Βουλή - Ερωτήσεις

«Τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων της γενικής γραμματείας Πολιτισμού. Εν μέσω κρίσης οι καθυστερήσεις αυτές οδηγούν τους εργαζόμενους στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση»

04/10/2012
Προς: 
κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
Ερώτηση

αριθμός πρωτοκολλου κατάθεσης:2570/3.10.2012

«Τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων της γενικής γραμματείας Πολιτισμού. Εν μέσω κρίσης οι καθυστερήσεις αυτές οδηγούν τους εργαζόμενους στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση»

           Είναι γνωστή η πρακτική του  Υπουργείου Πολιτισμού να αντιμετωπίζει  τις τεράστιες ανάγκες του σε προσωπικό με την πρόσληψη συμβασιούχων, οι οποίοι συνήθως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εξαιτίας της πρακτικής αυτής και της μη πρόσληψης μονίμου προσωπικού έχει συγκεντρωθεί ένας αριθμός μερικών χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται στη γενική γραμματεία Πολιτισμού.

           Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων δυόμισι χρόνων έχουν συρρικνώσει δραματικά τον αριθμό των συμβασιούχων στη γενική γραμματεία πολιτισμού, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι, με πολυετή προϋπηρεσία και τεράστια εμπειρία να ρίχνονται στον καιάδα της ανεργίας. Αλλά και όσοι εξακολουθούν να εργάζονται είτε με συμβάσεις είτε με δικαστικές αποφάσεις αντιμετωπίζουν τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους που  ξεπερνούν τους τρεις μήνες και φτάνουν ακόμη  και τον χρόνο, όπως στις περιπτώσεις της Σάμου και της Μήλου.

         Σε συνθήκες δραματικής οικονομικής κρίσης  όταν οι  μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά, ώστε  ακόμη και οι μισθωτοί που αμείβονται τακτικά  δύσκολα καταφέρνουν να επιβιώσουν, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην μισθοδοσία έχει οδηγήσει  τους συμβασιούχους της γ. γ. Πολιτισμού στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Πρόκειται δε συνήθως για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με οικογενειακές υποχρεώσεις και μεγάλες οικονομικές ανάγκες με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις αυτές να  τους φέρνουν σε απόγνωση.       

 

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται οι κ. Υπουργός

Πότε θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι των οποίων η μισθοδοσία έχει καθυστερήσει περισσότερο από τρεις μήνες;

Για ποιο λόγο παρατηρούνται τεράστιες  καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων στην γενική γραμματεία Πολιτισμού;

 

Σε ποια  άμεσα μέτρα πρόκειται να προχωρήσετε ώστε  να επιλυθεί το πρόβλημα και να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων;

 

                               

Οι ερωτώντες βουλευτές

                                                                           Τάσος Κουράκης

                                                                          Αγνή Καλογερή

                                                                                 Νίκος Συρμαλένιος

                                                                                        Τζένη Βαμβακά

                                                                                        Πέτρος Τατσόπουλος

                                                                                        Θεανώ  Φωτίου

                                                                                        Παναγιώτα Δριτσέλη