Βουλή - Ερωτήσεις

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ "Την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προωθεί η κυρία Υπουργός με την επιστολή της προς τους πρυτάνεις."

08/02/2010
Προς: 
κ. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Επίκαιρη Ερώτηση
αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:411/8.2.2010

 

Η ερώτηση θα συζητηθεί την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

 

Την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προωθεί η κυρία Υπουργός με την επιστολή της προς τους πρυτάνεις.
 
Με πρόσφατη επιστολή της προς τους πρυτάνεις η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου επαναφέρει την από καιρό εκφρασμένη περιοριστική αντίληψή της σχετικά με το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου. Επικαλούμενη τον νόμο 3549/2007 της κ. Γιαννάκου καλεί τους πρυτάνεις να ορίσουν το άσυλο στους χώρους έρευνας και εκπαίδευσης με αυστηρό και βαθιά υποκειμενικό τρόπο και με στενά εκπαιδευτικά κριτήρια αλλοιώνοντας το χαρακτήρα του.
Εμείς αναγνωρίζουμε ότι παρόλο που υπήρξαν περιστατικά βίας και καταστροφών εντός του χώρου των πανεπιστημίων, τούτο δεν συνιστά αυτομάτως λόγο για την κατάργηση του ασύλου, αλλά αντιθέτως λόγο περιφρούρησής του από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αντιθέτως η κ. Υπουργός με αυτήν την κίνηση της παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, υποδεικνύοντας σε αυτά με ποιο τρόπο πρέπει να συμμορφωθούν στις επιταγές της κυβέρνησης.
Επειδή η παρέμβαση αυτή της κυρίας Υπουργού ενισχύει την ολοένα κλιμακούμενη κυρίως από το χώρο της ακροδεξιάς αμφισβήτηση του περιεχομένου και της ύπαρξης του πανεπιστημιακού ασύλου και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινή
 
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1.     Που αποσκοπεί η οριοθέτηση του ασύλου που ζητά η κυρία Υπουργός όταν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας είναι περιφραγμένα (εκτός του χώρου των Προπυλαίων του Πανεπιστήμιου της Αθήνας) άρα πλήρως οριοθετημένα;
2.     Θα σεβαστεί όπως έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων ή θα εισάγει νέα ήθη στην πολιτική της ανώτατης εκπαίδευσης αναντίστοιχης των δικών της διακηρύξεων;
 
Ο ερωτών βουλευτής
 
Κουράκης Αναστάσιος

 

Απάντηση: 

 

