Βουλή - Ερωτήσεις

«Να γίνει άμεσα έλεγχος στατικότητας στα σχολεία της πόλης της Σπάρτης»

31/07/2012
Προς: 
Τον κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
Ερώτηση

«Να γίνει άμεσα έλεγχος στατικότητας στα σχολεία της πόλης της Σπάρτης»

 

        Σύμφωνα με καταγγελίες  που έχει διατυπώσει η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης, ένα από τα σχολεία της πόλης έχει σημαντικά στατικά προβλήματα που καθιστούν επικίνδυνη τη χρήση του. Εδώ και αρκετά χρόνια, η κοινωνία της Σπάρτης γνωρίζει ότι σχολείο της πόλης ανεγέρθη από τον ίδιο εργολάβο που κατασκεύασε τη Μαθητική Εστία, η οποία έχει κατά το ήμισυ καταρρεύσει και παρουσιάζει και   το ίδιο προβλήματα στατικότητας.

       Το γεγονός αυτό  επιβεβαίωσε ο τέως Νομάρχης Λακωνίας κ. Φούρκας, ο οποίος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, τον Οκτώβριο του 2011, δήλωσε ότι ο μελετητής της προβληματικής Μαθητικής Εστίας, καθηγητής του Πολυτεχνείου, κ. Τσουκαντάς,  το 2007 τον ενημέρωσε ότι ίδια στατικά προβλήματα με τη Μαθητική Εστία παρουσιάζει και ένα σχολικό συγκρότημα της πόλης. Ο κ. Φούρκας συμπλήρωσε πως την πληροφορία αυτή την έχει μεταφέρει σε όλους τους Δημάρχους έκτοτε, χωρίς όμως να γίνει καμία ενέργεια.

        Είναι προφανές ότι, ύστερα από αυτή την σοβαρότατη καταγγελία, η οποία διατυπώθηκε από τόσο επίσημη πηγή, το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να συνεχίσει να κωφεύει. Οφείλει άμεσα να  ελέγξει τη στατική επάρκεια των σχολικών κτιρίων της πόλης ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

 

Επειδή δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν οι μαθητές να στεγάζονται σε κτίριο με σοβαρά στατικά προβλήματα.

Επειδή η πολιτεία  πρέπει να πάψει να αδιαφορεί και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα  για να μην  πληγεί η πόλη από καμία τραγωδία.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

  1. Προτίθεται να ελέγξει άμεσα την στατική επάρκεια των σχολείων της πόλης της Σπάρτης, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών;
  2. Πρόκειται να διερευνήσει τις καταγγελίες του τέως Νομάρχη Λακωνίας και να προχωρήσει σε όλες τις κατά Νόμο ενέργειες;

 

                                             Οι ερωτώντες  βουλευτές

 

                    Τάσος Κουράκης                        Μαρία Κανελλοπούλου