Βουλή - Ερωτήσεις

«Κινδυνεύει να κλείσει οριστικά ο μοναδικός δημοτικός παιδικός σταθμός Νέας Εφέσου»

09/09/2008
Προς: 
κκ. Υπουργούς: Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών
Ερώτηση

 

«Κινδυνεύει να κλείσει οριστικά ο μοναδικός δημοτικός παιδικός σταθμός Νέας Εφέσου»
 
Με λουκέτο απειλείται ο μοναδικός στην περιοχή της Ν. Εφέσου παιδικός σταθμός που καλύπτει θέσεις για 35 παιδιά προσχολικής ηλικίας στο Δήμο Δίου Πιερίας, λόγω έλλειψης χρημάτων. Ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια με επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η φετινή χρηματοδότηση που δόθηκε στο δήμο δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του.
Συγκεκριμένα, το ύψος της επιδότησης έφτανε τα 100.000€ κάθε χρόνο και ο σταθμός απασχολούσε πέντε άτομα. Για φέτος προβλέπεται μείωση της επιδότησης στο ένα τέταρτο, πράγμα που σημαίνει ότι θα καλυφθούν δαπάνες μόνο για δώδεκα παιδιά και για λιγότερο προσωπικό.
Από τα μέχρι τώρα οικονομικά κυρίως στοιχεία λειτουργίας του σταθμού προκύπτει ότι το κόστος για τη συντήρησή του είναι υψηλό και ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει το ποσό των 75.000€ που υπολείπεται της χρηματοδότησης και το βάρος θα είναι δυσβάσταχτο για τους γονείς, οι οποίοι είτε θα πρέπει να πληρώνουν από εδώ και στο εξής για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σταθμό ή σε περίπτωση που θα κλείσει οριστικά θα αναγκαστούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ή να τα μεταφέρουν σε σταθμούς άλλων όμορων δήμων.
Οι ανάγκες όμως στέγασης παιδιών προσχολικής ηλικίας, κυρίως γονιών που εργάζονται, είναι μεγάλες. Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 75 αιτήσεις από τις οποίες επιλέγεται το ανώτατο όριο των 35 παιδιών. Άρα αντί για το κλείσιμο του ενός και μοναδικού σταθμού, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η ίδρυση και δεύτερου.
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
            - Με ποια άμεσα μέτρα θα συνεχίσει να λειτουργεί ο σταθμός με τα σημερινά δεδομένα;
- Υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης και δεύτερου παιδικού σταθμού στην περιοχή της Ν.Εφέσσου προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να εξυπηρετεί περισσότερα παιδιά;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία
 
Κουράκης Αναστάσιος

 

Απάντηση: