Βουλή - Ερωτήσεις

Κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

30/06/2010
Προς: 
τους κκ. Υπουργούς • Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων •Οικονομίας
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:12349/30.6.2010
 
 
Κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.
Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», τα οποία, εφόσον δεν επιλυθούν, θα οδηγήσουν σύμφωνα με τον πρόεδρο του απερχόμενου Δ.Σ. του ιδρύματος στην αναστολή της λειτουργίας του στα τέλη Ιουνίου.
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΚΔΕΜΤ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έτος ίδρυσης το 2001, αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το «Νόησις» συνιστά ένα ίδρυμα μοναδικό όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη τη Νοτιανατολική Ευρώπη. Με πολυάριθμες πετυχημένες δραστηριότητες, τις οποίες παρακολούθησαν μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1.000.000 επισκέπτες, κυρίως μαθητές, συμβάλλει στη γνωριμία της νεολαίας με τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ καινοτομεί μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, των συμμετοχικών εκθεμάτων, των μόνιμων τεχνολογικών εκθετηρίων, των περιοδικών εκθέσεων, των σεμιναρίων και διαλέξεων, αλλά και των προβολών ταινιών ειδικής θεματολογίας στις άρτια τεχνικά εξοπλισμένες αίθουσες του. Παράλληλα διαθέτει πλανητάριο και προσομοιωτή, προσφέροντας μία μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες του να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες επιστημονικές κατακτήσεις.
            Σήμερα, το «ΝΟΗΣΙΣ» προκειμένου να εξασφαλίσει την τρέχουσα λειτουργία του και χωρίς να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, έχει ετήσιο προϋπολογισμό 2.000.000€, το 60% των οποίων καλύπτει από ίδια έσοδα. Για τη φετινή χρονιά δεν έλαβε ακόμη την ετήσια επιχορήγηση των 200.000€ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς επίσης και το ποσό των 500.000€ από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ας σημειωθεί πως η συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ΚΔΕΜΤ «Νόησις» από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΖΕΣ, προβλέπει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να χρηματοδοτεί το Ίδρυμα για 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Στην  επιστολή του απερχόμενου Δ.Σ. στις 11 Ιουνίου προς τους υπουργούς Οικονομίας, Παιδείας και Οικονομικών, τονιζόταν το οικονομικό αδιέξοδο του Ιδρύματος, χωρίς ωστόσο να δοθεί ποτέ απάντηση. Αυτή τη στιγμή, τα χρηματικά διαθέσιμα και τα προϋπολογισμένα έσοδα επαρκούν μόνο για την κάλυψη των εντελώς αναγκαίων δαπανών μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ήδη το Δ.Σ του ΚΔΕΜΤ δεν προχώρησε στην κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από την λήξη των συμβάσεων εργασίας μερικής απασχόλησης, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τον αριθμό των εργαζομένων από τους 36 στους 25, ενώ το οργανόγραμμα του Ιδρύματος προβλέπει 60 θέσεις προσωπικού. Τέλος, εντοπίζονται προβλήματα και στη διοίκηση του Ιδρύματος, καθώς η Γ.Γ.Ε.Τ, η οποία από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης πέρασε στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας, δεν προχώρησε στο διορισμό νέου Δ.Σ., ενώ η θητεία του προηγούμενου έχει ήδη λήξει από τις αρχές Μαΐου. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί καθημερινά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του «Νόησις».
Επειδή η παιδεία, η επιστήμη και η τεχνολογία, αποτελούν νευραλγικούς τομείς και ουσιαστική επένδυση για το μέλλον.
Επειδή οι οικονομικές δυνατότητες του Ιδρύματος εξαντλούνται δραματικά θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Επειδή η βιώσιμη ανάπτυξη του Ιδρύματος εξασφαλίζεται με τη διαρκή αναβάθμιση, ανανέωση και ενίσχυση των δραστηριοτήτων του σύμφωνα με τις εξελίξεις της έρευνας και της τεχνολογίας, ώστε να αποτελεί πόλο έλξης για το κοινό.    
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
1.      Πότε θα διορίσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΔΕΜΤ «Νόησις»;
2.      Θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η τακτική επιχορήγηση με σκοπό την επικαιροποίηση, ανανέωση και επέκταση των δραστηριοτήτων του;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
 
 
Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου

 

Απάντηση: