Βουλή - Ερωτήσεις

«Απαράδεκτη η προσφυγή στο έκτακτο μέτρο της ετεροαπασχόλησης των εργαζομένων στη Γεν. Γραμ. Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργήσουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι με το θερινό ωράριο»

14/06/2013
Προς: 
κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
Ερώτηση

Αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:11874/14.6.2013

 

«Απαράδεκτη η προσφυγή στο έκτακτο μέτρο της ετεροαπασχόλησης των εργαζομένων στη Γεν. Γραμ. Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργήσουν  τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι με το θερινό ωράριο»

  

      Κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο προκύπτει το θέμα  της λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας με το διευρυμένο  θερινό ωράριο, λόγω τουριστικής περιόδου. Καθώς όμως το μόνιμο φυλακτικό προσωπικό  της υποστελεχωμένης Γ.Γ. Πολιτισμού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της αύξησης του ωραρίου, η συνήθης πρακτική των προηγούμενων ετών ήταν η πρόσληψη συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων.

         Φέτος, ωστόσο, το υπουργείο δεν προχώρησε στην πρόσληψη συμβασιούχων, καθώς ήλπιζε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπει την πρόσληψη στην Γ.Γ. Πολιτισμού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και φυλακτικού. Όπως έχουμε καταγγείλει ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, οι εργαζόμενοι αυτοί, παρότι εργάζονται στη Γ.Γ. Πολιτισμού, προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ, με μισθό 500 ευρώ και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.

        Έως τώρα όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις μέσω του παραπάνω προγράμματος, καθώς αρκετές ΜΚΟ αποσύρθηκαν, άλλες καθυστέρησαν τις διαδικασίες, ενώ πολλοί προσληφθέντες παραιτήθηκαν, λόγω δυσχερών συνθηκών και χαμηλών αμοιβών.  Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η  ηγεσία της Γ.Γ. Πολιτισμού ζήτησε από τους προϊστάμενους των περιφερειακών υπηρεσιών να προσφύγουν στο έκτακτο μέτρο της ετεροαπασχόλησης των εργαζομένων, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν τους ελάχιστους εργαζόμενους των άλλων ειδικοτήτων για τη φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων!

        Πρόκειται για απαράδεκτο αίτημα,  διότι η πολιτική ηγεσία ζητά την εφαρμογή του άρθρου 30 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει την ετεροαπασχόληση του προσωπικού έως 2 μήνες για λόγους επιτακτικής υπηρεσιακής ανάγκης, βαφτίζοντας «επιτακτική ανάγκη» την πάγια, ετήσια ανάγκη, που είναι η λειτουργία  των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με το θερινό ωράριο.

 

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται  ο κ. Υπουργός:

 

  • Αποτελεί επιτακτική υπηρεσιακή ανάγκη η λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας με το θερινό ωράριο, ώστε να δικαιολογείται το έκτακτο μέτρο της ετεροααπασχόλησης των εργαζομένων; Είναι στις προθέσεις σας να καταφεύγετε στο μέτρο της ετεροαπασχόλησης για την αντιμετώπιση παγίων και διαρκών αναγκών της Γ.Γ. Πολιτισμού;

 

  • Αν το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ετεροαπασχοληθεί στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, με ποιο τρόπο οι Εφορείες Αρχαιοτήτων θα ανταποκριθούν στα υπόλοιπα καθήκοντά τους και πως θα τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και τις στοχοθεσίες που έχουν υποχρεωθεί να  θέσουν;

     

  • Προτίθεστε να προχωρήσετε έστω και τώρα στην πρόσληψη συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι με το θερινό ωράριο;

 

  • Πως θα αντιμετωπίσετε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στη Γ.Γ. Πολιτισμού; Δεσμεύεστε ότι οι εργαζόμενοι στην υποστελεχωμένη  Γ.Γ. Πολιτισμού δεν θα ενταχθούν στο επικείμενο μέτρο  της διαθεσιμότητας;

 

                                                                              

   Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Τάσος Κουράκης

Έφη Γεωργοπούλου

Γιώργος Πάντζας

Πέτρος Τατσόπουλος

 

Απάντηση: 

Δείτε την απάντηση εδώ: http://bit.ly/ILITNx