Βουλή - Ερωτήσεις

Τα ελληνικά λύκεια της Γερμανίας δεν δέχονται μεταγραφές μαθητών για το νέο σχολικό έτος! Σε απόγνωση οι ομογενείς και όσοι έλληνες, γονείς παιδιών που φοιτούν στο λύκειο, επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην Γερμανία.

12/07/2012
Προς: 
Τον κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού & Αθλητισμού
Ερώτηση

Τα ελληνικά λύκεια της Γερμανίας δεν δέχονται μεταγραφές μαθητών για το νέο σχολικό έτος! Σε απόγνωση οι ομογενείς και όσοι έλληνες, γονείς παιδιών που φοιτούν στο λύκειο, επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην Γερμανία.
 
            Αντιμέτωποι με μία απίστευτη κατάσταση βρίσκονται τόσο η ελληνική ομογένεια της Γερμανίας, όσο και  οι νέοι έλληνες μετανάστες, θύματα της οικονομικής κρίσης που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στη Γερμανία, καθώς δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους τα παιδιά τους, που φοιτούν στο λύκειο, γιατί τα ελληνικά λύκεια της Γερμανίας δεν δέχονται πλέον μεταγραφές μαθητών.
        Ο νόμος 4027/2011 της πρώην Υπουργού Παιδείας κας Διαμαντοπούλου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό προβλέπει το σταδιακό κλείσιμο των ελληνικών λυκείων της Γερμανίας και άμεσα την πλήρη απαγόρευση των μεταγραφών από την νέα σχολική χρονιά 2012 – 2013. Αποτέλεσμα αυτής της απαγόρευσης είναι οι έλληνες μετανάστες να μην μπορούν να μεταγράψουν τα παιδιά τους ούτε από την Ελλάδα στη Γερμανία ούτε και από μία πόλη της Γερμανίας σε άλλη. Πρόκειται για μία εντελώς ανάλγητη πολιτική που στρέφεται εναντίον της ελληνικής ομογένειας και των ελλήνων θυμάτων της οικονομικής κρίσης που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν.
        Ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα είναι ότι τα ελληνόπουλα που φοιτούσαν σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας δεν γίνονται δεκτά από όλα τα αντίστοιχα Γερμανικά λύκεια παρά μόνο από εκείνα που οδηγούν στην τεχνική εκπαίδευση. Τα παιδιά λοιπόν της ομογένειας, που ήδη φοιτούν στα ελληνικά σχολεία καταδικάζονται από το νόμο αυτό στον αποκλεισμό από τα πανεπιστήμια και στην υποχρεωτική κατεύθυνσή τους προς τις τεχνικές σχολές.
 
Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
  • Θα επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργεί η απαγόρευση των μεταγραφών στα ελληνικά λύκεια της Γερμανίας;
  • Η νέα κυβέρνηση υποστηρίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης για τη συρρίκνωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό;
  • Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης στα πανεπιστήμια των παιδιών της ομογένειας μετά το κλείσιμο των ελληνικών λυκείων;
 
                                                                                Ο ερωτών βουλευτής
 
  
                                                                                   Τάσος Κουράκης