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προφανώς η συζήτηση σήμερα δεν αφορά τη θέση μας για το άσυλο. Αυτή είναι σαφής και συγκεκριμένη. Το άσυλο συνδέεται με την ιστορία του λαού μας, με την ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων και δεν τίθεται θέμα κατάργησής του.
Είναι, όμως, σαφές ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο να καταμετρά κάθε χρόνο πόσες βιβλιοθήκες κάηκαν ή πόσοι υπολογιστές καταστράφηκαν ή πόσοι τοίχοι δεν υπάρχουν πια ή πόσοι καθηγητές κρατήθηκαν όμηροι ή πόσα μαθήματα δεν έγιναν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ο κεντρικός πυλώνας για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στη χώρα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο -και μάλιστα σε περιόδους κρίσεις- πρέπει να είναι σήμερα μια δάδα. Μια δάδα για την ελευθερία, αλλά ταυτόχρονα και για την επιστημονική γνώση.
Θα ήθελα, λοιπόν, να κάνω σαφές ότι ως Υπουργός Παιδείας μέσα στα πλαίσια, προφανώς, του θεσμικού πλαισίου και αναγνωρίζοντας απολύτως το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων -το οποίο μάλιστα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προχωρήσουμε, θα ενισχύσουμε γιατί το αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο είναι ο πυρήνας της αλλαγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο- δεν έχω πρόθεση, σας διαβεβαιώνω, να καθίσω παρατηρήτρια πανεπιστημίων τα οποία δεν κάνουν μαθήματα, μαθημάτων τα οποία διακόπτονται επειδή κάποιοι δεν δέχονται καθηγητές, διανοούμενους να εκφράζουν μια άλλη άποψη.
 Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε πια την καταπάτηση των νόμων από πανεπιστημιακές σχολές όσον αφορά πολύ συγκεκριμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα εκπαίδευσης των παιδιών μας, όπως: πώς γίνονται οι εξετάσεις, αν γίνεται παρακολούθηση μαθημάτων, πώς παίρνονται τα πτυχία. Όλα αυτά τα πράγματα δεν είναι αδιάφορα, ούτε θα συνεχίσουμε πολιτικά να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν.
Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία και θέλω να σας πω, κύριε Κουράκη, ότι αυτά που έστειλα στην επιστολή μου στους πρυτάνεις, τα είπα όλα λέξη προς λέξη και υπάρχει το κείμενο της ομιλίας μου μέσα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων όπου δεν υπήρξε ούτε μία αντίρρηση. Δεν υπήρξε ούτε ένας πρύτανης, ο οποίος στη Σύνοδο των Πρυτάνεων να διαφωνήσει επί των θεμάτων αυτών και τα κείμενα εδόθησαν στη δημοσιότητα. Τώρα, γιατί όταν υπήρχε επιστολή όπου οι ίδιοι οι πρυτάνεις έπρεπε να λάβουν μέτρα για ποιο λόγο; Για να προστατευτεί η ελευθερία της έκφρασης γιατί αυτό σημαίνει άσυλο.
Η σχέση μας με το άσυλο σήμερα δεν είναι να μην αφήσουμε την Ελληνική Αστυνομία –η οποία Ελληνική Αστυνομία είναι μέρος του δημοκρατικού συστήματος και βεβαίως κανένα λόγο δεν έχει- να μπει στο πανεπιστήμιο, δεν είμαστε σε περίοδο δικτατορίας. Το πρόβλημά μας είναι να διαφυλάξουμε στο άσυλο την ελεύθερη διακίνηση όλων των ιδεών και όχι των ιδεών κάποιων οι οποίοι με ρόπαλα πολλές φορές χτύπησαν καθηγητές και δεν άφησαν διαδικασίες να γίνουν.
Το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να γίνει ένα πρότυπο και ελευθερίας και αριστείας και δημιουργίας γνώσης και εκπαιδευτικής ποιότητας και φοιτητών, οι οποίοι συμμετέχουν και στα μαθήματά τους και παίρνουν πτυχία τα οποία έχουν αντίκρισμα με βάση τη γνώση. Επ’ αυτού νομίζω του θέματος δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει θέλοντας να προσδιορίσει το ρόλο του πανεπιστημίου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Αναστάσιος Κουράκης.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κυρία Υπουργέ, και το δικό σας το κόμμα είχε αντιμετωπίσει με εξαιρετική δυσπιστία και εξαιρετικές αμφιβολίες τα δύο σημεία που έβαλε ο προηγούμενος νόμος όσον αφορά τον περιορισμό του ασύλου στο δικαίωμα της εργασίας και τον περιορισμό του ασύλου στους χώρους που διεξάγεται ελευθερία και έρευνα.
