Βουλή - Ερωτήσεις

Η καθυστέρηση της παράδοσης του νέου κτιρίου δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα σπουδών και στην ασφάλεια των μαθητών του 1ου και 2ου ΓΕΛ του Δήμου Θερμαϊκού.

03/11/2009
Προς: 
τους κκ. Υπουργούς: -Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων -Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης: 590/ 3.11.2009
Η καθυστέρηση της παράδοσης του νέου κτιρίου δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα σπουδών και στην ασφάλεια των μαθητών του 1ου και 2ου ΓΕΛ του Δήμου Θερμαϊκού.
 
 
Οι 700 περίπου μαθητές και καθηγητές του 1ου και 2ου ΓΕΛ Θερμαϊκού Ν.Θεσσαλονίκης στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, της πρώην Σχολής Κωνσταντινίδη, εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι ελλείψεις κτιριακών υποδομών καθιστούν ιδιαίτερα προβληματική τη λειτουργία των σχολείων, ειδικά του 2ου ΓΕΛ που λειτουργεί σε ανακαινισμένο οικοτροφείο χωρίς προδιαγραφές σχολικού κτιρίου, με δυσμενείς συνέπειες στην ποιότητα σπουδών, αλλά και στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς οι διαθέσιμοι χώροι δεν καλύπτουν τις ανάγκες του σχολείου.
Για τη φετινή χρονιά αναμενόταν η μετεγκατάσταση, του 2ου ΓΕΛ Θερμαϊκού,  στο νέο σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης ενός τμήματος του αύλειου χώρου. Το παραπάνω πρόβλημα οφείλεται επιπρόσθετα στο γεγονός ότι δεν προβλέφθηκε για τον τρέχον έτος η ισχύς της νομοθετικής ρύθμισης (ν.3194/2003/ΦΕΚ 267/Α/ 20.11.2003), σύμφωνα με την οποία ο ΟΣΚ Α.Ε. είχε τη δυνατότητα να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για την κατασκευή σχολικών κτιρίων. Η μη παράταση της ισχύος της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης προκαλεί προβλήματα στην εξόφληση των οφειλών προς τους αναδόχους των έργων.
Υπάρχει επίσης πολύ σοβαρό πρόβλημα  στην καθημερινή μετακίνηση των 600 περίπου μαθητών με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Οι μαθητές μέχρι πέρυσι μετακινούνταν με ιδιωτικά λεωφορεία μισθωμένα από τη Νομαρχία. Προέκυψαν όμως προβλήματα νομιμότητας των εν λόγω συμβάσεων, με αποτέλεσμα λόγω ολιγωρίας της νομαρχίας να μην υπογραφούν νέες για τη φετινή σχολική χρονιά. Για την επίλυση του προβλήματος, ο Δήμος Θερμαϊκού και τα σχολεία ζήτησαν επανειλημμένα, με έγγραφά τους προς τον ΟΑΣΘ, ενίσχυση των δρομολογίων κυρίως κατά τις ώρες μετακίνησης των μαθητών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το πρωί τα παιδιά φθάνουν στο σχολείο αργοπορημένα και το μεσημέρι 500 περίπου παιδιά αναγκάζονται να περιμένουν, έως και μια ώρα, στη στάση του λεωφορείου, η οποία βρίσκεται σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, εκτεθειμένα σε κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος.
 
Επειδή οι υπάρχουσες συνθήκες ταλαιπωρούν και θέτουν σε καθημερινό κίνδυνο τη ζωή των μαθητών.
 
Επειδή η έλλειψη κτιριακών υποδομών δεν διασφαλίζει την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
 
  • Προτίθενται να προχωρήσουν στην παράταση της ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης για τη σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη;
 
  •  Ποια μέτρα θα πάρουν ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και έγκαιρη μεταφορά των μαθητών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία;
 
 
 
 
Οι ερωτώντες βουλευτές:
 
 
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
 
 
 
Κουράκης Τάσος

 

Απάντηση: