Βουλή - Ερωτήσεις

« Στα χέρια πολυεθνικών συμφερόντων τα δημόσια σχολεία»

02/08/2012
Προς: 
τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ερώτηση

« Στα χέρια πολυεθνικών συμφερόντων τα δημόσια σχολεία» 

 

Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα διαγωνισμού με τίτλο: “ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ”, που διοργάνωσε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία σε συνεργασία με τέσσερις  Καλλικρατικούς Δήμους (Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων και Ευόσμου).

Η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει τη δαπάνη για τις επισκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες στο σχολείο που αναδείχτηκε πρώτο σε ψήφους (!), μετά από ψηφοφορία μέσω διαδικτυακής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και καλπών που στήθηκαν στους δήμους.

Οι  διοικήσεις των παραπάνω δήμων -επικαλούμενες  την έλλειψη χρηματοδότησης- με τέτοιες πρακτικές ουσιαστικά νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του δημόσιου σχολείου.

Έτσι  εξυπηρετούνται η άμεση διαφήμιση και προώθηση εταιρικών-επιχειρηματικών συμφερόντων και η δημιουργία  «καλής  εικόνας», αφού ήταν  η ίδια  εταιρεία που πριν λίγους μήνες σχεδίαζε το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Νέα Ραιδεστό, κάτι που τελικά απετράπη χάρη στον αγώνα των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προαναφερθέν περιστατικό έρχεται απλά να προστεθεί στη μακρά λίστα παρόμοιων περιπτώσεων “χορηγιών” σε δημόσια σχολεία ανά την επικράτεια.

Οι μνημονιακές πολιτικές  που- παρά τη συνταγματική επιταγή παροχής   δημόσιας  και δωρεάν παιδείας- δίνουν το   επονείδιστο 2,75% του ΑΕΠ στην Παιδεία, οδηγούν στην υποκατάσταση των υποχρεώσεων  του κράτους από “ιδιωτικές πρωτοβουλίες”, “φιλανθρωπίες”, “χορηγίες”, παραδίδουν το σχολείο στις δυνάμεις της «αγοράς» και του «κέρδους»  και φέρνουν  σε απόγνωση μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

 

Επειδή το Σύνταγμα ορίζει την Παιδεία ως βασική αποστολή του κράτους και ως δικαίωμα των πολιτών,

 

Επειδή  η συνεχής  απαξίωση και υποβάθμιση της Παιδείας πρέπει να τερματιστεί,

 

Επειδή αποτελεί έμμεση δημοκρατική εκτροπή να υποκαθίσταται η ευθύνη και αποστολή του κράτους από επιχειρηματικά συμφέροντα και  η διαφημιστική «ρεκλάμα» δεν  μπορεί να ενδύεται το μανδύα της κοινωνικής αλληλεγγύης,

 

            ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  • Θα σταματήσει επιτέλους η απαράδεκτη πολιτική των συνεχών περικοπών και  υποχρηματοδότησης της Παιδείας;

 

 

 

 

 

 

 

  • Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει την εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων, την παράδοση των δημόσιων σχολείων στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους και τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Αμανατίδης Ιωάννης

 

         Βαμβακά Ευγενία (Τζένη)

 

                                   Γεωργοπούλου-ΣαλτάρηΕυσταθία(Έφη)

 

   Δριτσέλη Παναγιώτα

 

        Κανελλοπούλου Μαρία

 

      Καραγιουσούφ Αϊχάν

 

                       Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος)

 

Μαντάς Χρήστος

 

                Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

   Πάντζας Γεώργιος

 

         Τατσόπουλος Πέτρος

 

Φωτίου Θεανώ