Βουλή - Ερωτήσεις

Παραλία Αγίου Κοσμά

23/06/2010
Προς: 
τους κ.κ. Υπουργούς • Οικονομικών •Πολιτισμού και Τουρισμού
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:11992/23.6.2010
 
 
Παραλία Αγίου Κοσμά
 
Όπως είναι γνωστό ιδιοκτήτης της παραλιακής ζώνης του Ελληνικού είναι το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ διαχειριστής του χώρου είναι το ΕΑΚΝ(Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας) Αγίου Κοσμά, Νομικό Πρόσωπο εποπτευόμενο από τη γενική γραμματεία αθλητισμού. Τμήματα της παραλιακής ζώνης Ελληνικού παραχωρήθηκαν τη δεκαετία του 1990, με παράνομες συμβάσεις, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις προς εκμετάλλευση.
Στις 30 Μαΐου & στις 10 Ιουνίου του 2007 ο Δήμος Ελληνικού με τη συνδρομή πολλών φορέων της Αυτοδιοίκησης & χιλιάδων πολιτών, με την παρουσία βουλευτών & πολιτικών αρχηγών μεταξύ των οποίων και του σημερινού πρωθυπουργού αφαίρεσε την περίφραξη της παραλίας του Ελληνικού προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτή σ’ όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου.
Έκτοτε ο Δήμος Ελληνικού παρέχει σε χιλιάδες λουόμενους κάθε καλοκαίρι δωρεάν, όχι μόνο την πρόσβαση και τις στοιχειώδεις υποδομές που στο μεταξύ δημιούργησε, αλλά και καθίσματα, ομπρέλες και ιδιαίτερες υποδομές για ΑΜΕΑ.
Στις 22/2/2008 με την 87/2008 γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΝΣΚ που υπέγραψε και ο τότε αρμόδιος υφυπουργός αθλητισμού, οι συμβάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν από το ΕΑΚΝ/Αγ Κοσμά τα τμήματα της παραλιακής ζώνης στην επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΠΕΤΡΟΚΛΑΜΠ & σωματείο ΛΕΦΚΑ – κέντρο Γαλάζιο κρίθηκαν παράνομες και άκυρες.
Σήμερα, τρία περίπου χρόνια μετά την αφαίρεση των περιφράξεων και δύο χρόνια μετά την απόφαση του ΝΣΚ οι επιχειρήσεις που με συμβάσεις παράνομες και άκυρες κατείχαν το χώρο είναι ακόμη εκεί και καμιά διαδικασία έξωσης δεν έχει προχωρήσει. Μάλιστα η δεύτερη (πίστα κάρτ - Γαλάζιο) παρότι έχει επανειλημμένα σφραγιστεί από το Δήμο λειτουργούσε κανονικά όλο το καλοκαίρι.
Το γεγονός ότι η διαχείριση της πλαζ δεν έχει ακόμη επίσημα δοθεί στο Δήμο Ελληνικού δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην υποδειγματική κατά γενική ομολογία λειτουργία της.
Για το θέμα αυτό στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 6664/25-02-2010 σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέξης Τσίπρας, Βουλευτής Α΄ Αθηνών, τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού δεσμεύτηκαν με τις υπ ‘αριθμ. πρωτ. 1037414/1147/Β0010 και ΥΠ.ΠΟ.Τ./ΓΡ.ΥΦ./Κ.Ε./594/148 απαντήσεις του αντίστοιχα, για την πλήρη αποσαφήνιση και παρέμβαση τους ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα προς κάθε κατεύθυνση. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, ενώ ο Δήμαρχος του Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης βρίσκεται στην 54η μέρα απεργίας και κινδυνεύει η υγεία του και η ζωή του και παρά τις κινητοποιήσεις αλλά και τις δικές μας παραστάσεις με ειδικές επισκέψεις προς εσάς καμία εξέλιξη δεν έχει δοθεί. Κατόπιν τούτου επανερχόμαστε με τα ίδια ερωτήματα και σας καλούμε επειγόντως όχι απλώς να μας απαντήσετε αλλά να υλοποιήσετε το περιεχόμενο των προηγούμενων απαντήσεων σας
 
 
ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
 
  1. Τι μέτρα θα πάρετε για την αποβολή από την παραλιακή ζώνη του Ελληνικού των επιχειρήσεων που παράνομα βρίσκονται εκεί;
 
  1. Πότε σκοπεύετε να παραχωρήσετε τη διαχείριση της παραλίας του Αγ. Κοσμά στο Δήμο Ελληνικού; 
  
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
 
Αλέξης Τσίπρας
Α΄ Αθηνών
 
Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά και Νησιών
 
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Β΄ Πειραιά
 
Βασίλης Μουλόπουλος
Επικρατείας
 
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Ηρακλείου
 
Ηρώ Διώτη
Λάρισας
 
Δημήτρης Παπαδημούλης
Β΄ Αθηνών
 
Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου
Β΄ Θεσσαλονίκης
 
Τάσος Κουράκης
Α΄ Θεσσαλονίκης
 

 

Απάντηση: