Βουλή - Ερωτήσεις

Πρωτοφανής αυταρχισμός και συνδικαλιστικές διώξεις εκπαιδευτικών στο 2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.

17/03/2010
Προς: 
την κ. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Ερώτηση

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:7645/17.3.2010

 
Πρωτοφανής αυταρχισμός και συνδικαλιστικές διώξεις εκπαιδευτικών στο 2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.
 
    Από τις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς οι εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην άσκηση των εκπαιδευτικών τους καθηκόντων εξαιτίας της συμπεριφοράς του Διευθυντή της σχολικής τους μονάδας.
Ο Διευθυντής αγνοώντας τις αποφάσεις του συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, μοιράζει «υπηρεσιακά σημειώματα» στους εκπαιδευτικούς, επιχειρώντας να τους αναθέσει παράνομα και παράτυπα υπερωρίες.
Σύμφωνα όμως με το Ν. 1566/85 και όπως και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ. Ο. Ε.) επισημαίνει (ανακοίνωση 31/8/2009 με θέμα: «Εργασιακά δικαιώματα εκπαιδευτικών Π. Ε.») η ανάθεση υπερωριών από το Δ/ντή της σχολικής μονάδας είναι παράνομη και παράτυπη. Γι΄ αυτό το λόγο το Δ.Σ. του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρότεινε άμεσα στο Διευθυντή του σχολείου να επιλέξει άλλες μεθόδους για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν όταν απουσιάζουν εκπαιδευτικοί με άδεια, ώστε να μην παραβιάζεται το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο.
 Μετά από την άρνηση του Διευθυντή να σταματήσει την ανάθεση υπερωριών στους εκπαιδευτικούς, από τις 12/10/2009 το Δ. Σ. του Συλλόγου των εκπαιδευτικών πήρε απόφαση για προκήρυξη συνεχών στάσεων εργασίας για τους εκπαιδευτικούς του 4ου Δημ. Σχ. Κηφισιάς. Έτσι καλύπτονταν συνδικαλιστικά οι εκπαιδευτικοί του σχολείου οι οποίοι αρνήθηκαν να παραβιάσουν το διδακτικό τους ωράριο κάνοντας υπερωρίες. Παρόλα αυτά σήμερα κάποιοι από αυτούς βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διοίκηση, με βάση αναφορές του Διευθυντή σε βάρος τους, με την κατηγορία της άρνησης υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα η Προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Π. Ε. Β΄ Αθήνας από τότε έως σήμερα έδωσε για προκαταρτική έρευνα την καταγγελία του Δ/ντή του 4ου Δημ. Σχ. Κηφισιάς σε βάρος εκπαιδευτικού και ανέθεσε σε άλλο εκπαιδευτικό τη διενέργεια Ε.Δ.Ε. (η οποία στοιχειοθετήθηκε με βάση το πόρισμα σχετικής προκαταρτικής έρευνας) σε βάρος άλλου εκπαιδευτικού του 4ου ΔΣ.
 Ο Διευθυντής του 3ου Δημ. Σχ. Κηφισιάς αρνήθηκε να αναλάβει τη διενέργεια της συγκεκριμένης Ε.Δ.Ε. προβάλλοντας ως λόγους της άρνησής του το παράνομο και παράτυπο των ενεργειών και εγγράφως υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης διότι είναι συνυποψήφιος με τον εκπαιδευτικό σε βάρος του οποίου διεξάγεται η Ε.Δ.Ε. στην ίδια συνδικαλιστική παράταξη, καθώς και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο οποίο φοιτούν τα παιδιά του. Δεν έλαβε καμία απάντηση και διεμήνυσε στην Προϊσταμένη ότι στην περίπτωση που του ανατεθεί η Ε.Δ.Ε. είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί από τη θέση του Διευθυντή του 3ου Δημ. Σχ. Κηφισιάς, για να εισπράξει πιέσεις από τη μεριά του Δ/ντή Εκπ/σης Β΄ Αθήνας και τελικά να αναγκαστεί να ζητήσει την απαλλαγή του από τα διευθυντικά του καθήκοντα
 
Κατόπιν τούτων ερωτάται η κυρία Υπουργός: 
 
1)    Πως θα αντιμετωπίσει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Προϊσταμένης του 2ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας γύρω από το θέμα αυτό καθώς και την προσπάθεια να εξωθηθεί σε παραίτηση ένας Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου, ο οποίος αρνείται να παρανομήσει;
 
2)    Θα σταματήσουν επιτέλους οι παράνομες Ε. Δ. Ε. και προκαταρτικές έρευνες σε βάρος εκπαιδευτικών και οι κάθε είδους μεθοδεύσεις από την πλευρά της Προϊσταμένης του 2ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας που θίγουν την αξιοπρέπεια και τα κατοχυρωμένα με αγώνες εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών;
 
 
Ο ερωτών  βουλευτής
Τάσος Κουράκης

 

Απάντηση: