Βουλή - Ερωτήσεις

Καταργούνται δρομολόγια μαθητών δυόμιση μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς

26/11/2014
Προς: 
τον Υπουργό Εσωτερικών
Ερώτηση

Αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:4999/26.11.2014

Καταργούνται δρομολόγια μαθητών δυόμιση μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Γόρδιο δεσμό αποκαλούν το θέμα  των  μετακινήσεων  των παιδιών τους προς το σχολείο οι γονείς των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πυλαίας, οι οποίοι βλέπουν ότι, ενώ η σχολική χρονιά προχωρά, το ζήτημα αυτό όχι μόνο δεν επιλύεται, αλλά, όπως φαίνεται, οδηγείται σε αδιέξοδο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης και οι γονείς και οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης.

 Μέχρι τη Δευτέρα, 24/11, 88 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης δεν είχαν πρόσβαση σε μισθωμένα λεωφορεία για τη μεταφορά τους από και προς το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, επειδή στον πρόχειρο διαγωνισμό που διενεργήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχαν προβλεφθεί μόνον 6 δρομολόγια, ενώ χρειάζονταν 8. Τα δύο επιπλέον δρομολόγια ξεκίνησαν στις 25-11-2014.

Δυστυχώς όμως τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Την προηγούμενη Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ανέστειλε τη λειτουργία των δρομολογίων που εξυπηρετούν παιδιά από το Φίλυρο και το Πανόραμα και από τον Άγιο Ιωάννη και την Καλαμαριά προς το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή 92 (ενενήντα δύο) παιδιά δυσκολεύονται να φθάσουν στο σχολείο.

Αυτό συνέβη επειδή  τα αρχικά δρομολόγια τροποποιήθηκαν, οι χιλιομετρικές αποστάσεις μεταβλήθηκαν κι αυτό οδήγησε στην μείωση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων για τον ανάδοχο με συνέπεια την παραίτησή του.

 Πολλοί γονείς αδυνατούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους με το αυτοκίνητό τους με αποτέλεσμα ανήλικοι μαθητές, ακόμα και της Α' Γυμνασίου, αναγκάζονται, πριν ξημερώσει,  να μετακινούνται με τη δημόσια συγκοινωνία πράγμα που σημαίνει μεγάλη απώλεια χρόνου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρέπει ν' αλλάξουν τουλάχιστον δύο λεωφορεία, ενώ λόγω του διευρυμένου ωραρίου του σχολείου επιστρέφουν πίσω στο σπίτι αφού έχει νυχτώσει.

Παρόμοιο είναι και το πρόβλημα του καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων, αφού από την Πέμπτη 20/11 το λεωφορείο που εκτελούσε  το δρομολόγιο ΣΙΝΔΟΣ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ σταμάτησε  την μεταφορά των μαθητών λόγω παραίτησης του αναδόχου. Η παραίτηση, όπως ενημέρωσε ο ανάδοχος, οφείλεται σε ξαφνική μείωση της αποζημίωσής του από το Τμήμα Προμηθειών Δ/νσης Οικονομικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Προβλήματα όμως στη μετακίνησή τους δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι μαθητές αυτών των σχολείων, αλλά και πολλών άλλων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα οι μαθητές που  κατοικούν στο Πλαγιάρι και την Καρδία του Δήμου Θέρμης δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στον γειτονικό του Τρίλοφο, όπου βρίσκονται το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην περιοχής τους.

Για πολλοστή φορά το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών περιορίζεται από οικονομικά αίτια και δυστυχώς σύντομα η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου θα λήξουν οι υπάρχουσες συμβάσεις και θα προκηρυχθεί νέος διεθνής διαγωνισμός.

Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι πλέον η σύσταση ενός ενιαίου Δημόσιου Φορέα που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της έγκαιρης και ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών.


Επειδή η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία

Επειδή στις μέρες μας είναι αδύνατο να αναληφθεί από τις οικογένειες το κόστος της καθημερινής μεταφοράς των μαθητών

Επειδή επιτέλους πρέπει να γίνει σεβαστό από την πολιτεία πως η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών είναι συνταγματικό δικαίωμα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τα δρομολόγια που διακόπηκαν;

Έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, ώστε από την 1η Μαρτίου του 2015 – όταν θα έχουν λήξει οι υπάρχουσες συμβάσεις - η μεταφορά των μαθητών να συνεχιστεί απρόσκοπτα;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Αμανατίδης Γιάννης

Γαϊτάνη Ιωάννα

Κουράκης Τάσος

Χαραλαμπίδου Δέσποινα 

Απάντηση: 

Δείτε την απάντηση εδώ: http://bit.ly/1ytBOqe