Θα έλεγα ότι το πρώτο αντιμετωπίζει τα πανεπιστήμια σαν διοικητικούς οργανισμούς όπου προορισμός τους είναι η μη απώλεια ωρών εργασίας. Και εδώ θα ήθελα να σας πω την άποψη του κ. Αθανάσιου Αλευρά, του συναδέλφου μας, που λέει ότι το άσυλο ιστορικά προσδιορίσθηκε ως ελευθερία διακίνησης των ιδεών και προστασία ακαδημαϊκής ελευθερίας έναντι της δημόσιας δύναμης. Έρχεσθε σήμερα έλεγε τότε στον Υπουργό, και εντάσσετε στην έννοια του ασύλου στη μάθηση, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και στην εργασία.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι αυτό το τελευταίο σχετικά με την εργασία, αν ισχύσει τότε κάθε είδους κινητοποίηση εντός του πανεπιστημίου θα πρέπει να αποδεικνύει ότι δεν εμποδίζει το δικαίωμα κάποιων εκείνη την ώρα να εργαστούν. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι έχουμε μια εξαιρετικά περιοριστική αντίληψη του ασύλου, που προφανώς δεν είναι βεβαίως δική σας, αλλά εάν εφαρμοστεί αυτό το ζήτημα θα έχουμε σοβαρά προβλήματα.
Το δεύτερο όσον αφορά αυτό που ζητάτε να εξειδικευτούν οι χώροι όπου γίνεται η διδασκαλία και η έρευνα, θα έλεγα με τον τρόπο αυτό θα πρέπει να αποκλειστούν οι υπαίθριοι χώροι, φοιτητική λέσχη, διοικητικές υπηρεσίες, οι διάδρομοι, η ταράτσα, οι τουαλέτες, ενδεχομένως και τα γραφεία των μελών του ΔΕΠ.
            Κατά συνέπεια στους χώρους αυτούς να μη χρειάζεται καν η άδεια ή η πρόσκληση του Πρυτανικού Συμβουλίου για την είσοδο αστυνομικής δύναμης. Έτσι, τουλάχιστον θεωρητικά στη σκέψη των συντακτών του νομοσχεδίου δεν θα επιτρέπεται στα αστυνομικά όργανα να εισβάλουν στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά θα ήταν δυνατόν να εισέρχονται στους διαδρόμους κ.λπ.
Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι ο κ. Μουτζούρης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου, είναι σαφής που λέει ότι όλοι οι χώροι ενός πανεπιστημίου συνιστούν άσυλο, ακόμη και με την έννοια που έχει δώσει ο νόμος Γιαννάκου. Σε όλους τους χώρους προάγεται η εκπαίδευση και η έρευνα. Και συνεχίζει λέγοντας ότι για εμάς όλοι οι χώροι του Πολυτεχνείου καλύπτονται από το πανεπιστημιακό άσυλο.
Εδώ να σας θυμίσω και την τοποθέτηση του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος λέει ότι «είναι δυνατόν να πούμε ότι το άσυλο περιορίζεται στους χώρους διδασκαλίας και της έρευνας;» Σε ποιους θα το πούμε; Στους φοιτητές; Στα μέλη ΔΕΠ; Θα τους πούμε δηλαδή ότι έτσι και προλάβουν και μπουν στην αίθουσα, θα έχουν άσυλο και αν είναι στο προαύλιο, δεν υπάρχει άσυλο;
Και εδώ θα ήθελα να σας πω, επειδή έχουμε και μια επέμβαση και κατάργηση στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο νυν Πρωθυπουργός, στις 27-02-2007, κυρία Υπουργέ, είχε πει επί λέξει ότι «το άσυλο είναι ένα θέμα που έχει πολύ βαθύτερες ρίζες στην ελευθερία της σκέψης και την ακαδημαϊκή, που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί μέσα από τα πανεπιστήμια και δεν θα αντιμετωπιστεί με το νόμο που εσείς έχετε φέρει».
Όπως λέω και στην ερώτησή μου, διατυπώνουμε τη θέση ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ των καταστροφών. Με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο μπορούσε, χωρίς άδεια του αρμόδιου οργάνου των ΑΕΙ, να μπει η Αστυνομία, όταν διεξάγονταν αυτόφωρα κακουργήματα και αυτόφωρα εγκλήματα, δηλαδή διάθεση ναρκωτικών, εμπρησμός, ανθρωποκτονία ή απόπειρά της, βιασμός. Για όλους αυτούς τους λόγους είχε το δικαίωμα να μπει. Επομένως, το άσυλο δεν προασπίστηκε από εκείνους οι οποίοι διέπραξαν κακουργηματικές πράξεις και μπορεί περίφημα η Αστυνομία – επαναλαμβάνω, χωρίς άδεια των οργάνων – να μπει μέσα στο Πανεπιστήμιο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Από την άλλη μεριά, οι φοιτητές οι οποίοι εξεγείρονται κυρίως εναντίον της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του Πανεπιστημίου και εισβολής της αγοράς, αυτοί είναι οι οποίοι πολλές φορές κάνουν χρήση γενικών συνελεύσεων και συγκεντρώσεων και καταλαβαίνετε ότι όσα μέτρα και να ληφθούν, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μπει φρένο στην προσπάθεια αυτή των φοιτητών να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του.
Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει και ο κ. Χρυσοχοΐδης…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: … και τελειώνω – στις 01-03-2007 όπου δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν πρύτανη, σύμφωνα με τα ισχύοντα, αλλά και με αυτά που θα ισχύσουν, να λαμβάνει αποφάσεις. Δεν είναι αυτή η απάντηση στο πρόβλημα, εφόσον η Κυβέρνηση επιθυμεί και διακηρύσσει ότι πρέπει να υπάρχει άσυλο στους ακαδημαϊκούς χώρους. Να είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ούτε αυτή…»
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε συνάδελφε, έπρεπε να έχετε τελειώσει προ πολλού.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτά τα λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης. Εμείς λέμε ότι μην επιμείνετε σε αυτά, σεβαστείτε το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και τα πράγματα θα πηγαίνουν πάρα πολύ καλύτερα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ, κύριε Κουράκη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων κατέθεσε ψήφισμά της στον κύριο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, σχετικά με την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης, το οποίο έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρία Διαμαντοπούλου, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά βίου μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Κουράκη, φαντάζομαι ότι η διευκρίνισή σας ότι δεν είστε υπέρ των καταστροφών στα πανεπιστήμια είναι εκ του περισσού, γιατί δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει κόμμα που είναι υπέρ των καταστροφών για οποιοδήποτε λόγο.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, να σας καθησυχάσω και να σας πω: ας μην θέτουμε συνεχώς θέματα εκτός της πραγματικής ατζέντας, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα να τεθεί για το άσυλο. Είμαστε σαφείς, το έχω πει από την πρώτη μέρα στη Βουλή, δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου, είμαστε εδώ.
Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα τηρηθεί, για να είμαστε απολύτως σαφείς. Έστειλα την επιστολή σε χρόνο νεκρό. Δεν θα ανοίγουμε κάθε φορά το θέμα, όταν θα γίνονται επεισόδια. Έθεσα το θέμα τώρα, ώστε οι Πρυτάνεις και τα Πρυτανικά Συμβούλια μέσα στα αυτοδιοίκητα ιδρύματα των οποίων προΐστανται, θα πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο, γιατί αλλιώς πρέπει να κατανοήσουν ότι οι ίδιοι έχουν ευθύνες, ότι δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώνει καταστροφές χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια αυτές να αντιμετωπιστούν.
Και να σας πω ότι συνεχώς η ατζέντα που αφορά τα πανεπιστήμια, θα αφορά την ουσία. Και η ουσία είναι η εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία δεν γίνεται όπως πρέπει να γίνεται, ότι υπάρχουν πάρα πολλές σχολές – και αυτό είναι θέμα και της ελληνικής Βουλής και των κομμάτων – που κάποιος μπορεί να μπει στο Πανεπιστήμιο και να βγει από το Πανεπιστήμιο και να μην έχει πάει ούτε μία μέρα σε ένα μάθημα και να πάρει πτυχίο. Αυτό είναι θέμα, είναι ελευθερίας, είναι δημοκρατίας, είναι αριστείας, είναι ανάπτυξης της χώρας.
Όπως θα ήθελα να ανακοινώσω και στη Βουλή ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν θα υπάρξει κανένα νέο τμήμα στα μηχανογραφικά. Δεν θα ανοίξει κανένα νέο τμήμα, όπως γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που κάθε χρόνο ανακοινώνουμε νέα τμήματα στα ΤΕΙ και νέα τμήματα στα Πανεπιστήμια, χωρίς να έχουν καθηγητές, χωρίς να υπάρχουν συγγράμματα, χωρίς να υπάρχουν προγράμματα σπουδών και πάνε οι φοιτητές σε όλα τα σημεία της Ελλάδας και περιμένουν επί χρόνια τους καθηγητές να έρθουν.
Λοιπόν, εάν αποφασίσουμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι ο κεντρικός μοχλός ανάπτυξης, αριστείας, κοινωνικής συνοχής, διανόησης για τη χώρα, τα πανεπιστήμιά μας θα μπουν στην πρώτη προτεραιότητα. Και ο στόχος μας είναι να μπουν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Αυτό σημαίνει ότι καμία απόφαση δεν θα γίνεται με πολιτικά κριτήρια, καμία απόφαση δεν θα γίνεται για να ικανοποιηθούν οποιουδήποτε άλλου είδους προτεραιότητες, εκτός από μία: την ποιότητα στις σχολές, την ποιότητα της εκπαίδευσης, το «πρώτα ο φοιτητές και μετά οι δήμαρχος ή οι τοπικοί παράγοντες», το «πρώτα ο φοιτητής και μετά οι καθηγητές και τα δικά τους συμφέροντα», το «πρώτα ο φοιτητής και μετά η Κυβέρνηση και τα κόμματα». Πρώτα ο φοιτητής, πρώτα η ποιότητα της εκπαίδευσης και μετά η συζήτηση για όλα τα άλλα.
Το να φέρετε το άσυλο ως κεντρικό στοιχείο της συζήτησης της ατζέντας της παιδείας σας διαβεβαιώ ότι είναι μεγάλο λάθος. Τα προβλήματα της παιδείας είναι αλλού, δεν είναι στο άσυλο.