Βουλή - Ερωτήσεις

Θα αναστηλωθεί το υπό κατάρρευση Κάστρο της Μύρινας στη Λήμνο;

11/06/2010
Προς: 
τους κ.κ Υπουργούς - Πολιτισμού και Τουρισμού - Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Ερώτηση
αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:11469/11.6.2010

 Θα αναστηλωθεί το υπό κατάρρευση Κάστρο της Μύρινας στη Λήμνο;

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Λήμνου, το Κάστρο της Μύρινας, το μεγαλύτερο του Αιγαίου  και από τα σημαντικότερα και επιβλητικότερα στον ελληνικό χώρο, καταρρέει. Το εμβληματικό μνημείο της Μύρινας και ολόκληρης της Λήμνου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και άμεσης φροντίδας πριν να είναι πολύ αργά.
Η ανυπαρξία οποιασδήποτε μέριμνας για την ενημέρωση και την ασφάλεια των επισκεπτών,  σε συνδυασμό με τους ορατούς κινδύνους κατάρρευσης τμημάτων του μνημείου, αποθαρρύνουν τους επισκέπτες και δεν δημιουργούν προϋποθέσεις αξιοποίησης των χώρων για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις. 
Σημειωτέον ότι το κάστρο της Μύρινας έχει συμπεριληφθεί  στο πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους» για την ανάδειξη και αξιοποίηση παράκτιων κάστρων.
            Στα δύο άλλα κάστρα του νομού Λέσβου, της Μυτιλήνης και του Μολύβου που έχουν ενταχθεί στο ίδιο πρόγραμμα, οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. 
Κατόπιν των ανωτέρω,  
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ένταξη του κάστρου της Μύρινας στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο πρόγραμμα ώστε: α) Να αναστηλωθεί και να διασωθεί το υπό κατάρρευση μνημείο; β) Να καταστεί προσβάσιμο και επισκέψιμο, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την τόνωση και ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στο νησί.; 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά & Νησιών
 
 
Τάσος Κουράκης
Α΄ Θεσσαλονίκης
Απάντηση: