Βουλή - Ερωτήσεις

Αδικαιολόγητη κινητοποίηση με πολύ μεγάλο κόστος έκανε η Ελληνική Αστυνομία για τον «κεκλεισμένων των θυρών» ποδοσφαιρικό αγώνα Κυπέλλου της Θεσσαλονίκης. Απαιτούνται πολιτικές πρόληψης και όχι καταστολής.

08/02/2011
Προς: 
τους κ.κ. Υπουργούς - Προστασίας του Πολίτη - Πολιτισμού και Τουρισμού - Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:10734/8.2.2011
 
 
Αδικαιολόγητη κινητοποίηση με πολύ μεγάλο κόστος έκανε η Ελληνική Αστυνομία για τον  «κεκλεισμένων των θυρών» ποδοσφαιρικό αγώνα Κυπέλλου της Θεσσαλονίκης. Απαιτούνται πολιτικές πρόληψης και όχι καταστολής.
Σύμφωνα με αναλυτικά δημοσιεύματα εφημερίδων η  πρωτοφανής  κινητοποίηση  της ΕΛΑΣ για το «κεκλεισμένων των θυρών» ποδοσφαιρικό αγώνα  Κυπέλλου μεταξύ  ΠΑΟΚ  και  Ολυμπιακού, κόστισε περίπου 400 χιλιάδες ευρώ!
Τα δημοσιεύματα που επιβεβαιώνονται απ΄την πρωτοφανή πραγματικότητα που έζησαν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, αναφέρουν ότι μετακινήθηκαν 300 ένστολοι από την Αθήνα, δεδομένης της έκτακτης ενίσχυσης που υπήρξε από  1.200 ένστολους της συμπρωτεύουσας και άλλους 300 που μετακινήθηκαν από όμορους νομούς προς τη  Θεσσαλονίκη.
Για δυο ημέρες η Θεσσαλονίκη έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη, με πολύωρες πτήσεις ελικοπτέρου της Αστυνομίας  που ταξίδεψε από παραμεθόρια περιοχή, με περιπολίες 40 μοτοσικλετών της ομάδας «Δέλτα», 40 συμβατικών αυτοκινήτων και 5 λεωφορείων των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αθήνα.  
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:  
1) Για ποιο λόγο υπήρξε μια τόσο μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση που διατάραξε τη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα για ένα αγώνα που δεν είχε θεατές;
2) Ποιο είναι το συνολικό οικονομικό κόστος της κινητοποίησης και από πού θα καλυφθεί; 
3) Εκτός απ΄την πολιτική της καταστολής που δεν προωθεί λύσεις, σκοπεύει επιτέλους η κυβέρνηση να ασκήσει προληπτική πολιτική ενάντια στη βία προωθώντας μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του αθλητισμού στα σχολεία, την αγωγή του φίλαθλου πνεύματος στους νέους, τον έλεγχο στα οπαδικά ΜΜΕ, το τέλος στις χαριστικές ρυθμίσεις των αθλητικών ανώνυμων εταιρειών και την υποχρέωση διαφάνειας στις οικονομικές πράξεις των ΠΑΕ;   
                                              
                                                Ο ερωτών βουλευτής
 
Αναστάσιος Κουράκης 
 
 
 

 

Απάντηση: