Δελτία Τύπου

Οι συνθήκες στις φυλακές αντικατοπτρίζουν το επίπεδο του πολιτισμού μας.

Ημερομηνία: 
20/12/2007

Στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης προτίμησε να ξεφύγει από την παράθεση στατιστικών στοιχείων και αριθμητικών δεικτών και να εστιάσει στις συνέπειες που έχει στους ανθρώπους (και ιδίως σε όσες και όσους «δεν έχουν φωνή») η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στο ζήτημα των απαράδεκτων συνθηκών ζωής στις φυλακές, που δεν τιμούν την χώρα μας, και παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν την εγκατάλειψη από την πολιτεία προγραμμάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων, με την θεραπεία και τη στήριξη των χρηστών.
Κάνοντας ειδική μνεία στην περίπτωση του Π. Γεωργιάδη διάβασε ένα απόσπασμα από το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ, Μικρόκοσμος:
«Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει.
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε»
Όπως επισήμανε:
«Οι κρατούμενοι βρίσκονται στη φυλακή επειδή τιμωρήθηκαν και όχι για να τιμωρηθούν. Οι εξεγέρσεις, οι αυτοκτονίες και οι θάνατοι στις φυλακές δεν είναι τα ψιλά των εφημερίδων, αλλά οι δραματικές εκκλήσεις στον «έξω κόσμο» για να σταματήσουν τα απάνθρωπα μέτρα σωφρονισμού, οι παράλογες πειθαρχικές ποινές, οι συνεχείς μεταγωγές και τα σκληρά κατασταλτικά μέτρα που προσβάλλουν τα στοιχειώδη δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους».

Το ιστορικό της υπόθεσης του Π. Γεωργιάδη
Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, κρατείται στις φυλακές από το 2003. Όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο εσωτερικό των φυλακών, φέρνοντας στη δημοσιότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι και διεκδικώντας τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Λόγω της στάσης του έχει υποστεί πολλές φορές διώξεις και έχει υπάρξει θύμα καταχρηστικών πειθαρχικών ποινών.
Στις 7/12 σωφρονιστικός υπάλληλος προχώρησε σε έρευνα και κατάσχεσε πολιτικά έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά αλλά και προσωπικές επιστολές και φωτογραφίες που είχε στην κατοχή του.
Στις 19/12 κλήθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, με την κατηγορία «του πειθαρχικού παραπτώματος της κατοχής απαγορευμένων από τον κανονισμό ειδών». Παρόλο που ο ίδιος ζήτησε να έχει δικηγόρο, το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Στη συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου ο εισαγγελέας κ. Πρασσάς τον απειλούσε με εκφράσεις του τύπου «αλήτες, θα πεθάνετε εδώ μέσα» και τον καθύβριζε επί 30 λεπτά.
Όπως προφορικά ανακοινώθηκε στον κ. Γεωργιάδη, τα απαγορευμένα είδη για τα οποία κατηγορούταν ήταν: η εφημερίδα «το κελί», έντυπο της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», αφίσα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, προεκλογικό φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι θέσεις του Συνασπισμού για το 5ο συνέδριό του.
Τα έντυπα αυτά χαρακτηρίστηκαν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο παράνομα και γι’ αυτό επιβλήθηκε στον κρατούμενο πειθαρχική ποινή δύο ετών, γεγονός που του στερεί μια σειρά από ευεργετήματα για τα επόμενα δύο χρόνια (άδειες, εργασία, μεταφορά σε αγροτική φυλακή, διαδικασία υφ’ όρων απόλυσης).
Με δεδομένο ότι ο κανονισμός των φυλακών επιτρέπει την κατοχή πολιτικών εντύπων από τους κρατούμενους (άρθρο 37, παρ. 1 του σωφρονιστικού κώδικα) είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών στις φυλακές με στόχο την τρομοκράτηση όσων κρατουμένων επιδιώκουν να μιλήσουν ανοιχτά για τις συνθήκες κράτησης και για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων που γίνονται με την ανοχή (αν όχι την έγκριση) της πολιτείας. Μια πρακτική που δυστυχώς φαίνεται να βρίσκει συμμάχους και εκτελεστικά όργανα μεταξύ κάποιων δικαστικών λειτουργών και σωφρονιστικών υπαλλήλων που έχουν ξεχάσει ότι δεν βρίσκονται στις φυλακές μόνο για να «τηρούν την τάξη» αλλά και για να διασφαλίζουν το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων.
Από τις 19/12/2007 ο Παναγιώτης Γεωργιάδης έχει ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του.