Βουλή - Ερωτήσεις

«Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της διπλοβάρδιας σε σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης»

04/10/2012
Προς: 
τον κ. Υπουργό: Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ερώτηση

αριθμός πρωτοκόλλου καταθεσης:2669/8.10.2012

«Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της διπλοβάρδιας σε σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης»

 

Στο Δήμο Παύλου Μελά και πιο συγκεκριμένα στον πρώην Δήμο Πολίχνης λειτουργούν 6 σχολεία με διπλοβάρδια. Πρόκειται για το 3ο Λύκειο Μετεώρων και το 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης, για το 3ο Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Πολίχνης, καθώς και για το 1ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο.  Τα συστεγαζόμενα αυτά σχολεία λειτουργούν με διπλοβάρδιες. Η μνημονιακή πολιτική των περικοπών στην Παιδεία, η αδιαφορία, οι καθυστερήσεις και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αρμόδιων, κατά καιρούς, φορέων για τη σχολική στέγη δυσκολεύουν την καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών στην Πολίχνη, όπου  τα ποσοστά διπλοβάρδιας είναι υψηλά και  ξεπερνούν το 50% στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συστεγαζόμενα 3ο Λύκειο και 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης (στην περιοχή των Μετεώρων) λειτουργούν εναλλάξ πρωί - απόγευμα πάνω από τρεις δεκαετίες.

Η διπλοβάρδια αναγκάζει πολλούς γονείς να στραφούν σε πρωινά σχολεία γειτονικών δήμων, όπως της Νεάπολης των Συκεών και των Πεύκων, ενώ έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο οι γονείς να αναθέτουν εγγράφως την κηδεμονία των παιδιών τους σε συγγενείς και φίλους, που διέμεναν σε άλλες περιοχές. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι στα συγκεκριμένα σχολεία φοιτούν λιγότερα παιδιά από ό,τι κανονικά έπρεπε να ισχύει.

Επειδή με την αδιαφορία της πολιτείας ταλαιπωρούνται εκατοντάδες οικογένειες και κυρίως παιδιά.

Επειδή οφείλει η πολιτεία να λύσει οριστικά το πρόβλημα της διπλοβάρδιας σε όλη την επικράτεια.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο ώστε να λυθεί το πρόβλημα της διπλοβάρδιας στη συγκεκριμένη περιοχή;
  2. Υπάρχει χαρακτηρισμένος χώρος για την ανέγερση σχολείου στην περιοχή και αν ναι πότε θα ξεκινήσουν και κατ’ επέκταση πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κουράκης Τάσος

Αμανατίδης Γιάννης

Γαϊτάνη Ιωάννα

Χαραλαμπίδου Δέσποινα