Βουλή - Ερωτήσεις

Ποιο θα είναι το μέλλον των ΚΔΑΠ και των εργαζομένων σ’ αυτά;

02/10/2012
Προς: 
τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Ερώτηση

Αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:2420/2.10.2012

Ποιο θα είναι το μέλλον των ΚΔΑΠ και των εργαζομένων σ’ αυτά;

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) λειτουργούν από το 2000 και έκτοτε προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην εξωσχολική απασχόληση  παιδιών από 5 έως 12 ετών και στην δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, κατά τις απογευματινές ώρες (συνήθως 12.00 το μεσημέρι έως 8.00 μ.μ., ενώ κάποια από αυτά έχουν δωδεκάωρη λειτουργία 8.00 π.μ. μέχρι 8.00 μμ) και τα Σάββατα το πρωί 11 μήνες το χρόνο. Κατά την παραμονή τους στα ΚΔΑΠ, τα παιδιά μελετούν τα μαθήματα της επόμενης μέρας, ασχολούνται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή παρακολουθούν άλλα χρήσιμα ή/και ψυχαγωγικά προγράμματα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά αλλά και πολύ βοηθητικά για τους γονείς, κυρίως για τις εργαζόμενες μητέρες, ειδικά στις μέρες μας που η κρίση έχει αποδεκατίσει το εισόδημα και η ανεργία διαλύει τον κοινωνικό ιστό. Σημειωτέον ότι  δύναται να φιλοξενούν και παιδιά με κινητικά προβλήματα ενώ πανελλαδικά λειτουργούν και 76 ΚΔΑΠ για παιδιά ΑΜΕΑ (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), δημόσια και ιδιωτικά. Τα ΚΔΑΠ εξυπηρετούσαν περί τις 16 χιλιάδες οικογένειες πανελλαδικά –με μεγάλο ανάμεσά τους αριθμό μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι πέρυσι. Σήμερα ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών μειώθηκε στο ήμισυ, μολονότι οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Οι εργαζόμενοι –ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έργου ή αορίστου χρόνου- προσλαμβάνονταν στους δήμους που αποφάσιζαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και αμείβονταν από τα κοινοτικά κονδύλια (Γ΄ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ). Στις δύο πρώτες κατηγορίες εργαζομένων πολλές συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν, οι δε εργαζόμενοι αορίστου χρόνου έχουν συμβάσεις «ανανεούμενες κατ’ έτος μέχρι τη λήξη του προγράμματος».  Επειδή το ΕΣΠΑ 2007-2013 λήγει τον Σεπτέμβριο του 2013, αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης και κατ’ επέκταση τα Κέντρα απειλούνται με κλείσιμο. 

 

Με δεδομένο ότι:

- Στα 323 ΚΔΑΠ που λειτουργούν πανελλαδικά εργάζονται περί τους 1100 εργαζόμενους, έγιναν 17405 αιτήσεις επωφελουμένων και ικανοποιήθηκαν οι 9330. Δηλαδή, μετά την κατά 50%  μείωση της χρηματοδότησης ανά παιδί (από 2800 σε 1400 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση που συμπεριέλαβε το θέμα στις ρυθμίσεις για τους παιδικούς σταθμούς) ο αριθμός των παιδιών στα ΚΔΑΠ μειώθηκε κατά 40%, όταν οι ανάγκες είναι τεράστιες και κάθε απώλεια θεσμού κοινωνικής πρόνοιας  καταβυθίζει σε μεγαλύτερη ανέχεια τις οικογένειες.

-υπήρξαν Δήμοι στους οποίους δεν ικανοποιήθηκε ούτε μια αίτηση (Καρπενήσι) και άλλοι στους οποίους ικανοποιήθηκαν ελάχιστες, κάτι που δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και εύλογα ερωτήματα για τα κριτήρια κατανομής.

- Η ουσιαστική απόλυση μεγάλου αριθμού εργαζομένων, από τη μια, και η αδιαφορία των δημοτικών αρχών, ειδικά αυτή την περίοδο της χρεοκοπίας  των δήμων λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση από την άλλη, οδήγησαν σε υποστελέχωση των προγραμμάτων ΚΔΑΠ στους δήμους της χώρας, όταν η χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ και εν προκειμένω οι αμοιβές των εργαζομένων δεν βαρύνουν τον κρατικό κορβανά, αφού αποζημιώνονται για τη δουλειά τους από ευρωπαϊκά προγράμματα.

- Η ύπαρξη των ΚΔΑΠ βοηθά χιλιάδες οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και ακόμα περισσότερα παιδιά που βρίσκουν δημιουργική διέξοδο των ικανοτήτων τους μετά την σχολική δραστηριότητα.

 

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

  1. Προτίθεται το  Υπουργείο να μεταφέρει το πρόγραμμα των ΚΔΑΠ στο ΕΣΠΑ 2014– 2020, ώστε να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι συμβάσεις των εργαζομένων   για  να μην προστεθούν και αυτοί στη τεράστια λίστα των απολυμένων αλλά και να συνεχίσουν να λειτουργούν τα ΚΔΑΠ; Εάν το ΕΣΠΑ παραταθεί την περίοδο 2013-2015, όπως είθισται στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, προτίθεστε να συμπεριλάβετε την συγκεκριμένη πράξη στις χρηματοδοτήσεις της επέκτασης;

 

  1. Η ΕΕΤΑΑ ως φορέας διαχείρισης μέχρι πέρυσι ζητούσε τη δημιουργία νέων ΚΔΑΠ για να μη μείνουν αδιάθετα κονδύλια. Ποια ενημέρωση έγινε στους δήμους  και πώς βοηθήθηκαν στη διατύπωση του προγράμματος ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διασπορά ΚΔΑΠ στους δήμους και να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων από τα κοινοτικά προγράμματα; Πώς αιτιολογείται η αλλαγή στα αδιάθετα αποθεματικά του εν λόγω προγράμματος;

 

 

  1. Θα υπάρξει πρόβλεψη νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των φορέων υλοποίησης από τον φορέα διαχείρισης ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια που φθάνουν στους Δήμους για τα ΚΔΑΠ θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες; 

Αθήνα, 2.10.2012

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ

Συρμαλένιος Νίκος

Βαμβακά Τζένη

Γεωργοπούλου-Σαλταρη Έφη

Δριτσέλη Παναγιώτα

Κανελλοπούλου Μαρία

Κουράκης Τάσος

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Πάντζας Γιώργος