Βουλή - Ερωτήσεις

Σε πλήρη εγκατάλειψη το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

10/06/2011
Προς: 
τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:17918/10.6.2011
 
 
Σε πλήρη εγκατάλειψη το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζει το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Κατεστραμμένος και απαρχαιωμένος εξοπλισμός γραφείων, επικίνδυνα ηλεκτροφόρα καλώδια, ξεχασμένα υλικά από οικοδομικές εργασίες, σπασμένες και εκτός λειτουργίας τουαλέτες, υπόγεια αλλά και γραφεία που πλημμυρίζουν, ανελκυστήρες εκτός λειτουργίας, χώροι ακατάλληλοι για την προσωρινή φύλαξη των κρατουμένων που προσάγονται σε δίκες χωρίς καθίσματα, κλειστός ο χώρος του ιατρείου εδώ και πολλά χρόνια, όπου θα έπρεπε να είναι εγκατεστημένος γιατρός για την εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων, δικαστών και υπαλλήλων συνθέτουν την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, οι δικαστές, οι εισαγγελείς οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικηγόροι, οι οποίοι καλούνται να συμβάλλουν στην απονομή της δικαιοσύνης.. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η ελλιπής φροντίδα για την ουσιαστική και συστηματική καθαριότητα του κτιρίου και η συνεχής παραβίαση της απαγόρευσης του καπνίσματος στο εσωτερικό του Δικαστικού Μεγάρου.
Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαρύνει το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) και τη «ΘΕΜΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ». Παρόλο που αυτή τη χρονική περίοδο έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με εταιρεία καθαρισμού, της οποίας όμως το έργο περιορίζεται μόνο στο συνήθη καθαρισμό του μεγάρου και δεν ασχολείται με την απομάκρυνση των αδρανών υλικών που έχουν συσσωρευτεί στο εσωτερικό του.
Επιπροσθέτως επισημαίνουμε ότι με την εφαρμογή της πολιτικής του  ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ έχουν  αυξηθεί τα έσοδα της δικαιοσύνης,  λόγω της κατακόρυφης αύξησης των παραβόλων για τις μηνύσεις, των δικαστικών εξόδων -στις ποινικές δίκες- και των τελών συζήτησης στις φορολογικές  δίκες,  χωρίς να διατίθενται τα ανάλογα ποσά για την ανέγερση των απαιτούμενων δικαστικών μεγάρων, τον ευπρεπισμό την καθαριότητα και τη συντήρηση των υφιστάμενων κτιρίων. Συνέπεια είναι η δημιουργία πολλαπλών εμποδίων στην πρόσβαση των πολιτών στη  δικαιοσύνη με ταυτόχρονη υποβάθμιση των χώρων εντός των οποίων επιτελείται αυτή η υψηλή λειτουργία.
Επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαθέτει έναν μηχανισμό στελεχωμένο από μόνιμους υπαλλήλους -ΤΑΧΔΙΚ και «ΘΕΜΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ»-, στους οποίους όμως δεν παρέχονται οι απαραίτητες οδηγίες, οι δυνατότητες και τα απαραίτητα κονδύλια για την άσκηση των καθηκόντων τους.
Επειδή αποτελεί πραγματική προσβολή στην έννοια της δικαιοσύνης η εκδίκαση ορισμένων υποθέσεων του ειρηνοδικείου να διεξάγεται σε τμήμα του ισογείου του κυλικείου, χωρίς την κατάλληλη διαμόρφωση και διαρρύθμιση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός του πρώην κυλικείου και έχουν επικολληθεί «στρατσόχαρτα» στους υαλοπίνακες.
Επειδή η δικαιοσύνη  καθημερινά αποφέρει  τεράστια δημόσια έσοδα, ενώ ελάχιστα από αυτά διατίθενται σε  υλικές υποδομές και στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας για την απρόσκοπτη άσκησή της .
Επειδή αποτελεί πραγματικά ειρωνεία,  για να μη μιλήσουμε για εμπαιγμό, η εξαγγελία του Υπουργείου ότι το συγκεκριμένο  Δικαστικό Μέγαρο θα μετατραπεί σε ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ και  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ!
Επειδή μέχρι σήμερα δύο πρωθυπουργοί και τέσσερις Υπουργοί Δικαιοσύνης έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί και εξαγγείλει άλλοτε νέο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ, άλλοτε «συμπληρωματικό νέο μέγαρο στο λιμάνι»-και άλλοτε μετατροπή αυτού του «γερασμένου» κτιρίου σε «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ» και «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ»!
            Επειδή μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά δεν θα τηρηθούν οι επανειλημμένες υποσχέσεις για νέο κτίριο στο χώρο του λιμανιού Θεσσαλονίκης .
Επειδή το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί και ως Εφετείο εξυπηρετώντας όχι μόνο το Πρωτοδικείο  Θεσσαλονίκης αλλά και τα γειτονικά πρωτοδικεία Σερρών, Κιλκίς, Κατερίνης, Βέροιας, Έδεσσας , Γιαννιτσών και Πολυγύρου.
Επειδή ανάλογη είναι η κατάσταση και στα Πρωτοδικεία Σερρών, Κιλκίς, Κατερίνης, Βέροιας, Έδεσσας,  Γιαννιτσών και Πολυγύρου!
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
  1. Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει για την βελτίωση της υφιστάμενης κτιριακής υποδομής, τη διασφάλιση της συνεχούς συντήρησης και εύρυθμης λειτουργίας του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης;
  2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την συνεχή επίβλεψη της τήρησης των όρων της υφιστάμενης σύμβασης που έχει συναφθεί για το έργο της καθαριότητας, μέχρι τουλάχιστον τη λήξη της;
  3. Ποιο ποσοστό από τα αυξημένα έσοδα που προέρχονται από τα τέλη, παράβολα, κλπ. που αποφέρει η καθημερινή λειτουργία των δικαστηρίων διαθέτει σήμερα το Υπουργείο για την εύρυθμη λειτουργία του μεγάρου και εάν προτίθεται να αυξήσει και σε ποιο ύψος τα ως άνω ποσά;
  4. Πρόκειται να τηρηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για την ανέγερση νέου συμπληρωματικού δικαστικού μεγάρου και που θα χωροθετηθεί αυτό;
  5. Διερευνάται η  εξεύρεση νέου οικοπέδου ώστε να ανεγερθεί νέο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης εξ υπαρχής;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
 
Τάσος Κουράκης
 
 
Βασίλης Μουλόπουλος
 

 

Απάντηση: