβει για τη συνέχιση της λειτουργίας του.