Βουλή - Ερωτήσεις

Απειλείται με λουκέτο το Δημιουργικό Εργαστήρι ατόμων με αναπηρίες «ΥΦΑΔΙ» στη Νάουσα.

17/09/2010
Προς: 
την κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:2969/17.9.2010
 
 
Απειλείται με λουκέτο το Δημιουργικό Εργαστήρι ατόμων με αναπηρίες «ΥΦΑΔΙ» στη Νάουσα.
Από το 2000 λειτουργεί στη Νάουσα το Δημιουργικό Εργαστήρι Ατόμων με Αναπηρία με την επωνυμία «ΥΦΑΔΙ» το οποίο φιλοξενεί περισσότερα από 40 άτομα ηλικίας από 24 έως 50 ετών τόσο από τη Νάουσα όσο και από την ευρύτερη περιοχή, τα οποία παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα, νοητική υστέρηση και διάφορα σύνδρομα ελαφριάς μορφής.
Το «ΥΦΑΔΙ» στη σχεδόν δεκαετή λειτουργία του βοήθησε τα ενήλικα ΑμεΑ να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και τη δυνατότητα να δημιουργούν και να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα. Έγιναν αθλητές και μάλιστα με σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο, αλλά και διεθνές επίπεδο. Ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις, διοργάνωσαν γιορτές. Όλα αυτά έγιναν με την προσπάθεια του συλλόγου και εθελοντών εκπαιδευτών ελλείψει κρατικού φορέα.
Το Δημιουργικό Εργαστήρι αυτό στεγάζεται στο κτίριο του Κέντρου Εργαζόμενης Νεότητας (Κ.Ε.ΝΕ) Νάουσας από το 2000 και από το 2009 με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) υπ’ αριθμ. 42603/12-5-2009 ανανεώθηκε  η παραχώρηση τριών χώρων για τρία έτη .  Στις 16/7/2010, όμως,  με έγγραφο του ΟΕΕ με αρ. πρωτ 54313 και όχι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΕΕ  το Δημιουργικό Εργαστήρι Νάουσας «ΥΦΑΔΙ» διώχνεται από το κτίριο του ΚΕΝΕ. Πιο συγκεκριμένα  ζητήθηκε  από την Τοπική Υπηρεσία Νάουσας του ΟΕΕ να αλλάξει την κλειδαριά του κτιρίου και να μην επιτρέψει σε κανέναν εξωγενή παράγοντα (όπως η ίδια η επιστολή χαρακτηρίζει το Δημιουργικό Εργαστήρι «ΥΦΑΔΙ») να κάνει χρήση του χώρου του Κ.Ε.ΝΕ, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει κανείς από το Δημιουργικό εργαστήρι πρόσβαση στο κτίριο.
 
Ερωτάται  η  κ. Υπουργός,
1.       Προτίθεται το Υπουργείο  εμπράκτως  να στηρίξει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην περιοχή της Νάουσας, με το τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, δείχνοντας αλληλεγγύη στα ΑμΕΑ και όχι λειτουργώντας ανάλγητα και σκληρά;
2.       Θα άρει την απόφαση του ο ΟΕΕ όσον αφορά τη χρήση του κτιρίου του Κ.Ε.ΝΕ από το «ΥΦΑΔΙ», υλοποιώντας την υπ’ αριθμ. 42603/12-5-2009 απόφαση του Δ.Σ του καθώς η παραχώρηση αυτή είναι η προϋπόθεση ύπαρξης του Δημιουργικού Εργαστηρίου;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
 

                                                                                                                            Αλέξης Τσίπρας

 

Απάντηση: